TILBAKEKALLES: Funn av listeria i svenske kyllingprodukter gjør at de nå trekkes tilbake fra markedet. Foto: Produsenten.
TILBAKEKALLES: Funn av listeria i svenske kyllingprodukter gjør at de nå trekkes tilbake fra markedet. Foto: Produsenten.Vis mer

Listeria-alarm i Sverige:

Funn av listeria i svensk kylling

Den farlige bakterien ble oppdaget ved en stikkprøve.

Det er Sveriges svar på Mattilsynet, Livsmedelsverket, som i dag melder om funn av listeriabakterier i svensk kylling.

De aktuelle produktene skal være solgt i samtlige store matvarekjeder over hele Sverige. Bakteriene ble påvist under en rutinekontroll og skal gjelde kyllingprodukter som ble produsert 30. august med holdbarhetsdato 27. september.

Det dreier seg om tre svenske kyllingprodukter fra den markedsledende kyllingprodusenten Kronfågel. Produktene er tre varianter av stekt kylling i skiver, som selges under navnet Minutkyckling.

Svenske forbrukere oppfordres til å levere produktene tilbake til butikken de ble kjøpt i - produktene vil bli erstattet, opplyser produsenten på sin nettside.

Til SVT Nyheter sier Janneke Vackerberg, presseansvarlig på Kronfågel, at bakteriene ble oppdaget ved en stikkprøve.

- Det er uvanlig at listeria påvises, sier hun.

Ole Jørgen Lind, butikksjef ved Maximat på Nordby, kan fortelle at produktene selges i deres butikk. Men de har ikke noen produkter fra det aktuelle partiet hvor det ble påvisst listeria.

- Det er jo flaks for oss, heldigvis har ikke vi solgt noen av de produktene, sier Lind til Dagbladet.

Listeriabakterier kan gi alvorlige infeksjoner

Listeriabakterier finnes nesten overalt i jord, vegetasjon, elver, tjern og i tarmen hos mange dyrearter. Den kan gi en sjelden men alvorlig infeksjon hos mennesker, ifølge Mattilsynets nettsider.

I Norge er det 15-50 tilfeller i året. Det må svært mange bakterier til for å gjøre friske folk syke.

Gravide og personer med nedsatt immunforsvar, er utsatt.

Matvarer som har lang holdbarhet og som spises uten å bli varmet opp, kan være smittekilder. Slike produkter kan være rakfisk, gravet fisk, røkt fisk, kokt kjøttpålegg og myke modningsoster og muggoster.

Det hjelper ikke å fryse matvarene, men riktig varmebehandling av maten tar knekken på bakterien.