Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Tilfredsstiller ikke offentlige krav til bad og toalett

Full oppvask etter at Ingrid skulle kastes ut: Politiker krever hastemøte

- Hjerterått, sier Fremskrittspartiets Aina Stenersen, etter at det i går ble klart at Frognerhjemmet skal legges ned, og at 10 andre sykehjem kan lide samme skjebne.

BEKYMRET: - Frp vil kjempe mot at flere sykehjem skal legges ned i Oslo, sier bystyrepolitiker Aina Stenersen. Hun har bedt om at bystyret i Oslo hastebehandler saken. Foto: Sturlason
BEKYMRET: - Frp vil kjempe mot at flere sykehjem skal legges ned i Oslo, sier bystyrepolitiker Aina Stenersen. Hun har bedt om at bystyret i Oslo hastebehandler saken. Foto: Sturlason Vis mer

- Dette er hjerterått, og vanskelig å være vitne til. Vi skal kjempe for alle disse sykehjemsplassene, sier en opprørt Aina Stenersen, fraksjonsleder for Fremskrittspartiet i helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre.

I går skrev Dagbladet om at Ingrid Espelid Hovig er en av et femtitall eldre som kastes ut av Frognerhjemmet. Sykehjemmet skal legges ned ved årsskiftet fordi det ikke møter kommunens krav til bad og toalett på alle rom. Frognerhjemmet kan derfor ikke delta i anbudsrunden om fornyet driftskontrakt.

- Eldrebyråden gjemmer seg bak vedtaket om nye byggtekniske kriterier, som en del av en strategi for å gjøre det vanskelig for private og ideelle aktører å få fornyet kontrakten, sier Stenersen til Dagbladet.

Mange har latt seg opprøre av at Norges matmor nummer en, Ingrid Espelid Hovig, må flytte ut fra sykehjemmet i sitt 94. år, slik Dagbladet kunne fortelle om i går. Det bekrefter Espelid Hovigs nære venn, Lars Røtterud, som i går kalte situasjonen for en tragedie.

- Mange har henvendt seg til meg og stilt seg undrende over det som skjer med Ingrid og Frognerhjemmet. Jeg er glad for at vi har fått satt søkelyset på problemstillingen. Forhåpentligvis kan noen trekke lærdom av dette, sier han.

Røtterud understreker at han tar utgangspunkt i Espelid Hovigs situasjon, men at han ikke tror at den er unik:

- Dette gjelder for mange av beboerne på Frognerhjemmet. Trygghet er et grunnleggende behov for oss alle.

Dramatisk

Det var under et møte i Helse- og sosialkomiteen i går ettermiddag at eldrebyråd Tone Dahl Tellevik selv tok opp sykehjemssaken under posten «Byråden informerer».

- Da fikk vi for første gang se oversikten over alle sykehjemmene som står i fare for å bli lagt ned i Oslo i løpet av 2018. Frognerhjemmet er bare ett av 11, sier Stenersen.

Fremskrittspartiets helse- og sosialfraksjon har regnet seg fram til at det totalt er cirka 865 dag- og langtidsplasser som vil bli berørt, dersom driften må opphøre på alle de 11 sykehjemmene på listen.

- I følge sykehjemsetaten er det lagt ned 330 sykehjemsplasser i Oslo bare siden 2015. Jeg vet at byrådet ser på å legge ned ytterligere mange hundre sykehjemsplasser, sier Stenersen.

UVISS SKJEBNE: Det er klart at Frognerhjemmet og Eugene Hanssen-hjemmet legges ned, og Fremskrittspartiets Aina Stenersen frykter at flere av de andre sykehjemmene ikke vil få forlenget sin kontrakt.
UVISS SKJEBNE: Det er klart at Frognerhjemmet og Eugene Hanssen-hjemmet legges ned, og Fremskrittspartiets Aina Stenersen frykter at flere av de andre sykehjemmene ikke vil få forlenget sin kontrakt. Vis mer

Hun mener at eldrebyråden enkelt kan gjøre noe med situasjonen, hvis hun vil:

- Frognerhjemmet har fått innvilget søknad om forlenget drift i tre omganger, før det altså nå er bråstopp for driften, og beboerne må ut før årsskiftet.

Vil ha saken opp på nytt

Hun mener det er dramatisk at så mange eldre tvinges til å flytte, og oppfordrer byråden til å endre på de strenge kravene til bad og toalett på alle rom.

- Jeg vil levere inn et privat forslag i løpet av uken der jeg ber bystyret om å hastebehandle saken. Vi i Fremskrittspartiet mener at Frognerhjemmet og de andre berørte institusjonene må få videreutvikle driften sin. Frognerhjemmet er et av Oslos beste sykehjem, og bad på rommet bør ikke stå som et ultimatum, sier hun.

Stenersen håper at saken vil komme opp allerede i løpet av neste uke, og har også stilt byråden spørsmål om hva bygningen til Frognerhjemmet planlegges brukt til når det ikke lenger er sykehjem.

- Skal det skje det samme her som på Rustadhjemmet, der mindreårige asylsøkere ble flyttet inn da de eldre måtte flytte ut?

Mange vil måtte flytte

Stenersens bystyrekollega i Høyre, leder av Helse- og sosialkomiteen, James Stove Lorentzen, lar seg ikke opprøre på samme måte.

- Jeg regner med at de fleste, kanskje alle vil delta i anbudskonkurransen og få nye kontrakter, sier han.

MANGE MÅ FLYTTE: James Stove Lorentzen (H) sier at flytting av eldre er en nødvendig konsekvens av at sykehjem skal rehabiliteres. Foto: Sturlason
MANGE MÅ FLYTTE: James Stove Lorentzen (H) sier at flytting av eldre er en nødvendig konsekvens av at sykehjem skal rehabiliteres. Foto: Sturlason Vis mer

Lorentzen påpeker at vi må være forberedt på at mange eldre må flytte på seg i løpet av de nærmeste årene.

- Mange sykehjem skal oppgraderes de neste fem, seks årene, og en konsekvens av dette er at mange eldre må flytte til nye steder.

Stove Lorentzen mener det viktigste er at flytteprosessen gjennomføres på en tilfredsstillende måte.

- Dette må skje over god tid, og det må skje i god dialog med de berørte. At venner og de som ønsker det blir flyttet til samme sted, er selvsagt også et mål, sier han.

Oppfyller ikke kravene

I går svarte eldrebyråd Tone Dahl Tellevik (Ap) slik, på Dagbladets spørsmål om hvorfor eget bad og toalett på hvert sykehjemsrom ble tillagt så stor betydning:

ELDREBYRÅD: Tone Dahl Tellevik (Ap) viser til at sykehjemmene må innfri en rekke byggtekniske krav. Foto: Sturlason
ELDREBYRÅD: Tone Dahl Tellevik (Ap) viser til at sykehjemmene må innfri en rekke byggtekniske krav. Foto: Sturlason Vis mer

- Tilbydere av sykehjemsdrift er pålagt å kunne innfri både statlige og kommunale krav til sykehjemsbygg. Det stilles kriterier til kvalitet i både drift og byggteknisk tilstand, for å sikre beboerne et godt tilbud gjennom hele kontraktsperioden. Branntekniske krav, krav til ventilasjon og beboerrom med bad i tråd med dagens krav er viktige forhold når sykehjem blir vurdert til ikke å oppfylle dagens og fremtidens krav.

- Er det absolutt at Frognerhjemmet avslutter driften og stenges ved årsskiftet?

- Dagens avtale utløper 31.12.18. Lov om offentlig anskaffelser tillater ikke at man utvider kontraktstiden. Det må ny konkurranse til. Det er opp til Frognerhjemmet å levere et tilbud, svarte Dahl Tellevik.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media