Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Robinson og Fredag:

Gigantisk restaurant på Sørenga: - Fisken er sprellfersk

Brått værskifte på en ellers deilig matferd.

SJØMAT PÅ SØRENGA: God service, lekre lokaler og god, men ikke supergod mat. Det er dommen fra anmelderne. Foto: Christian Roth Christensen
SJØMAT PÅ SØRENGA: God service, lekre lokaler og god, men ikke supergod mat. Det er dommen fra anmelderne. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Aldri er havet skjønnere enn når det gjennom sine frukter berører ganen». Sitatet fra pater Kjell Arild Pollestad introduserer menyen til Sørenga sjømat.

Robinson og Fredag ankom med vann i mun­nen – og vann under føttene – på nesten jesusaktig vis, gående på den lave gangbrua som strekker seg over Bispevika, fra Operaen og bort til Oslos nyeste bydel.

image: Gigantisk restaurant på Sørenga: - Fisken er sprellfersk

- Det er så forfriskende å se hovedstaden fra denne vinkelen, sa Robinson og skuet innover mot heisekranene som reiser det nye Munchmuseet, mot Barcodes glitrende skyline og …

- Ja, men nå må vi heller bruke øynene for å finne den nye sjømatrestauranten som skal ligge her ute, avbrøt ­Fredag sulten.

Snart steg de inn i et gigantisk lokale med serverings­kapasitet til 500 gjester. «Påkostet nordisk art deco», kan stilen kanskje kalles, med egen fiskehandlerdisk, tilbaketrukne lounger med dunkel belysning og flisbelagte båser. Hist og her gir maritime detaljer en påminnelse om det overordnede temaet: Havet.

DIGERT: Lokalene er store og luftige med plass til mange.
DIGERT: Lokalene er store og luftige med plass til mange. Vis mer

- La oss hoppe i det! Vi går for delemenyen «sjømatfest» til 680 kroner per pers, foreslo Robinson, mens Fredag skottet forfjamset rundt seg.

- Er vi de eneste gjestene i hele restauranten?!

- Kanskje fordi det er tidlig i uka? undret Robinson, og skjønte at det betød desto større oppmerksomhet fra personalet, men på en hyggelig og entusiastisk måte.

De ble traktert med hver sin appetittvekker – en frisk ­mousse av ishavsrøye, reker, sitrongress og dill. I glasset kom Chablis fra kvalitetsprodusenten Louis Jadot. Et par østers hver måtte de også smake. Av typen Tsarskaya, den russiske tsarens favorittøsters fra Saint Long-bukta i ­Bretagne.

- Tsaren hadde god teft. Kremete og nøttaktig, i tillegg til det mineralske, smattet Fredag.

IKKE HELT OPP: Maten grenser til en femmer, men Sørenga Sjømat må foreløpig nøye seg med fire prikker på terningen.
IKKE HELT OPP: Maten grenser til en femmer, men Sørenga Sjømat må foreløpig nøye seg med fire prikker på terningen. Vis mer

En mer parfymert Chardonnay ble valgt til videre drikke­følge da et fat med smaker fra Peru, Japan og Norden ­ankom: Ceviche, sashimi og løyrom.

- Ofte smaker ceviche alt for sitrussyrlig, men denne ­evner å løfte fram fiskens egenart, analyserte Robinson, som hadde stor sans for smakskombinasjon av kveite, søtpotet, sprø mais, tørkede chilitråder og tigermelk (limesaft med fiskekraft og krydderier).

Mer ordinær var sashimien. Basic laks, kveite og wakame-­sjøgress, som fra en hvilken som helst take­awaysjappe. Hva med det nordiske innslaget av rogn fra lagesild? Jo da, friskt og salt, men var det ikke litt tamt med bare syltet rødløk og flatbrød attåt?

- Blåskjellene, derimot. De svinger! smilte Fredag gjennom dampen fra den digre kasserollen de så fikk plassert mellom seg.

SPRELLFERSK: Sjømaten virker fersk, men det gjenstår stadig litt for å komme helt i mål på Sørenga.
SPRELLFERSK: Sjømaten virker fersk, men det gjenstår stadig litt for å komme helt i mål på Sørenga. Vis mer

- Den konvensjonelle tilberedningen er jo med hvitvin. Her har de istedenfor gitt skjellene en real oktoberfest – et dampbad i pale ale og Guinness. Ølet gir en sødme som balan­serer godt til frisk estragonmajones og salte, crunchy pommes frites.

Ennå gjensto hovedretten: Hver sin halve, posjerte havabbor.

- Fisken er sprellfersk, men med forbehold om at det bare er magen min som er for full – smaker den ikke litt lite? mumlet Fredag.

Siden de hadde gått for «sjømatfest», var avslutningen obligatorisk. Den lød «Jordbærsølv».

- En mousse av jordbær og rømme på en tørr krydder­kake føles umusikalsk som avslutning på et maritimt gilde, sa Robinson og stirret i tallerkenen.

Tross lekkert interiør og sjenerøs service, glapp dermed den femte stjerna for maten, og totalen endte på en sterk firer – og 2300 kroner slankere lommebok.

- Jeg unner virkelig Sørenga Sjømat mange flere gjester framover. I julebordsesongen bør det syde av liv her, sa Fredag.

- De må bare konsentrere seg om det essensielle: Å la havets frukter berøre ganen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!