KJØLESKAPSTRIKSET: Ann-Maureen og Morten Gørlitz-Håkonsen fra Lier i Buskerud har klart å redusere matsvinnet med 2, 8 kilo i uka. Foto: Østfoldforskning
KJØLESKAPSTRIKSET: Ann-Maureen og Morten Gørlitz-Håkonsen fra Lier i Buskerud har klart å redusere matsvinnet med 2, 8 kilo i uka. Foto: ØstfoldforskningVis mer

- Rart at ikke alle gjør det

Genialt triks: Denne lille boksen sparer Ann for tusenvis av kroner

Da familien innførte nye vaner, ble det enkelt å bruke mindre penger på mat.

Østfoldforskning har i samarbeid med NorgesGruppen gjennomført et eksperiment for å se hvilke tiltak som kan motvirke matsvinn i hjemmene.

Tall fra Østfoldforskning viser at det ble kastet 385.000 tonn med spiselig mat Norge i 2017. Av det som ble kartlagt i rapporten stammet 58 prosent fra private forbrukere. Det betyr at hver og en av oss kastet i snitt 42,6 kilo mat vi kunne spist. Eksperimentet ville se nærmere på årsakene til det private matsvinnet - og teste ut noen tiltak.

Prosjektet fulgte fire familier som ble bedt om å måle matsvinnet over fire uker. Midt i perioden innførte familiene enkle tiltak som skulle vise seg å få stor effekt.

Familiene som deltok reduserte matsvinnet sitt med mellom 30 og 70 prosent (43,7 prosent i snitt) i løpet av to uker. Denne reduksjonen tilsvarer en reduksjon på nesten 100 kilo matavfall per familie i snitt, på et år, ifølge rapporten.

Effekte tiltak

- Det mest effektive tiltaket for å redusere matsvinnet hjemme hos familiene, var at de ved å måle sitt eget svinn ble bevisst på hvor mye mat og penger det faktisk utgjør, sier Aina Elstad Stensgård, forsker ved Østfoldforskning .

EFFEKTIVT: En boks med middagsrester blir til lunsj dagen etter. Det var ett av to virkningsfulle tiltak. Foto: Østfoldforskning
EFFEKTIVT: En boks med middagsrester blir til lunsj dagen etter. Det var ett av to virkningsfulle tiltak. Foto: Østfoldforskning Vis mer

- I tillegg viste det seg at å ha en egen resteboks i kjøleskapet, og å få opplæring i bedre porsjonering, var avgjørende for resultatene, legger hun til.

Der skoen trykker

Særlig var problemet at familiene tok for mye mat på tallerkenen - at det som ikke ble spist ble kastet. I tillegg ble mye frukt og grønt ikke spist før det ble overmodent og dermed endte i søpla.

- Elsker den boksen

Familien Gørlitz-Håkonsen fra Lier utenfor Drammen var en av de fire familiene som deltok i eksperimentet. (to voksne og tre barn på 8, 11 og 13 år) fra Lier kommune i Buskerud. De beskriver som en «helt typisk tidsklemmefamilie» som årlig kaster over 200 kg mat. I løpet av prosjektet gikk de fra å kaste 4,1 kilo mat i uken til kun å kaste 1,3 kilo.

Sulten? Søk i våre 5000 oppskrifter

De reduserte svinnet med 68 prosent på to uker.

- Dette var spennende å være med på. Som mange andre ville vi gjerne redusere vårt eget matsvinn. Det er et tiltak alle kan gjøre og som passer godt inn i normal, miljømessig tankegang. Man trenger ikke være fanatisk, men litt mer bevvist. Alt hjelper, sier Ann-Maureen Gørlitz til Dagbladet.

- Dette var absolutt gjennomførbart. Skulle nesten ønske det varte lenger!

- Hva er ditt råd til andre som vil redusere matsvinnet?

- Legg mindre mat på tallerken! Man forsyner seg gjerne når man er sulten, så da lasser man på.

- Vi voksne forsyner barna, i håp om at de skal spise alt. Det går sjelden bra. Dermed havner det altfor mye mat i søpla. Dette svinnet får man ikke gjort mye med.

- Flere tips?

- Ja, ikke åpne nytt pålegg før den første boksen er tom. Det er jo pussig, men alle vil helst ha det som nettopp er åpnet.

- Ble du overrasket underveis?

- Ja, først trodde jeg ikke boksen i kjøleskapet skulle funke. Men, nå elsker jeg den boksen! Det blir ofte fin lunsj til meg, sier Gørlitz-Håkonsen.

Anne Marie Schrøder i Matvett ser en klar sammenheng med resultatene i eksperimentet og det man har sett i dagligvarehandelen og andre virksomhetsområder. Bare det å begynne og måle sitt eget svinn har effekt.

- Uansett hvor flinke vi tror vi er har vi alltid noe å gå på og vil få aha-opplevelser ved å begynne å veie det vi vi kaster, ikke minst hvis vi også titter oppi posen og ser hva som er der, sier Schrøder til Dagbladet.

- Gjennom Bransjeavtalen om redusert matsvinn skal aktørene også legge til rette for at husholdningene kaster mindre mat. Ved å gjennomføre et eksperiment der man kartlegger hva som kastes i ulike familier og hvilke tiltak som fungerer, er NorgesGruppen seg sitt ansvar bevisst og øker innsikten om hva som kan fungere også hos andre, framholder Schrøder som også bet seg merke i resteboksen:

- At resteboksen slo så godt an hos familien som intervjues vitner nettopp om at det å ha oversikt over hva du har og hva det skal brukes til er viktig for å kunne planlegge meny og innkjøp.