ASIAN BOX: Det er ennå ikke stappfullt på Asian Box, men det burde det være, skal vi tro Robinson & Fredag. 
ASIAN BOX: Det er ennå ikke stappfullt på Asian Box, men det burde det være, skal vi tro Robinson & Fredag. Vis mer

Restaurantanmeldelse Asian Box:

- Fy flate! Dette er snadder. Ja, alt sammen!

Asian Box tok Robinson & Fredag med storm. 

- Nok en asiatisk restaurant i hovedstaden?

Fredag så spørrende på Robinson, som – til Fredags overraskelse – ristet bestemt på hodet.

BUNBUNS: Mantoubuns (steamed buns) med confitert andebryst, koriander, rødløk og hjemmelaget xo-saus, på en litt annen måte enn vi er vant til å se de dampete brødene.
BUNBUNS: Mantoubuns (steamed buns) med confitert andebryst, koriander, rødløk og hjemmelaget xo-saus, på en litt annen måte enn vi er vant til å se de dampete brødene. Vis mer

Hvorfor ikke? Hvis de holder det som loves på hjemmesiden, er dette et alternativ til alle de andre, sa Robinson som hadde gjort hjemmeleksa sin. - For der står det vitterlig at man ikke vil finne «de vanlige rettene fra Asia» på menyen.

- Hm, sa Fredag, ikke uten en viss skepsis.

LYST OG MODERNE: De store lokalene i Sporveisgata har fått seg en lys oppgradering. 
LYST OG MODERNE: De store lokalene i Sporveisgata har fått seg en lys oppgradering.  Vis mer

- Hvis Asian Box virkelig utgjør et alternativ til brorparten av de andre, så er det vel og bra.

Robinson nikket.

- Og fra et forretningsmessig synspunkt – veldig smart.

Gatemat med en tvist

Stikkordet er «street food», altså mat man får servert på fortau i mange asiatiske land.

ASIAN BOX holder til i de gamle lokalene til blant annet San Leandro Og Tijuana Bar 2 i Sporveisgata. 
ASIAN BOX holder til i de gamle lokalene til blant annet San Leandro Og Tijuana Bar 2 i Sporveisgata.  Vis mer

Det nyåpnede spisestedet i Sporveisgata, så vidt «off» Bogstadveien, henter inspirasjon fra Hong Kong, en by kjent for sine utallige matboder, og som i seg selv er en smeltedigel der diverse asiatiske kjøkkentradisjoner møter europeiske – og de nydeligste smakskombinasjoner oppstår.

En svært hyggelig, og svært kjapp, servitør dukket raskt opp ved bordet med en liten porsjon kimchi (chilisyltede grønnsaker) og to glass Soave fra vinmenyen – som for øvrig byr på fem-seks alternativer til under 400 kroner flaska. Sympatisk.

- Ja, alle rettene kan deles, sa servitøren og foreslo at Robinson og Fredag – som forsikret om at de var veldig sultne – kunne begynne med tre småretter, og så gå for to hovedretter.

Det hørtes fornuftig ut.

Til forretter ble det bestilt Taiwanese scallion, marinert biff med grønnsaker, koriander og hoisinsaus rullet i en pannekake, Entrecôte lemongrass, oksekjøtt marinert med sitrongress, hvitløk og ingefær, og servert med syltet gulrot og agurk, og til slutt Bun buns, en av smårettene som allerede er blitt en stor suksess blant restaurantens gjester. Ikke så vanskelig å skjønne det.

BUNBUNS: Vi har etter hvert blitt godt kjent med mantou buns - kinesiske steam buns - men disse har fått seg en liten tvist. 
BUNBUNS: Vi har etter hvert blitt godt kjent med mantou buns - kinesiske steam buns - men disse har fått seg en liten tvist.  Vis mer

Kombinasjonen luftige, men flate hveteboller, først dampet, så fritert og brettet rundt andebryst, ymse grønnsaker og «hjemme-laget xo-saus», var en knallstart.

Fortsettelsen var heller ikke dum.

Snadder på asiatisk vis

- Fy flate! Dette er snadder. Ja, alt sammen, lød dommen fra Fredag.

- Og så varierte smaker! Stemte Robinson i og hevet glasset, som nå var fylt med en lett burgunder på Pinot Noir fra Maison Roche de Bellene.

HETT: Woksausen har herlige mengder ingefær og chili. 
HETT: Woksausen har herlige mengder ingefær og chili.  Vis mer

Hovedrettene gjorde heldigvis ikke noe for å endre på inntrykket.

Spicy Rosé, som inneholdt den ikke helt vanlige kombinasjonen av kylling og biff i en woksaus med rikelig av ingefær og chili, både ertet og utfordret smaksløkene, mens Chao Udon – japanske, tjukke nudler med shitakesopp, biff og grønnsaker i en søtlig hoisinsaus – var vennligheten selv.

SØT AVSLUTNING: Men dessertene var langt fra måltidets høydepunkt. 
SØT AVSLUTNING: Men dessertene var langt fra måltidets høydepunkt.  Vis mer

Dessertene, Coconut heaven, en slags kokospudding med mangosorbét, og pannacotta med litchi og pasjonsfrukt, var et lite skår i gleden.

Ikke dårlige – på ingen måte – men heller ikke veldig spennende.

Frister til gjentakelse

Var ikke dette «de vanlige rettene fra Asia»? Og hvor lurt er det å satse på nok en asiatisk restaurant, i en by der det allerede er mange slike fra før?

- Fy flate! Dette er snadder. Ja, alt sammen!

- Når det gjelder graden av uvanlighet, så er det en del her som ikke er daglig kost på andre steder. Og jevnt over vil jeg si at dette er veldig bra. Ja, virkelig bra, sa Fredag.

Robinson nikket.

- Legg til elegante lokaler, avslappet stemning, god og rask service – og ikke minst sympatiske priser – vi snakker om en soleklar vinner. Skal vi ikke like godt booke et bord til neste besøk med en gang?

Les også: