PÅSKEFROKOST: Dekk bordet med det beste norske matbutikker har å by på. Her er alle våre testvinnere. Foto: Chantal de Bruijne / Shutterstock / NTB scanpixP
PÅSKEFROKOST: Dekk bordet med det beste norske matbutikker har å by på. Her er alle våre testvinnere. Foto: Chantal de Bruijne / Shutterstock / NTB scanpixPVis mer

Best i test, brød og pålegg:

Fyll handleposen med våre test-vinnere

Når bare det beste er godt nok for påskefrokosten.

(Dagbladet): Ferie er lange frokoster, og da vil vi ha det beste. Men hva er egentlig det?

Dagbladet mat tester jevnlig smaken på ulike matvarer, og de siste par åra har flere hundre matvarer blitt vurdert med eksperthjelp fra en rekke dyktige kokker, konditorer, produktutviklere, og andre bransjefolk.

Her har vi samlet testvinnerne som passer til frokostbordet.

OPPSKRIFT: Kvikk Lunsj kake, Påskens beste sjokoladekake pynter du med Kvikk Lunsj og påskegotteri. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Godtesyk? Her finner du alle våre smakstester av godteri.

Den beste kaffekoppen

Den beste starten på dagen er med en kopp rykende varm kaffe.

Vi fikk hjelp av gull- og sølvvinner i NM i blindsmaking av traktekaffe, Ingrid Aas og Simo Kristidhi, til å vurdere 15 typer traktekaffe fra dagligvarebutikker. Kaffen som ble smakt i testen ble brygget etter alle kunstens regler hos Norsk Kaffeinformasjon.

TRAKTEKAFFE: Her finner du tre testvinnere, men bare to fikk terningkast fem.
TRAKTEKAFFE: Her finner du tre testvinnere, men bare to fikk terningkast fem. Vis mer

Best i test blant bestselgerne var Evergood Classic, med terningkast fem.

Fyll handleposen med våre test-vinnere

- Saftig og søt, med mye frukt og bær i smaken. Behagelig, kremet munnfølelse. Kompleks og rund. En veldig balansert kaffe, var smakspanelets bedømmelse.

Best blant billigkaffen, kaffe bra dagligvarebutikkenes egne eller unike merkevarer var Rema 1000s filtermalte kaffe.

Fyll handleposen med våre test-vinnere

- Her er det gode råvarer! Solbæraktig duft og fruktig sødme i smaken, het det blant annet i bedømmelsen. Også denne fikk terningkast fem.

Blant de mørkbrente kaffene var det Friele som kom best ut, med terningkast fire til sin Café Noir Dark Fusion.

Ut på tur? Her får du den beste bensinstasjonskaffen.

Se også hvilken kaffekjede som har den beste kaffen i Oslo.

Brødmat

Fyll handleposen med våre test-vinnere

Med frosne rundstykker er det lett å servere fersk brødmat gjennom hele påska.

Vi har testet både fine og grove, med eksperthjelp fra produktutvikler Pål Røstvang og konditorlærling Frida Magnussen.

Blant de grove frossen-rundstykkene var Rema 1000s steinovnsbakte solsikkebriks en klar favoritt, hårfint foran Hatting Bagerens Veggen fullkorn og Änglamark økologiske fullkornsstykker med chia. Alle med terningkast fem.

Fyll handleposen med våre test-vinnere

Om testvinner sa panelet følgende: «Endelig et rundstykke der smaken virkelig følger opp duften. Herlig også med frø som sitter godt fast, og ikke minst er solsikkefrø ganevennlige.»

I testen av fine halvstekte rundstykker var det Änglamarks birkes- valmuestykker som gikk av med seieren.

Rundstykkene er luftige, og sprø utenpå, med valmuefrø. Ikke full pott, men den klare favoritten til testpanelet.

Fyll handleposen med våre test-vinnere

Går du for grovbrød er konklusjonen klar: Billig er best, og Coop lykkes med de fleste av sine grovbrød: Både Xtra grovbrød og Coops smakfullt havrebrød fikk terningkast seks.

- En klar sekser. Brødet lukter friskt og smaker godt. Fin konsistens har det også, sa Wenche Frølich, professor i mat- og ernæringsvitenskap.

- Skikkelig bra konsistens, og brødet er heller ikke tørt. Det ser nesten ut som et hjemmelaget brød, synes jeg. Dette er hva jeg vil kalle et både realt og ærlig brød. Her får man mye brød for pengene, sa Joakim Strand, daglig leder i bakeri- og kaffekjeden nord.

Fyll handleposen med våre test-vinnere

Strand og Frølich var også med i smakspanelet da vi testet grove knekkebrød. Her var Wasa Sport + favoritten, og fikk terningkast seks sammen med Leksands havreknekkebrød.

De beskrev testvinner som et knekkebrød med skikkelig god sprøhet og ren og god smak. Et virkelig godt knekkebrød med god tyggemotstand.

Pålegg

Fyll handleposen med våre test-vinnere

Til gode lange frokoster er bacon selvsagt. Vi testet først standardbacon, butikkenes egne og unike merkevarer, men ingen fikk bedre enn terningkast fire. Men da Gildes bestselger Stjernebacon kom på banen, var testpanelet endelig fornøyd: Terningkast fem og best i test.

Et godt balansert bacon, tiltalende å se på, og rund og god på smak.

Fyll handleposen med våre test-vinnere

Ingen påske uten egg, og der noen liker stekt egg og bacon, foretrekker andre hardkokt egg med kaviar.

Hvilken du bør velge til påskeegget ditt var testpanelet Synne Brandzæg, kokk ved Kulinarisk Akademi i Oslo, og Christer Berens, sommelier, kokebokforfatter og radiokokk i P4, ikke i tvil om da vi testet tolv kaviartuber: Kavlis Kaviar 60 %.

- Dette vil jeg ha i kjøleskapet mitt! sa en begeistret smaksdommer, og det ble terningkast seks.

Fyll handleposen med våre test-vinnere

Den beste gulosten er en gammel favoritt: Norvegia ble best i test, med terningkast fem.

Kokk og restauranteier Christer Rodin og produktutvikler Pål Røstvang testet gulost for oss, og sa blant annet følgende om vinneren:

Osten gir en god fløyelsmyk følelse i munn, og har en rik og fyldig smak, uten å miste det milde gulostpreget.

En ost som passer perfekt på alt fra burger, til ostesmørbrød - og i matpakka.

Fyll handleposen med våre test-vinnere

Det var også en blanding av Norvegia og Jarlsberg som ble best da vi testet revet ost og «topping», hårfint foran Jarlsberg - begge med terningkast fem.

Testvinner fra da vi testet brunost, Synnøves Sjokobrun, var dessverre bare tilgjengelig i en begrenset periode, men både Synnøves Gudbrand og Tines G35 Gudbrandsdalsost, rund og fyldig, fikk terningkast fem.

Fyll handleposen med våre test-vinnere

- En god ost! Behagelig, fin syre og mer kremete, myk og god karamell. Aner litt fløtekaramellsmak der også. Smeltet godt, ikke kornete.

Er du glad i leverpostei, har vi gode nyheter for lommeboka: Da vi testet fersk leverpostei delte Synne Brandzæg og Christer Berens ut seksere til to av butikkenes egne merkevarer; First Price og Rema 1000 Prima leverpostei.

- Endelig en leverpostei jeg liker skikkelig godt! Klar og tiltalende, god konsistens, fin duft og delikat skorpe, het det i bedømmingen av testvinneren fra Rema 1000.

Fyll handleposen med våre test-vinnere

De egne merkevarene gjorde det også bra Rodin og Røstvang testet påleggsskinke. Rema 1000s Vår beste skinke ble best i test, med terningkast fem - hårfint foran Eyvind Hellstrøms kokte skinke for Fleury Michon.

Fine og tynne skiver av renskåret skinke. Saftig og godt balansert med fin kjøttsmak.

Ingen frokost er komplett uten en søt avslutning. Eller kanskje begynnelse, om du har laget pannekaker?

Fyll handleposen med våre test-vinnere

Nordisk mester i søtbakst Erlend Løken Volden fra Samson og norgesmester i konditorkunst Elin Vatnar Nilsen fra Krem.no har hjulpet oss å vurdere ulike typer syltetøy.

Om testvinner Nora Naturlig lett mer bær og mindre sukker sa panelet at dette kunne minne om hjemmelaget. Passe søtt og syrlig, og himmelsk på pannekakene!

Vår test av blåbærsyltetøy

Påskebonus

I høst tok vi også turen til Galt Oslo, der tre toppkokker smakte seg gjennom den nye ferdigmaten.

Det var mye rart å ta av, men ett produkt imponerte: Arne Brimis Lammelår i sjalottløk- og estragonsaus, med potetskiver, bygg fra Skjåk og grønnsaker. Best i test og terningkast fem.

Ikke akkurat noe vi ville ha valgt til frokost, men vi trekker den fram likevel, siden det er påske.

Klar for litt god drikke? Her finner du alle vintestene fra vår anmelder Robert Lie.

Merk at noen av testene er over ett år gamle. Vi tar forbehold om endring i produkter siden den gang.