MOR OG DATTER: Da Grete Roede trådte tilbake som frontperson i eget selskap i 2001, sto datteren Jeanette rede til å overta. Nå slutter også hun. Foto: Oddvar Walle Jensen/Se og Hør
MOR OG DATTER: Da Grete Roede trådte tilbake som frontperson i eget selskap i 2001, sto datteren Jeanette rede til å overta. Nå slutter også hun. Foto: Oddvar Walle Jensen/Se og HørVis mer

En tid for alt:

Gir seg i Grete Roede: - Gruet meg til å fortelle mamma nyheten

Jeanette Roede bekrefter overfor Dagbladet at hun slutter som frontfigur i konsernet mammaen bygde opp.

Nesten nøyaktig 45 år etter at Grete Roede (79) startet suksessbedriften med samme navn, kommer den uventede nyheten om at datteren Jeanette Roede (46) nå trer til side som PR-ansvarlig og samtidig takker for seg i ledelsen i selskapet. Tidligere i måneden pakket hun sammen minner fra 18 år i selskapets tjeneste, og forsvant ut døra med alt pakket i en pappeske.

SVÆRT LIKE: Grete Roede er takknemlig for å ha en så omsorgsfull datter - og at hun følger hjertet sitt.
SVÆRT LIKE: Grete Roede er takknemlig for å ha en så omsorgsfull datter - og at hun følger hjertet sitt. Vis mer

- Dette har vært en lang prosess og ikke et lett valg å ta - for så mye av min identitet er knyttet til firmaet. Jeg forlater Grete Roede A/S med tungt hjerte, men det avgjørende har vært at jeg ønsker å utforske også andre deler av livet. De ti første åra i bedriften måtte jeg stadig kjenne på følelsen av å være utenfor komfortsonen. Jeg tror det er sunt å skulle kjenne på den igjen, sier Roede til Dagbladet.

Åpen for endringer

Kollegene ved hovedkontoret i Asker utenfor Oslo ble orientert om 46-åringens avgjørelse allerede tidligere i høst. Formelt trådte hun av som ansikt utad og ansvarlig for kurslederutvikling 1. desember. Jeanette Roede sier at det ikke var et eksternt jobbtilbud som fikk henne til å si opp.

- Jeg er åpen for mange slags muligheter og er opptatt av å skape endring, både hos enkeltpersoner og på samfunnsnivå. Likeså er jeg opptatt av det grønne skiftet. Akkurat nå trenger jeg litt avstand og tid for å lande hva jeg skal finne på framover, men håper på mange spennende kaffesamtaler i 2019 for å utforske mulighetene som finnes, smiler Roede.

Trebarnsmammaen er opprinnelig utdannet fysioterapeut og coach. Fra hun kom inn i Grete Roede A/S i 2000, har den yngre Roede hatt en rekke ulike roller - men alltid uansett hatt PR-ansvaret. De siste ti åra har Lis Pedersen Strøm vært administrerende direktør i selskapet. Jeanette Roede har også vært kursleder i Grete Roede de siste årene, og dette fortsetter hun med framover.

- Hvordan reagerte opphavet på din avgjørelse?

- Jeg gruet meg til å fortelle mamma nyheten, samtidig som hun er klok og alltid har vært - og er - en god samtalepartner, framholder Jeanette Roede.

Måtte bli trygg i egne sko

46-åringen medgir at opphavet i starten ble lei seg for at hun skulle forlate selskapet som bærer hennes navn, men at det er en tid for alt.

Det var det også for gründeren Grete selv i 2001, da nettopp datteren Jeanette ble presentert som selskapets nye ansikt utad.

TEAMWORK: Mens Jeanette Roede har vært selskapets ansikt utad, har Lis Pedersen Strøm vært administrerende direktør i en rekke år.
TEAMWORK: Mens Jeanette Roede har vært selskapets ansikt utad, har Lis Pedersen Strøm vært administrerende direktør i en rekke år. Vis mer

- Et av mine lykkeligste øyeblikk var da jeg for 18 år siden hadde bestemt meg for å trekke meg tilbake, og på scenen avslørte for 250 kursledere hvem som var selskapets nye profil. Da Jeanette så kom ut på scenen og ble møtt med stående applaus, gråt jeg av glede! medgir Grete Roede.

Samtidig forteller datteren Jeanette at hun måtte ta et oppgjør med seg selv tidlig på 2000-tallet. Skulle hun bli en kopi eller gjøre ting på sin måte?

- Jeg fant ut at det beste var å bli trygg i mine egne sko, for det var dem jeg skulle fylle. Nå er jeg ekstremt stolt over alt jeg har bidratt med og fått ta del igjennom mange år i selskapet - og de fantastiske menneskene jeg har fått jobbe sammen med, sier Jeanette Roede.

Grete Roede (79) bekrefter at hun først ønsket at datteren skulle fortsette i selskapet i flere år til.

PR-JOBB: Jeanette Roede har i 18 år være Grete Roedes talsperson - og blant annet hjulpet Lilli Bendriss og Jarl Goli til et lettere liv. Foto: Se og Hør
PR-JOBB: Jeanette Roede har i 18 år være Grete Roedes talsperson - og blant annet hjulpet Lilli Bendriss og Jarl Goli til et lettere liv. Foto: Se og Hør Vis mer

- Jeanette hadde en så trygg, god og morsom jobb og jeg følte alltid at hun var født til oppgaven med å hjelpe andre mennesker. Selvsagt støtter jeg henne 100 prosent i beslutningen, når alt kommer til alt, og tenker at det er klokt å utforske det man er nysgjerrig på. Mest av alt er jeg takknemlig for at hun ikke slutter grunnet noen konflikt, konstaterer livsstilsdronningen.

Grete Roede berømmer datteren for hennes lyse sinn, gode humør og at hun er ordentlig i alt hun gjør.

- I starten var Jeanette mye tryggere i rollen som talsperson utad, fordi hun hadde bakgrunn fra ett år på turné med «Up With People». Selv hadde jeg aldri holdt en tale i mitt liv før jeg startet ned i vektkurs, smiler 79-åringen.

SUNNHET: - Jeg elsker å bidra til gode endringer, sier Jeanette Roede. FOTO: Casey Anderson Kelbaugh
SUNNHET: - Jeg elsker å bidra til gode endringer, sier Jeanette Roede. FOTO: Casey Anderson Kelbaugh Vis mer

Administrerende direktør Lis Pedersen Strøm i Grete Roede A/S bekrefter at hun i flere måneder har vært kjent med Jeanette Roedes ønske om å utforske livet også utenfor selskapet.

- Jeanette har levd hele sitt voksne liv som en del av merkevaren i selskapet hun har jobbet i. Vi respekterer fullt ut hennes avgjørelse. Jeg er imidlertid glad for at hun fortsetter som kursleder hos oss, fordi hun er helt unik i sin kontakt med andre mennesker og veldig flink til å oppnå resultater. Selv om Jeanette har vært talsperson, har vi vært et helt team som har jobbet tett med henne på bakrommet, og som nå er klare til å bringe selskapet videre, framholder Strøm.

Grete Roede gammeldags?

Topplederen mener at behovet for rådgivning og støtte til folk som ønsker endring, er kjernen i livsstilsselskapets suksess.

ANNO 2001: Da Grete Roede i 2001 presenterte datteren Jeanette som selskapets nye ansikt utad, ble nyheten mottatt med trampeklapp av 250 kursledere. Foto: Privat
ANNO 2001: Da Grete Roede i 2001 presenterte datteren Jeanette som selskapets nye ansikt utad, ble nyheten mottatt med trampeklapp av 250 kursledere. Foto: Privat Vis mer

- De seinere år har det dukket opp lavkarbo, 5:2-dietten og mange andre slankekurer. Hva vil du si til dem som mener at Grete Roede er gammeldags?

- Kostholdet vårt har aldri vært mer moderne enn i dag, og en viktig bonus er at også det vi trekker fram - mye plantebasert, grove kornprodukter, mer fisk og mindre kjøtt - er det som også er mest bærekraftig for generasjonene som kommer etter oss. Og jeg er fast i troen på at det er lettere å få til varige endringer, hvis man gjøre det med støtte og hjelp fra andre rundt seg, sier Lis Pedersen Strøm.

Vi gjør oppmerksom på at Grete Roede A/S - i likhet med Dagbladet - er eid av Aller Media A/S.