LITT SUNNERE: Ser du på kaloriinnholdet er den litt sunnere snacksen absolutt sunnere. Saltinnholdet derimot, er omtrent som i annen snacks. Foto:ERIK HELGENESET
LITT SUNNERE: Ser du på kaloriinnholdet er den litt sunnere snacksen absolutt sunnere. Saltinnholdet derimot, er omtrent som i annen snacks. Foto:ERIK HELGENESETVis mer

Test av næringsinnhold i sunnere snacks:

Gå ikke i fella: Det mange ønsker mindre av får de mer av i «sunn snacks»

Seier til popcornet!

(Dagbladet): Snacks som potetgull, nøtter, baconcrisp, ostepop og popcorn er noe veldig mange av oss liker, men som vi likevel ikke bør spise for mye av fordi det inneholder mye kalorier, fett og salt.

Sunnere fett, men mye salt
Heldigvis er fettet i snacks nå byttet ut med umettet fett, alle typene du finner i tenne testen er laget med planteoljer.

Men selv om umettet fett er sunnere enn mettet, er det akkurat like mye kalorier. Derfor er det lett å få i seg for mye kalorier hvis vi spiser mye snacks.

Det samme gjelder salt, i de fleste typer snacks er det relativt mye salt. Og salt er noe de fleste av oss bør kutte ned på.

Og når forskning nå kan tyde på at salt mat gjør oss mer sultne, er det ikke så vanskelig å skjønne at det er fort gjort å spise mye snacks når vi først begynner.

Sunt med «sunnere snacks»
Fordi de fleste av oss er glad i snacks, men mange av oss er opptatt av helsa, har produsentene sett at det er marked for en sunnere type snacks.

Spørsmålet er om denne typen snacks er så mye sunnere enn vanlig snacks. Svaret på dette må vel være ja, i alle fall hvis du ser på kaloriinnholdet.

Ser du på saltinnholdet vil svaret være nja.

Det er faktisk slik at noen av de sunnere typene faktisk inneholder mer salt enn vanlig snacks.

De som vil unngå salt for å leve sunt, kan lett gå i fella her.

Sunnest med popcorn
Popcorn har lenge vært ansett som slankernes potetgull. Og det er ikke uten grunn, fordi det er mindre fett og kalorier i popcorn.

Men det betyr likevel ikke at det bare er å hive innpå med popcorn hvis du er en av dem som vil passe vekta. Popcorn inneholder nemlig også mye av de raske karbohydratene.

Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg sunnere snacks som er å finne i de største matvarebutikkene. Vi har valgt de typene som tydelig er merket med et lavere fett eller kaloriinnhold.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av kalorier, mettet fett, karbohydrater, fiber, protein, og salt. Innholdet av kalorier, karbohydrater, mettet fett og salt har trukket ned, mens innholdet av protein og fiber har trukket opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og de vi vurderer som minst sunne får terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Dette er viktig å presisere i denne testen ettersom samtlige av disse produktene ville fått et høyere terningkast hvis de ble sammenliknet med vanlig snacks.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater