Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Opposisjonen avslører ny plan:

Fullt godteriopprør på Stortinget: - Hodeløst

Opposisjonen tar nye grep for å stoppe sukkerlekkasjen. Frp i Oslo ber stortingsgruppa vurdere avgiften.

I ANGREP: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum legger snart frem forslag om å reversere sukkeravgiften. Foto: NTB Scanpix
I ANGREP: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum legger snart frem forslag om å reversere sukkeravgiften. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det holder nå, mener Aina Stenersen, fraksjonsleder for Frp i Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre. Med stigende uro har hun sett følgene av sukkeravgiften som fra nyttår økte med 83 prosent. Stenersen ber nå stortingsgruppa i sitt eget parti om å ta affære.

Samtidig har Senterpartiet har et forslag på trappene. De ønsker å reversere sukkeravgiften og avskaffe dagens ordning med tollfri handel, den såkalte 350-kroners regelen.

Mye dyrere

DET HOLDER: Aina Stenersen i Oslo Bystyre ber sitt eget parti om å ta affære med sukkeravgiften. Foto: Frp
DET HOLDER: Aina Stenersen i Oslo Bystyre ber sitt eget parti om å ta affære med sukkeravgiften. Foto: Frp Vis mer

Sukkeravgiften, som nesten ble doblet over natta, har gitt betydelig prisøkning på brus, godteri og sjokolade. Også brus og godteri uten sukker har sukkeravgift, fordi man ikke skiller mellom sukker og kunstig sukker.

Nettgodteributikkene, som selger godis til nordmenn fra Sverige og Tyskland, forteller nå om eventyrlig økning i salget. Noen av dem har doblet omsetningen siden nyttår.

En dobling kan det også bli i antall butikkkvadratmetre langs grensa. Sentrene Nordby, Töcksfors og Charlottenberg investerer milliardbeløp i flere kvadratmeter. Grensehandeløkningen var i fjor på 23,4 prosent, seks ganger sterkere enn omsetningen i norske butikker i samme periode, ifølge tall fra SSB.​

HODELØST: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener dagens politikk er lite gjennomtenkt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HODELØST: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener dagens politikk er lite gjennomtenkt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det vi ser nå er resultater av en hodeløs politikk. Da vi fikk en sjokkartet avgiftsøkning på 80 prosent kombinert med moms og avgiftsfritak på handel fra utlandet, er det oppskriften på å flytte arbeidsplasser ut av Norge, sier lederen av Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

- Økningen skjedde bare over natta. De måtte ha budsjettet til å gå i hop, men det vi ser nå er hvor lite gjennomtenkt dette var. Det ironiske er at de totale skatteinntektene sannsynligvis går ned, fordi pengene brukes i Sverige, sier han til Dagbladet.

- Jeg blir overrasket om regjeringa ikke kommer med forslag om endringer i forbindelse med revidert budsjett. De burde selv se hvor galt det bærer av sted. Det er fullstendig uansvarlig politikk.

Sp klare med nytt forslag

- Hvordan er det uansvarlig?

- Avgifta ble solgt inn som en helseavgift, men det er bare tull. Farris med smak ble dyrere, mens prisen på Nugatti ikke røres. Dette er tull, sier Slagsvold Vedum og fortsetter:

- De fire partiene får fram det verste i hverandre. KrF og Venstre ville ha sukkeravgift, og Frp ville ha momsfri handel. Nå kjøres det tonn på tonn med sukkerholdige varer over grensa hver dag, og vi ender opp med ingen inntekter. I tillegg er dette direkte næringsfiendtlig. Vi ser for eksempel at Coca-Cola stopper investeringer i Norge, samtidig som salget øker i Sverige. Norske kildevannsprodusenter sier opp folk. En slik ordning kan ikke stå seg.

- Hva gjøre dere nå?

- Vi kommer til å fremme et forslag om å reversere sukkeravgiften, tilbake til nivået før jul. I tillegg ønsker vi et system som bare skattlegger sukker, og ikke sunne produkter, slik som systemet nå slår ut.

- Hva med tollfri handel?

- Nettbutikker blir viktigere og viktigere. Da må vi stimulere til å ha dem i Norge. Ikke subsidiere netthandel fra utlandet. I utgangspunktet vil vi ha moms fra første krone på all handel, men åpner for å gjøre noen tilpasninger.

Forbrukerne betaler dyrt

Også internt i Frp tar flere til orde for å endre reglementet:

- Sukkeravgiften var aldri et ønske fra Fremskrittspartiet. Den var noe av det vanskeligste å svelge i budsjettforhandlingene. Jeg ser at den har ført til et stort prishopp i butikkene, og at de som må betale dyrt for dette er forbrukerne. Det er uheldig, sier Aina Stenersen i Oslo Frp til Dagbladet.

- Vi foreslår at stortingsgruppen vurderer reversering av avgiftene, sier Stenersen, som understreker at Frp har vært, og ønsker å være, forkjemper for lavere skatter og avgifter.

- Ikke sunnere varer

Partiene spriker i alle retninger, både om sukkeravgiften, matmoms og den avgiftsfrie kvoten på 350 kroner for innførsel av varer fra utlandet. Arbeiderpartiet ønsket i stedet for sukkeravgift å øke momsen på brus og usunne varer.

ANGRER: I statsbudsjettet for 2018 ble sukkeravgiften økt med 83%, og avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer øker med 42,3 prosent. Frp var med på å vedta avgiften, men ser de uheldige konsekvensene. - Forbrukerne betaler dyrt, sier Aina Stenersen, fraksjonsleder for Frp i Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre. Foto: NTB Scanpix
ANGRER: I statsbudsjettet for 2018 ble sukkeravgiften økt med 83%, og avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer øker med 42,3 prosent. Frp var med på å vedta avgiften, men ser de uheldige konsekvensene. - Forbrukerne betaler dyrt, sier Aina Stenersen, fraksjonsleder for Frp i Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Sukkeravgiften gir oss ikke sunnere varer. Den er en ren avgift til staten, sa helse- og omsorgspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol til Dagbladet nylig.

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson i Høyre, etterlyser bedre oversikt over følgene av avgiften i form av økt nettsalg og grensehandel.

- Det vil være krevende å reversere dette, men innretningen må diskuteres, skriver Stensland til Dagbladet.

Stenersen i Frp påpeker at forbrukerne er smarte, og de finner alltid nye løsninger som er økonomisk lønnsomme for dem. Slik fungerer markedet.

REN AVGIFT: Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet mener sukkeravgiften ikke får noen helsemessig effekt, og ønsker å innføre vanlig moms på brus og usunne varer. Foto: AP.
REN AVGIFT: Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet mener sukkeravgiften ikke får noen helsemessig effekt, og ønsker å innføre vanlig moms på brus og usunne varer. Foto: AP. Vis mer

​- Nå ser vi at nettbutikken Gottekungen ifølge Dagbladet sender over et tonn varer over svenskegrensa hvert døgn. Det er enorme mengder, sier Stenersen.

Vil øke momsen

Arbeiderpartiet ønsker i stedet å øke momsen på brus og usunne varer. Godteri har i dag samme lave moms som annen mat.

Dagbladet fortalte nylig om Hval sjokoladefabrikk i Sandefjord som nå lanserer et produkt skreddersydd for å unngå sukkeravgift. Den nye mandelstangen fra Hval har sjokolade bare på undersiden og er stekt et par minutter. Dermed går den som kake og slipper avgift.

Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet ser at slike tilpasninger kan bety bortfall av inntekter for staten.

- Hvis alle blir like gode på disse tilpasningene som Hval, blir det fort mer sukker i varene uten at man vil se så mye til milliardene, lyder hennes kommentar.

Senterpartiet varsler at de kommer med et forslag om å reversere sukkeravgiften i Stortinget. Partiet vil at avgiften skal være mer treffsikker, slik at sukkerfrie produkter ikke skattlegges på lik linje med produkter som inneholder sukker.

Kjerkol hilser et slikt forslag velkommen:

- Vi er åpne for å gjøre justeringer i tråd med vår politikk. Som helsepolitiker er jeg opptatt av at det vi innfører oppnår bedre folkehelse, den foreslåtte avgiften gjør ikke det. Om Senterpartiet kommer med et slik forslag får de selvsagt vår støtte. Men vi har likevel ikke flertall, det er KrF som sitter med nøkkelen til å endre dette. Derfor må vi sparke ballen videre til dem.

- Hva med 350-kroners regelen?

- Vi er bekymra for at regjeringa mangler politisk vilje. De er ikke villig til å lytte når det avdekkes at avgiften ikke vil treffe, heller tvert om. Nå trues norske arbeidsplasser og norsk industri av handlingslammelsen. Det bekymrer oss i Ap hvordan dette vil slå ut, sier Kjerkol til Dagbladet.

Nærings- og Nytelsesarbeiderforbundet har regnet ut at grensehandelen fra Sverige nå tilsvarer rundt 3500 arbeidsplasser i mat- og drikkevareindustrien.

- Staten og næringslivet taper milliarder av kroner hvert år på grensehandel. I ei tid da arbeidsmarkedet er under press, er det lite gunstig å øke avgifter som kan føre til at enkelte må legge bedriften ned, eller redusere bemanning eller produksjon, sier Stenersen i Frp.

Kan bli tvunget til å oppheve

Rolf Rune Forsberg i Hval sjokolade tror ESA kan komme til å oppheve den norske sukkeravgiften. Han viser til Finland, hvor det skjedde.

Forsberg ser fordelen i avgiften nærmest ble doblet over natta. Hadde politikerne lagt på et par prosent, ville lite skjedd.

- En dobling, derimot, da våkner både kundene og bransjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!