GRILLNYHETER I KØ: Det mangler ikke på fristelser til grillen denne sommeren.
GRILLNYHETER I KØ: Det mangler ikke på fristelser til grillen denne sommeren.Vis mer

Nye dagligvarer vår 2017:

Fyr opp grillen, grillnyhetene er her!

Dette er nytt i butikk - nå.

Denne uken slippes hundrevis av nye dagligvarer i butikkene.

Slippet i mai er riktignok litt mindre enn de dagligvareslippene i februar og september, men det betyr ikke at det er kjedelig, snarere tvert imot.

I mai-slippet er det mye sesongvarer, mat vi spiser om våren og sommeren - ikke minst er det mange nyheter du kan legge på grillen - eller spise til grillmaten.

Se også alle de nye ferdigrettene for vegetarianere, veganere eller dem som bare har lyst til å spise mer grønnsaker.

- Sommeren er som en lang lørdag. Vi koser oss mer, og skeier ut med alkohol, iskrem - og mye grillmat, sier forbruksforsker i SIFO, Annechen Bahr Bugge til Dagbladet.

Eksotisk

Smakene blir også mer eksotiske. Klassiske sommerkoteletter og flintsteker får selskap av smaker fra nære og fjerne strøk.

KEBAB: Nå kan du lage nattmaten selv. Til alle døgnets tider.  Vis mer

Og smakene blir enda mer eksotiske, og det skal bli lettere å lage mat slik vi får den på reise. Det er norske forbrukere klar for, skal vi tro Bahr Bugge.

- Nordmenn er veldig interesserte i å lage mat, og er åpen for å eksperimentere, både med nye smaker og ingredienser.

Det er det rom for nå. Hva med for eksempel en grillpølse med chili & kaffe fra Folkets, BBQ-fiskeburger fra Lofoten, Torsk og chorizo-form fra Norsk Sjømat eller Teriyaki-pølser fra Gilde?

Eller hva med marokkansk kikertsalat eller tyrkisk bulgursalat fra Rema 1000s BaRe, til Folkets Kebab fra NorgesGruppen?

Grønn bølge

Tall fra NorgesGruppen viser at vegetarsalget økte med 59 prosent fra 2015 til 2016, og den grønne trenden synes ikke å ha nådd toppen.

RØDGRØNT: Rødbetburger fra NorgesGruppen.  Vis mer

Vi har tidligere skrevet om de nye vegetariske ferdigrettene, men det er langt mer å glede seg til for dem som vil spise mer grønt.

Flere av kjedene kommer med grønnsaker klargjort for grillen, for eksempel har Rema 1000 flere marinerte varianter. Findus utvider sin grillserie med frosne poteter med grillkrydder.

Fra Rema og Nortura kommer også flere produkter i meatish-serien, blant annet burgere og en pulled-variant.

Finsbråten lanserer flere produkter i Meatfree Weekday-serien, og Kiwi og Meny lanserer ulike grønnsaks- og soppburgere.

Fra Coop, som på mange måter sparket vegetarsatsningene i gang i fjor vår, kommer en vegetarisk chili- og ostepølse, og en miniburger av mais.

Synnøve lanserer også en vegetarisk gulost, i stykke og skiver - vegetarisk fordi det er brukt vegetabilsk løpe i ystingen.

NorgesGruppens egne merkevare Eldorado byr blant annet på maisstuing, søtpotetpuré og mangosalsa.

Sauser og salater

SOM HJEMMELAGET? Fra Berit Nordstrand kommer en majones med mindre salt og sukker, og kort ingrediensliste.  Vis mer

Som tilbehør til grillmaten er det mer enn grønnsaker som frister. Og her er det også mange spennende nye smaker.

Hos Rema finner vi flere nye sauser til grillmaten og ulike chilisauser, eller «hot sauce», som det gjerne kalles nå.

Vi er spesielt spente på å smake Alabama white sauce, Karibisk tomatsaus og Maissalat fra Salatmester'n, og BBQ-sausvarianter med hvitløk, chipotle og sennep.

HVIT SAUS: Rema 1000 utvider sausesortimentet. Vis mer

Det kommer også en serie sauser fra Eldorado med eksotisk tilsnitt, blant annet meksikansk pico de gallo, koreansk grillsaus og spansk rojo-saus.

Coop har en serie med tilbehør til grillmat de har kalt grilltopping, blant annet bacon og sennep, tex mex salsa og chili aioli.

GRILL PERFEKT: Coops serie med sauser til grill. Vis mer

Blant de litt mer tradisjonelle sausene finner vi Berit Nordstrands nye majones - og Tines grillserie som består av rømme med smak, tzatziki og smør med hvitløk og chili.

SMÅ STØRRELSER: Tines grillserie kommer i litt mindre beger enn vanlig.  Vis mer

Vi liker forøvrig godt pakningsstørrelsen på grillsmøret, som kan minne litt om en amerikansk «stick of butter» (som tilsvarer 125 gram).

Delikat har også, tradisjonen tro, noen nye vrier på klassiske potet- og påleggssalater.

SAUS OG SALAT: Fra Mills-eide Delikat kommer stort sett majonesbaserte salater, med nye krydder, men også friskere sauser som salsa og mangosalat. Vis mer

Mer kjøtt

Ifølge Bahr Bugge er det kjøttforbruket som tradisjonelt dominerer om sommeren, både i butikkenes markedsføring og på tallerkenen. Og her er det mye å ta av.

GAMMEL TRAVER: Vi nordmenn blir aldri lei sommerkoteletter.  Vis mer

Det er burger, pølser, grillspyd - og kebab. Det er nye stykker - eller nye marinader.

Her er noe av det vi er mest spent på:

Burgerbonanza

Burgere er alltid populært, og Rema 1000 har hatt stor suksess med sin BurgerLab-serie fra i fjor med ulike burgere, sauser og tilbehør. Nå kommer NorgesGruppens egen merkevare Folkets God hverdag etter med serien Dagens Burger.

NY SERIE: Dagens burger fra NorgesGruppen.  Vis mer

Her blir det både streite burgere, burgere med smak av bacon, tex mex og chorizo, fiskeburger, kyllingburger - og vegetarburger. Det blir to typer burgerbrød, tre varianter av ost til dem som vil ha cheeseburger, og eksotiske sauser fra flere verdenshjørner.

Fra Folkets kommer også flere marinerte kjøttprodukter, som svineindrefilet, nakkekoteletter og mørbradbiff i serien Sommermat. Flere av dem på spyd.

Pølsefest og grillspyd

NorgesGruppen lanserer også en ny serie pølser, Folkets spesialpølser; chorizo, bratwurst røkt og urkøkt, bacon & bbq og en spenstig grillwürst med smak av chili & kaffe.

KAFFEPØLSE? Folkets kommer med en serie pølser med 80 prosent kjøtt - og spenstige smaker.  Vis mer

Hos Rema 1000 kommer også helt nye pølsetyper, både biffpølser, røkt bratwürst, lammepølser,

I tillegg kommer en Gilde-serie med Slider-dogs, som rett og slett er kortere pølser. Disse får du også små pølsebrød til.

Blant de kjedeuavhengige Gilde-nyhetene finner vi løkgrill, en pølse med stekt løk, for deg som ikke får nok løk grillpølsen, og også vil ha det i.

I NorgesGruppens Folkets-serie kommer ferdigmarinerte grillspyd av storfe og svin med asiatisk krydder.

RØDVINSMARINERT: Fårekjøtt er kanskje ikke så vanlig å ha på grillen, i år ser vi det i flere butikker og ferskvaredisker.  Vis mer

Nytt også fra flere er mer fårekjøtt. Gilde har skivet lammelår, grillskiver av lam, samt rødvinsmarinert fårefilet.

Fisk og sjømat

Nyhetene fra havet er ikke like mange som dem fra landjorda, men det skjer spennende ting også her.

Findus lanserer små lakseburgere med chipotle (let etter sliders-burgerbrød om du vil spise dem med hendene) og Rema 1000 har en spennende form med torsk, chorizo og urter fra Norsk Sjømat.

Som nevnt over kommer også Dagens Burger-serien til NorgesGruppen med burgere av hakket ørret og torsk.

Flere dagligvarenyheter:

Nytt godteri og snacks

Ferdigmat til vegetarianere

Nå kommer Grandiosa med rå bunn - vi har testet