MILJØVENNLIG: - Det beste ved å finne godbiter i kjøledisken med nedsatte priser, er at jeg aktivt gjør en innsats for miljøet, sier Irmelin Benes - her med butikksjef Ragnar Lystved i hennes lokalbutikk Extra. Muligheten for å gjøre kupp gjelder i alle matkjedene. Foto: John T Pedersen / Coop
MILJØVENNLIG: - Det beste ved å finne godbiter i kjøledisken med nedsatte priser, er at jeg aktivt gjør en innsats for miljøet, sier Irmelin Benes - her med butikksjef Ragnar Lystved i hennes lokalbutikk Extra. Muligheten for å gjøre kupp gjelder i alle matkjedene. Foto: John T Pedersen / CoopVis mer

Kampen mot matsvinn:

Genialt triks: Irmelin gjør kupp hver gang hun er i butikken - og sparer tusenvis

Sjekk triksene for din favorittbutikk.

(Dagbladet) En undersøkelse fra Matvett viser at du og jeg årlig kaster 217.000 tonn med fullt spiselig mat. Stadig flere av oss har oppdaget at de store butikk-kjedene har funnet sin måte å redusere svinnet på - nemlig ved å selge mat og drikke med begrenset holdbarhet til kupp-pris.

- Hver eneste morgen står jeg utenfor den lokale butikken min og løper inn for å se hva de hva som er i nedsatt pris-disken. Det er kjempegøy, og stort sett kjøper jeg med meg fisk, melk og oster. Holdbarheten er kort, men kostnaden er også nær halvparten av det vanlige. Den seinere tid har jeg merket meg at stadig flere har fått opp øynene for at matbutikkene i alle kjedene har slike tilbud. Særlig tror jeg denne muligheten er fristende for studenter med lite penger å rutte med, sier Irmelin Benes (38) fra Oslo.

Hun understreker at det ikke er for å spare penger at hun er kunde i Extra-butikken rett over gata der hun bor, men at det er motiverende å bidra til redusert matsvinn.

- Jeg synes det er merkelig at ikke alle er klar over trikset ved å kjøpe fullt brukbare varer på denne måten. Mange blir redde når de ser «Best før» på en middagsrett, men ikke jeg: Er lukten god, går det stort sett veldig bra, mener Benes.

Professor Per Einar Granum ved Senter for mattrygghet er oppmerksom på at noen produsenter skriver «Holdbar til» på produktet, mens andre bruker «siste forbruksdag»:

- Den første merkingen er på varer som kan bli helseskadelige om de spises etter «siste forbruksdag», mens «best før» betyr en produktgaranti fra produsenten om at varen smaker og ser ut som den skal fram til denne datoen. Derimot blir den ikke helseskadelig etter at datoen er utløpt. De fleste «holdbar til»-produktene er kjølevarer, framholder Granum overfor Dagbladet.

Ny guide kartlegger butikkene

GRØNT INITIATIV: Per Bärgkvist har tatt grep for å undersøke matkjedenes forhold til å redusere svinn ved å selge snart utgåtte varer på tilbud. Foto: Bergkvist Publishing
GRØNT INITIATIV: Per Bärgkvist har tatt grep for å undersøke matkjedenes forhold til å redusere svinn ved å selge snart utgåtte varer på tilbud. Foto: Bergkvist Publishing Vis mer

I vårt naboland er White Guide Green i full sving med å rangere Sveriges butikker ut fra et holdbarhetsperspektiv. Kriteriene - som også WWF Verdens naturfond har vært med å utforme - bedømmer og belønner dagligvarebutikker som viser at de verner om et langsiktig og holdbart forbruk som de løfter fram i butikken og i kommunikasjonen med kundene. Mer grønt, kortreist og økologisk er noe av det som premieres i White Guide Green. Framtiden i våre hender gjorde en miljø- og etikkvurdering av dagligvarebransjen i Norge i 2014.

- Det er veldig interessant å lage denne guiden også i Norge. Først vil vi dog utvikle konseptet i Sverige og er glade for at vi har lykkes med å engasjere de store kjedene, sier Pär Bergkvist, som er blant initiativtakerne i vårt naboland.

Matsvinn bekjempes på mange fronter. I Frankrike har ikke butikkene lenger lov til å kaste mat som nærmer seg utløpsdato. Den må heller doneres til frivillighet, skriver den engelske avisa The Guardian.

Her finner du kuppene

Lurer du på hvor og hvordan du lettest finner fram til nedprisede varer i din nærbutikk?

Her er kjedenes egne innsidetips til hvordan man lettest finner fram til mat med kort holdbarhet og store avslag:

* Hos Rema 1000 samles mat som nærmer seg utløpsdato i en egen seksjon i ferskvaredisken, tydelig merket med en redusert pris. Dersom du ikke finner varene umiddelbart, oppfordres du til å ta kontakt med betjeningen.

* Hos KIWI samles varene i en fast disk i butikken og blir merket med ny pris. De fleste varene blir priset ned dagen før de går ut på dato, med noen unntak for varer med kort holdbarhet. Det beste tipset er å komme seint på kvelden eller tidlig på morgenen, siden butikkene gjerne tar en «datorunde» før stengetid, og nedprisingsdiskene blir fort tømt, så interessen er stor.

MERKET: Holdbarhetsindikatoren Keep-it følger maten fra fabrikk til butikk - og viser en riktigere holdbarhet enn den tradisjonelle datostemplingen. Foto: Rema 1000
MERKET: Holdbarhetsindikatoren Keep-it følger maten fra fabrikk til butikk - og viser en riktigere holdbarhet enn den tradisjonelle datostemplingen. Foto: Rema 1000 Vis mer
HALV PRIS: Joker bruker tydelige lapper på nedprisede varer.
HALV PRIS: Joker bruker tydelige lapper på nedprisede varer. Vis mer

* MENY var den første kjeden i Norge som startet med systematisk nedprising i mange butikker. «Omplassert» frukt og grønt plasseres i eget stativ i frukt og grøntavdelingen. Prisen på innholdet er 10 kroner pr. kilo. Når det gjelder de andre nedprisede varene, er det noe variasjon fra butikk til butikk, men mange steder står kjøleren på slutten av handlerunden. Prisene her varierer fra 25-50 prosent avslag og her går det mest i produkter som kjøttdeig, ost, melk og yoghurt. I tillegg har flesteparten av MENY-butikkene «Gårsdagens brød», og disse står på egen tralle i brødavdelingen fram til klokka 11.00 til 15 kroner per stykk. Mandag er en god dag å handle nedprisede kjølevarer og omplassert frukt.

BILLIG: Frukt som er like god inni, men som har litt skrammer utenpå. Foto: Meny
BILLIG: Frukt som er like god inni, men som har litt skrammer utenpå. Foto: Meny Vis mer

* Hos SPAR og Joker har de ikke innført faste plasser i butikken hvor nedprisede varer ligger, men de skal være tydelig merket. Varer som kan trekkes fram er ferskt kjøtt og fersk fisk, fløte, ulike steker og grillet kylling. Et annet tips er å handle brød i SPAR- eller Joker-butikkene siste timen av butikkens åpningstid, da selges alle dagsferske brød på halv pris.

*Mange Coop-butikker - inkludert Prix, Extra, Marked, Matkroken, Obs og Mega samler nedprisede varer i egne kjøledisker eller handlekurver for å gjøre dem ekstra synlige. Prises ned med 40 prosent, og i stor grad gjelder det ferskvare med kort holdbarhet.

EGNE DISKER:. De fleste Coop-butikkene har egen plassering av nedprisede varer. Foto: John T Pedersen
EGNE DISKER:. De fleste Coop-butikkene har egen plassering av nedprisede varer. Foto: John T Pedersen Vis mer

- Økende mataktivisme

Forskningsleder Arne Dulsrud ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved HiOA mener at matkjedene her hjemme ligger i etterkant av forbrukernes ønsker når det gjelder bærekraft og miljø:

- Sammenliknet med andre land har norske forbrukere tradisjonelt hatt et lavt engasjement for bærekraft, miljø og etikk. Forklaringen er at forbrukerne har regnet med at staten ordner alt. De siste par årene har vi merket en økende mataktivisme blant norske forbrukere. De ønsker å ta et større ansvar for eget forbruk gjennom valg i markedet, framholder Dulsrud.