Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Lei av sushi? Prøv poke!

Gatemat fra Hawaii ny trend

Rå fisk, ris og grønnsaker i herlig samrøre. En friskere start på det nye året får du ikke.

TRENDY: Pass deg, pølse. Den nye gatematen heter poke, og er helt rå. FOTO: Pacific Poké. 
TRENDY: Pass deg, pølse. Den nye gatematen heter poke, og er helt rå. FOTO: Pacific Poké.  Vis mer

- Den er sunn, den er god og den kan varieres i det uendelige, sier svenske Oskar Sellin, Oslos egen «Poke Man», om fiskesalaten som har blitt hans nye levebrød. Og er du glad i sushi, er det fare for at dette kan bli en ny favoritt.

Nederst i saken finner du oppskriften på en poke du kan lage selv.

Fra sin sølvblanke matvogn midt i Majorstukrysset i Oslo har han de siste månedene daglig servert over hundre porsjoner med poke. Oskar er foreløpig den eneste som driver et sted av denne typen i Norge. Nå leter han etter lokaler for å starte flere utsalg i hovedstaden. Nordmenn har falt pladask for den eksotiske retten med røtter fra Hawaii.

SUNN SNAKKIS: Oskar Sellin i sin rullende poke-bod. FOTO: Pacific Poké
SUNN SNAKKIS: Oskar Sellin i sin rullende poke-bod. FOTO: Pacific Poké Vis mer

Hva er poke?

- Hva er egentlig definisjonen på en poke (uttales poh-kay) bowl?

- Bestiller du en skål med poke, får du marinert fisk og sjømat krydret med soya og sesamfrø servert på en seng av ris og grønnsaker. Forskjellen fra sushi er at fisken er marinert, og at risen ikke er sukret. Det gjør poke enda sunnere enn sushi, uttaler Oskar.

Han baserer sine pokevarianter på blant annet laks, tunfisk, kveite og kamskjell. Aller mest populær er Spicy Shoyu Salmon, en krydret lakserett, som også er den han anbefaler til nybegynnere.

Svart ris

- På nyåret begynner vi med svart ris. Den er supersunn og perfekt for alle som er opptatt av hva de spiser. Men vil du heller ha nachochips på, får du det også.

På Hawaii er poke gatematen framfor noen. Du får den over alt, på bensinstasjonen, i matbutikken og i små boder både i byen og langs stranden. Det er ikke for ingenting at poke også kalles surfer’s sashimi. Nå har imidlertid trendretten beveget seg fra Hawaii og Stillehavet, via California og ut i verden – helt til et av Norges mest trafikkerte gatekryss.

Les mer:

Lag verdens beste gatemat selv

Michelin-stjerne til gatekjøkken

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media