Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Eksotiske tapas:

Fy fasan: Så mye godt - og så billig

Mat fra Midtøsten lagd av råvarer fra Indre Østfold? Jadda, for fasan!

EKSOTISK PÅ LØKKA: Gode småretter med masse smak på Restaurant Ben Reddik. Foto: John T. Pedersen
EKSOTISK PÅ LØKKA: Gode småretter med masse smak på Restaurant Ben Reddik. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mat fra Midtøsten lagd av råvarer fra Indre Østfold? Jadda, for fasan!

image: Fy fasan: Så mye godt - og så billig

Er vi i Libanon? Syria? Israel? Hellas? Kanskje i Hedmark et sted, i den imaginære bygda Flåklypa?

Robinson så rundt seg i et spartansk innredet lokale på nedre Grünerløkka. Her var ingen etnokitch som i «1001 natt», ei heller åpenbare referanser til Kjell Aukrusts univers som nyåpnede Ben Reddik har hentet navnet sitt fra. Bare en lang bardisk med gule keramikkfliser og Jærstoler til å sitte på, ved små, skolepultaktige bord. Men gastronomisk sett befant de seg på et sted som var enda mer eksotisk enn som så.

De var i hele det østlige Middelhavsområdet. I den ampre regionen der folk krangler om det meste, men er enige om at det er meze man spiser når man samles rundt et måltid bestående av X antall små asjetter med myke pureer, sprø og syrlige grønnsaker, urkorn, det særegne krydderet sumak og sesamsausen tahini.

image: Fy fasan: Så mye godt - og så billig

- Samtidig er vi på Hvaler, Røros, Geilo og Spydeberg i indre Østfold, der de omhyggelig utvalgte råvarene kommer fra, kommenterte Fredag og tittet opp fra menyen.

- Økologisk, kortreist og Midtøsten-hipt, krydret med et hint av 70-tallsbarndom. Det høres jo ut som en perfekt Løkka-miks.

Kokk og gründer Henrik J. Henriksen (kjent fra Taco Republica) sto selv for serveringen. Robinson og Fredag hadde bestilt full pakke, alle dagens meze for kr 395 per person, og det så ut til å bli faretruende trangt om plassen på bordet.

- Det skal gå. Vi har regnet på det, sa kokken og plasserte ut tallerkener med mynteduftende tabbouleh og nystekt pitabrød på surdeig, rett fra bakerovnen, med millimeterpresisjon.

image: Fy fasan: Så mye godt - og så billig

- Gjennom åra har jeg spist mye god meze – stavet med både én og to z-er – i Oslo, sa Robinson, og nevnte steder som gamle Tekehtopa, Habibi, The Kasbah og Kos Kos.

- Ben Reddik tilfører noe nytt og friskt, kanskje enda litt mer forseggjort, i dette segmentet. Jeg klarer ikke å bestemme meg for om jeg syns paprika- og valnøttdippen muhammra eller rødbetdippen pancar er aller mest himmelsk, sukket Fredag, og dobbeltdippet glupsk med biter av saftig labneh-brød, mens ganen ble lesket med surøl av merket Gåsa Gose, brygget etter tysk metode i Grimstad.

- Kebab av lam og storfe stekt på sverd er jo helt fortreffelig. Samtidig er de fleste av rettene vegetariske helt uten at man tenker over det, fordi det er så mange og varierte smaker og konsistenser, påpekte Robinson og forsynte seg med mer falafel, grillet squash med ristede mandler og granatepler, samt fritert, litt i overkant salt halloumi-ost på en salat av pinjekjerner og bladbete.

Et lite innslag av sjø dukket også opp, i form av små biter klippfisk på kremet auberginerøre med hint av røyk. En fin norsk tolkning av de friterte småfiskene man vanligvis får ved Middelhavet.

Robinson og Fredag knasket på hver sin sprø reddik og konstaterte at de kom til å forårsake betydelige mengder matsvinn. Altfor mye mat sto igjen på bordet. Måltidet kunne kanskje vært komponert med noen lettere hvileretter innimellom alle de mektige godsakene? Skulle de be om doggybag?

- I 2018 er det samfunnsbevisst å ta vare på restene sine, erklærte Fredag, men noe beger til takeaway kunne Ben Reddik ikke tilby.

- Det føles feil å klage over for mye mat også, da. Vi vil jo ha «value for money», og det fikk vi så absolutt her, sa Robinson da regninga på 1410 kroner var ekspedert.

Da var også to glass libanesisk vin fra anerkjente Chateau Musar, et rødt (Aana) og et hvitt (Jeune), samt Fredags to forfriskende surøl inkludert.

- Alt i alt en klar femmer, oppsummerte Fredag, etterfulgt av et lite stønn.

- Men nå må jeg rett hjem og legge meg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!