APP-RESTAURANT: Vil du bestille bord, mat, drikke eller betale regninga, må du opp med smart-telefonen på apprestauranten Pincho Nation. De norske eierne Morten Grevle (t.v.) og Svein Stolpestad håper på samme suksess som i Sverige. Foto: TINE FALTIN
APP-RESTAURANT: Vil du bestille bord, mat, drikke eller betale regninga, må du opp med smart-telefonen på apprestauranten Pincho Nation. De norske eierne Morten Grevle (t.v.) og Svein Stolpestad håper på samme suksess som i Sverige. Foto: TINE FALTINVis mer

Nye restauranter i Oslo høsten 2017:

Går mobilen tom for strøm på denne restauranten, sliter du

Klart for en rekke nye restauranter i Oslo. På restaurant Pincho Nation bestiller og betaler du med en app.

Nye restauranter har åpnet nesten ukentlig i 2017. Er du blant de seks prosentene nordmenn som ennå ikke har smarttelefon, er det en dårlig ide å besøke splitter nye Pincho Nation. I alle fall bør du alliere deg med en som kan laste ned apper før du tar turen.

SMÅMAT: Maten er tapas fra hele verden, også veganske og vegetarretter. Maten får du på planker som kan tres inn på et stativ. Kjøkkensjef Flor Maria Manzur fra Chile representerer en av mange nasjoner på kjøkkenet. Foto: Pincho Nation
SMÅMAT: Maten er tapas fra hele verden, også veganske og vegetarretter. Maten får du på planker som kan tres inn på et stativ. Kjøkkensjef Flor Maria Manzur fra Chile representerer en av mange nasjoner på kjøkkenet. Foto: Pincho Nation Vis mer

På restauranten, som åpner ved Jernbanetorget i Oslo denne uka, foregår alt fra bordbestilling til matbestilling og betaling i appen.

Den kaller seg «verdens første apprestaurant» og har planer om å utvide til hele Norge.

FAVNER BREDT: Pincho Nation har menyer for kjøtt, fisk, vegetar og veganmat. Du velger mat i appen. Foto: Tine Faltin
FAVNER BREDT: Pincho Nation har menyer for kjøtt, fisk, vegetar og veganmat. Du velger mat i appen. Foto: Tine Faltin Vis mer

- Ja, vi ønsker å åpne andre steder. Jeg vil også presisere at vi er en forlengelse av verdens første apprestaurant, Pinchos i Sverige, sier Svein Stolpestad, en av fire eiere som satser på kombinasjonen mat, drikke og teknologi.

Sirkusinspirert teknologiflørt

Da restaurant Pinchos startet i Gøteborg i 2012, var det ingen som så for seg at den skulle få avleggere fra sør til nord, men svenskene trykket kombinasjonen app, fargerike drinker og internasjonal småmat til sitt bryst og Pinchos er i dag en kjede med 35 restauranter i Sverige.

«Hos oss er alt lov. Vil du ha fire desserter og ikke noe annet, er det helt ok.» Morten Grevle, Pincho Nation

Den norske avleggeren har samme atmosfære med sirkusinspirert interiør en meny som er tilpasset alt fra kjøttelskere til veganere og «godteridrinker» i farger som skal få opp humøret i høstmørket.

MANESJEN: Det er ikke spart på farger og gull. Det svenske konseptet har særlig slått an hos kvinner i Sverige. Foto: Pincho Nation
MANESJEN: Det er ikke spart på farger og gull. Det svenske konseptet har særlig slått an hos kvinner i Sverige. Foto: Pincho Nation Vis mer

- Hos oss er alt lov. Vil du ha fire desserter og ikke noe annet, er det helt ok, sier Morten Grevle, en av de andre eierne.

GIMMICK: Pincho Nation er full av effekter, som lyder når du lukker dodøra og stille kommunikasjon med servitøren via servietten. Er alt bra, grønn side opp. Ønsker du noe, snur du servietten. Foto: TINE FALTIN
GIMMICK: Pincho Nation er full av effekter, som lyder når du lukker dodøra og stille kommunikasjon med servitøren via servietten. Er alt bra, grønn side opp. Ønsker du noe, snur du servietten. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Mat på disken, drikke i baren

Mat og drikke henter du selv på disken til kjøkkenet og i baren. Maten kommer på planker som plasseres i stativ ved bordet.

- Skulle du glemme å hente maten, vil en servitør komme med den - og rydde på bordet etterpå. Servitørene veileder også i bruk av appen, forteller Stolpestad, som fikk ideen da han besøkte en av de svenske resturantene med familien i Gøteborg i fjor.

- Vi elsket den lekne atmosfæren. Etter besøket spurte jeg om de hadde planer om å utvide til Norge. Slik startet dette, sier Stolpestad, som er ingeniør og økonom, men før dagens åpning har hospitert i Gøteborg for å bli kjent med konseptet og restaurantdrift.

15-20 millioner kroner har de fire eierne og gårdeier satset på restauranten med 200 sitteplasser fordelt på to etasjer. Kjøkkensjefen er fra Chile og en rekke nasjonaliteter er representert ved grytene.

- Målet er å skape et sted hvor du vil føle deg oppløftet på en helt vanlig tirsdag, sier Morten Grevle, en av de andre eierne.

Konsept-restaurantene kommer

Pincho Nation er ikke alene om å satse friskt. Eller holde seg til et konsept. Michelinkokken Bjørn Svensson, som nettopp åpnet en mer laidback restaurant under navnet Galt på Frogner, synes stikkordene akkurat nå er konsept og kommersialisering.

FROGNER-NYHET: Michelinkokken Bjørn Svensson har åpnet en uformell avslappet restaurant på Frogner. Navnet er Galt, som skal være kokkeslang for å nyte. Foto: Jørn Moen / Dagbladet
FROGNER-NYHET: Michelinkokken Bjørn Svensson har åpnet en uformell avslappet restaurant på Frogner. Navnet er Galt, som skal være kokkeslang for å nyte. Foto: Jørn Moen / Dagbladet Vis mer

- Det handler ikke lenger bare om mat, men om en kombinasjon av mat, opplevelse, stemning, miljø og atmosfære, sier han.

På Pincho Nation finner du akkurat den kombinasjonen.

Ramen og dumplings

En rekke nye restauranter har nettopp sett dagens lys, eller åpner snart. Tidligere denne uka åpnet Koie Ramen med nudelsuppe i Osterhaugsgata, neste uke er det Golden Chimp som står for tur. Bak Golden Chimp står Robin Ektvedt (Kokkelandslaget, Hitchhiker i Mathallen) og makker stjernekokken Tom Victor Gausdal. Her blir det dumplings og damppakker i en «asiatisk oase på Tøyen».

På Tøyen finner du også en splitter ny bar med hele fire navn, Gurken Gurken Gurken Gurken, en rosafarget kitchy bar, vegg i vegg med Bar Brutus, som både er bar og restaurant.

LUPO: Helt ny bydelsrestaurant på Torshov. Foto: Lupo
LUPO: Helt ny bydelsrestaurant på Torshov. Foto: Lupo Vis mer

Enda en helt fersk nykomling øst for Akerselva er Lupo, et nytt uformelt italienskinspirert treffsted i området Torshov-Sagene. Suksessrestauranten Astral i nabobygget står bak avleggeren. Her får du frokost, lunsj og middag pluss take away sju dagr i uka.

Ved Youngstorget vis a vis nye Kulturhuset, blir det enda mer asiatisk. Der kommer restaurant med ny vri på sushi, der ny og gammel teknikk møtes - og med egen chefs meny. Navnet er ikke 100 prosent bestemt ennå, heller ikke alle som står bak, men filipinneren Marco Mogues (tidligere Kamai) er en av dem. I samme område ryktes det at sportspub skal komme i de gamle lokalene til cocktailbaren Nr 19.

GRYN: I oktober åpner Norges første permanente grøtrestaurant i Oslo sentrum. Foto: GRYN
GRYN: I oktober åpner Norges første permanente grøtrestaurant i Oslo sentrum. Foto: GRYN Vis mer

1. oktober, er det bare å sette kursen mot Nasjonalbiblioteket. Da åpner Restaurant Å med ettermiddagste, danske «smørrebrød» og cocktailer.

Grøtrestaurant og overskuddsmat-gourmet

Gjengen bak suksessbaren Himkok har også store planer. De åpnet nettopp Brugata Landhandleri og satser nå på to nye steder i sentrum, restaurant Attåt i Stortingsgata, som åpner på nyåret, og Gryn i Universitetsgata.

MILØJVENNLIG: På Kutt Gourmet i Pilestredet er all mat laget av råvarer som ellers ville blitt kastet. En dag koster varmretten 20 kroner, en annen 70 kroner, avhengig av hvilke råvarer som tilbys,forteller kokk Calvin Huynh. Dagens meny legges ut på nettet. Foto: TINE FALTIN
MILØJVENNLIG: På Kutt Gourmet i Pilestredet er all mat laget av råvarer som ellers ville blitt kastet. En dag koster varmretten 20 kroner, en annen 70 kroner, avhengig av hvilke råvarer som tilbys,forteller kokk Calvin Huynh. Dagens meny legges ut på nettet. Foto: TINE FALTIN Vis mer

- Vi gleder oss. I løpet av oktober skal alt være klart på Gryn, sier restaurantgründer Yunus Yildiz til Dagbladet.

Gryn er Inspirert av Grød i København, menyen utviklet i samarbeid med teamet bak boka «Grøt på ville veier»

Om morgenen blir det ulike grøttyper, utover dagen gryn i kombinasjon med kjøtt, fisk eller skalldyr, for eksempel risotto eller byggotto.

Ikke langt unna, i Pilestredet 32, kan du følge strømmen av studenter og ta plass i den splitter nye kafeen Kutt Gourmet, en lunsjrestaurant med mat laget av råvarer som ellers ville blitt kastet. Dette tilbudet har hittil bare eksistert på Blindern.

Den offisielle åpningen skjer i oktober, men allerede nå er det mulig å skaffe seg dagens varme lunsjrett for en pris fra 20-70 kroner, avhengig av dagens tilgjengelige råvarer.

VARMT OG BILLIG. Dagens suppe på Kutt Gourmet. Foto: TINE FALTIN
VARMT OG BILLIG. Dagens suppe på Kutt Gourmet. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Når Dagbladet er innom, er dagens lunsj kremet potet-og kikertsuppe med bayonneskinke, sprøstekt spelt og purreløkpuré. Innenfor baren finner du spisesone, der du spiser billig og sparer miljøet samtidig. Åpent for alle et par timer midt på dagen, ikke bare for studenter.

Nedre Foss gjenåpner

I november vil det bli travelt på østsiden av Akerselva. 23. november gjenåpner Nedre Foss gård etter brannen lille nyttårsaften 2015. Brannvesenet kjempet en intens kamp mot flammene i over et halv døgn i restauranten der det nettopp var investert 50 millioner kroner. Og bygningen skal nå være helt brannsikker.

GJENÅPER: Nedre Foss gård ble en stor suksess de få månedene restauranten var åpen før brannen. Etter snart to års gjennoppbygging åpner restauranten igjen 23.november. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
GJENÅPER: Nedre Foss gård ble en stor suksess de få månedene restauranten var åpen før brannen. Etter snart to års gjennoppbygging åpner restauranten igjen 23.november. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Dette har vært en tung tid for meg og de ansatte, men nå ser vi bare framover, sier Nevzat Arikan, som drev restauranten i en av Oslos eldste gårder og som tar opp tråden der han slapp.