Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Rema 1000 må betale kjempebeløp etter donasjoner

Ga bort mat til tusenvis av fattige dansker: Nå krever staten kjempebeløp av Rema 1000

Rema 1000 ønsket å hjelpe fattige med mat til jul. Nå kommer kravet fra staten.

DYRT Å HJELPE FATTIGE: Rema 1000 må nå betale moms for varer de har gitt bort i Danmark. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
DYRT Å HJELPE FATTIGE: Rema 1000 må nå betale moms for varer de har gitt bort i Danmark. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rett før jul bestemte Rema 1000 i Danmark seg for å tømme hyllene og gi bort tre tonn mat. Varene ble gitt til omkring 3000 familier.

Sammen med Stop Spild af Mad og Dansk Folkehjælp tok Rema 1000 initiativet som fikk navnet Juleoverskudd.

Nå kan det ende med at Rema må betale et stort beløp, skriver Aarhus Stiftstidende.

I alt 302 butikker ble enige om å donere overskuddsmaten. Det skal til sammen ha beløpt seg til omtrent tre millioner kroner.

Det er revisjonsselskapet BDO som først omtalte saken i sitt nyhetsbrev. Brevet handler om hvordan momsreglementet slår ut i forbindelse med donasjoner av ukurante varer.

Butikker har ikke rett til momsfradrag for varer som gis bort, heter det i brevet. Dersom varene hadde blitt kastet i en container på vanlig vis, hadde butikkjeden sluppet å betale moms.

Seniormanager ved BDOs momsavdeling, Pernille Rise, sier at ordningen er «helt urimelig».

- Forhåpentligvis kan Folketinget (tilsvarer norske Stortinget, red anm.) finne en anledning til å endre reglene, uttaler hun til Stiften.dk.

Hvor stort beløp det er snakk om, er ennå ikke klart.

Ann-Kristin Pettersen i kommunikasjonsavdelingen i REMA 1000 sier følgende til Dagbladet:

- Vi er glade for at våre kjøpmenn både i Danmark og Norge velger å støtte ulike tiltak i lokalsamfunnene de tilhører. Det gjøres gjennom støtte til idrettslag, korps og andre gode formål, herunder også å gi overskuddsmat til de som trenger det mest i samfunnet.

Andre regler i Norge

​ Problematikken med moms og donasjoner er dog ikke ukjent i Norge. 1. juli 2016 ble imidlertid loven endret i Norge, slik at mat som blir donert til veldedighet ikke lenger var momspliktig.

- Det var et påtrykk fra bedriftene som førte til at NHO, NHO Mat og Drikke og Matvett tok opp saken med Finansdepartementet i sin tid, bekrefter kommunikasjonsansvarlig Anne Marie Schrøder i matvett.no.

Matsentralen er en veldedig forening som bekjemper matsvinn og hjelper vanskeligstilte. Det er nå matsentraler i Oslo, Bergen, Bodø og Tromsø.

- I fjor delte vi ut mat tilsvarende 2,5 millioner måltider her i Norge. Alle matkjedene bidrar, foruten leverandører og grossister. BAMA er vår største bidragsyter; det er stor etterspørsel etter ferske grønnsaker og frukt, sier daglig leder Cristiano Aubert i Matsentralen.

ØKENDE BEHOV: I 2017 delte Matsentralen ut 2,5 millioner måltider til fattige i Norge. Foto: Monica Løvdahl
ØKENDE BEHOV: I 2017 delte Matsentralen ut 2,5 millioner måltider til fattige i Norge. Foto: Monica Løvdahl Vis mer

- Hver eneste dag sender vi ut over ni tusen måltider i Oslo. I løpet av året er planen å utvide til fire nye byer og fylker i landet, med utspring i lokale initiativer.

TAKKNEMLIG: Daglig leder Cristiano Aubert i Matsentralen. Foto: Monica Løvdahl
TAKKNEMLIG: Daglig leder Cristiano Aubert i Matsentralen. Foto: Monica Løvdahl Vis mer

- Dessverre er det stadig flere som ikke har råd til å kjøpe maten selv. Over 100 ulike veldedige virksomheter henter mat hos oss. Utenforskapet for de fattige er krevende å takle, framholder Aubert.

- Hva betyr det at leverandørene slipper moms på maten de gir til dere?

- Det betyr mye, for det gjør det mye lettere for oss å snakke med nye leverandører, sier Matsentralens daglige leder.

Anne Marie Schrøder i Matvett er glad for at Norge har løst opp i momsfloken:

- Vi har ikke tall på hvor mye fritaket har betydd for tilførsel av mat til Matsentralen, men det gjør noe med motivasjonen selvfølgelig. Det virker helt absurd at det ikke skal koste noe å kaste mat, men at man får regning når den gis bort, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!