BAKGÅRDSSJARM: Restaurant Kamai finner du i bakgården i Korsgata 25. Gå ikke feil. Kamai har også en kafe som vender mot gata. Foto: John T. Pedersen
BAKGÅRDSSJARM: Restaurant Kamai finner du i bakgården i Korsgata 25. Gå ikke feil. Kamai har også en kafe som vender mot gata. Foto: John T. PedersenVis mer

Bortgjemte restauranter i Oslo

Gjemt i kjellere, hager og bakgårder i Oslo ligger 13 bortgjemte restaurantperler

Noen er billige, noen dyre. De innbyr til gode opplevelser. Men du må være innstilt på å lete litt før du finner dem.

Nesten ukentlig åpnes dørene til nye steder i Oslo. Sjelden har det vært slik aktivitet som i år.

Bistroboom, sier den nordiske spiseguiden The White Guide om utviklingen, og spår at dansker og svensker snart vil valfarte til Norge for å spise godt.

Gatemat finner du stadig flere steder, ikke minst på Vippa, ytterst på Vippetangen, og er du teknoglad vil du være glad for et besøk på Norges første apprestaurant, Pincho Nation.

Bortgjemt og bra

Sentral beliggenhet kan bety mange gjester, men også det motsatte, om maten og servicen ikke holder mål.

Et godt kokketeam med særegne lokaler kan til gjengjeld unne seg en bortgjemt adresse. Det kan til og med være en fordel. Gjestene får en følelse av eksklusivitet.

Noen spisesteder unnlater bevisst prangende skilt. Enkelte sier det rett ut: Vi vil gi gjestene en følelse av seier når de finner fram.

I hotellkjellere, opp bratte trapper, i bakgårder, bak anonyme dører og høyt til værs finner du steder du kanskje vil være lei for at du ikke oppdaget før.

Her er noen splitter nye tilskudd til Oslos restaurantverden og noen som for lengst har funnet sin nisje.

1. FANGST

Noen steinkast fra Slottet i retning Majorstua, ligger Fangst, en restaurant som ennå er ganske ukjent. Fangst ligger i kjelleren på Saga Hotel, og er blitt en yndling hos matelskere. Den suste inn på listen over Nordens beste restauranter i siste utgave av spiseguiden The White Guide Nordic. Her er det eksklusiv sjømat og sushi som gjelder, med japansk vri signert kokk og kjøkkensjef Håkan Wiik, en mann som imponerer stadig flere.

2. FYR
Fyr Bistronomi åpnet dørene i vår og har fått svært god mottakelse. Den holder til i den såkalte «Acne-villaen» i Underhaugsveien, ikke langt fra Bogstadveien, og går for øyeblikket for å være vestkantens nyeste og hippeste restaurant.

TILBAKETRUKKET: Fyr Bistronomi ligger i Underhaugsveien, en sidegate til Bogstadveien. Foto: Anita Arntzen
TILBAKETRUKKET: Fyr Bistronomi ligger i Underhaugsveien, en sidegate til Bogstadveien. Foto: Anita Arntzen Vis mer

Her koster både mat og drikke sitt. Er du på jakt etter nyskapende gastronomi, kan du treffe blink her. Inne finner du et rustikt, men elegante lokale og i sommer har det vært rift om stolene på uteserveringen.

3. DA LAT

SKJULT PERLE: Bak en nedtagget fasade ligger Da Lat. Her får du veldig mye mat for pengene. Foto: John T. Pedersen
SKJULT PERLE: Bak en nedtagget fasade ligger Da Lat. Her får du veldig mye mat for pengene. Foto: John T. Pedersen Vis mer

I sidegatene til Torggata ligger billigjuvelene som strødd. Da Lat er blant de eldste - og fremste. Den lille vietnamesiske bula ligger bak en nedtagget fasade. Her har den holdt det gående år etter år. Ikke et sted du ville tenkt på å besøke om du ikke visste hvor du skulle. Men vil du ha en stor porsjon rykende varm suppe eller nudler til litt over hundrelappen er det nettopp hit du skal.

SE ETTER PILA: Har du funnet piletreet, finner du Pila (til venstre i bildet), med servering inne og ute, et steinkast fra Akerselva. Foto: DAN ALEXANDER NYPAN
SE ETTER PILA: Har du funnet piletreet, finner du Pila (til venstre i bildet), med servering inne og ute, et steinkast fra Akerselva. Foto: DAN ALEXANDER NYPAN Vis mer

4. PILA
Pila ligger ved et digert piletre ned mot Akerselva. Adressen er Østre Elvebakke, et strøk der «serveringen lenge besto i enten et gram hasj, eller en på tygga», for å si det med ordene til Dagbladets anmeldere Robinson og Fredag. Akkurat det er i ferd med å endre seg drastisk.

PILA: God stemning, gode råvarer og godt kokkehåndverk utenom allfarvei. Foto: NINA HANSEN
PILA: God stemning, gode råvarer og godt kokkehåndverk utenom allfarvei. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Pila har etablert seg som en nordisk bistro som mange har blitt glad i. Hvis du har likt maten og stemningen på Smalhans, vil du antakelig like Pila. En del av de samme folka og samme ånden finner du her. «God stemning, tipp topp råvarer og skikkelig godt gammeldags kokkehåndverk», mener våre anmeldere.

5. BABYLON SURØL OG SUSHI

Det er ikke opplagt at du skal finne god mat her, i portrommet ved St. Olavs plass.

OSLOS INDRE LIV: Bortenfor, innenfor, nedenfor og ovenfor. Litt nysgjerrighet og du havner midt i Oslos kuleste bakgårder. Her Bar Babylon på St. Olavsplass 2. 

Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
OSLOS INDRE LIV: Bortenfor, innenfor, nedenfor og ovenfor. Litt nysgjerrighet og du havner midt i Oslos kuleste bakgårder. Her Bar Babylon på St. Olavsplass 2. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Men inn i portrommet skal du, forbi noen søppelkasser og gjennom en bakgård, så kommer du til Babylon, en liten restaurantlabyrint i samme hus som Teketopha og Happolati.

Babylon pleide å være en dunkel bar med hems og kriker og kroker, men har nå spesialisert seg på surøl og sushi og gjør det så bra at du ifølge redaktør Kai Lyche i The White Guide kan gå hit og bli kjempefornøyd med sushien - til en brøkdel av hva du betaler på Oslo-avdelingen av sushi-kometen Sabi Omakase i Stavanger.

PARK 29. Som å spise i et maleri. Foto: ANITA ARNTZEN
PARK 29. Som å spise i et maleri. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

6. PARK 29
Ikke bare er den nærmeste nabo til Slottet. Den rosévinfargede villaen er faktisk hovedstadens eldste i tre, fra 1847.

Park 29 ligger et steinkast fra Litteraturhuset og er likevel ganske usynlig om du ikke vet at det er restaurant der.

HJEMMEKOSELIG I HAGEN: Rett bak Slottet, tilbaketrukket i en hage finner du restaurant Park 29, før Ni &Tyve. Foto: ANITA ARNTZEN
HJEMMEKOSELIG I HAGEN: Rett bak Slottet, tilbaketrukket i en hage finner du restaurant Park 29, før Ni &Tyve. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

«Et nydelig sted, en skjult perle, som å spise midt i et maleri», skrev Dagbladets anmeldere etter besøket nylig. Her har Kristianiabohemen kanskje nippet til sin absint og her har bilfirmaet Bertel O. Steen hatt hovedkontor. Nå har en av Oslos kjente restauratører, Rune Pal, overtatt.

Interiøret er hjemmekoselig og samtidig røft, maten kan være super, om du er heldig. Robinson og Fredag fikk servert et par skuffelser, men konkluderer likevel med at stedet er en skjult perle og at de snart skal tilbake.

7. KAMAI

GAMMEL STALL: Restaurant Kamai i Korsgata på Grunerløkka serverer japansk-peruansk mat i det som var enbakgårdsstall. Foto: JOHN T. PEDERSEN
GAMMEL STALL: Restaurant Kamai i Korsgata på Grunerløkka serverer japansk-peruansk mat i det som var enbakgårdsstall. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Da Kamai åpnet i fjor vinter, tok det ikke lang tid før folk valfartet til Korsgata på Grünerløkka. Det japansk-peruanske kjøkkenet er den siste mattrenden ute i den store verden. Her får trenden i nordisk drakt.

LETT Å GÅ FEIL: Kamai har to steder, en kafe og en restaurant. Kafeen ligger ut mot gata, restauranten må du lete litt etter Foto: Thomas Rasmus Skaug
LETT Å GÅ FEIL: Kamai har to steder, en kafe og en restaurant. Kafeen ligger ut mot gata, restauranten må du lete litt etter Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
BAKGÅRDSSJARM: Restaurant Kamai finner du i bakgården i Korsgata 25. Foto: John T. Pedersen
BAKGÅRDSSJARM: Restaurant Kamai finner du i bakgården i Korsgata 25. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Kamai er blitt et usedvanlig populært spisested. Egentlig to spisesteder. For her må det skilles mellom kafeen som ligger ut mot gata (bra den også) og restauranten i bakgården. I tillegg finnes en liten fløy med bar, Minibaren, som ikke mange vet om. Etter en middag er det bare å starte med drinkene her og fortsette til den like bortgjemte «Bortenfor», en bar du best finner fram til om du leter etter en port på brua fra Grünerløkka til Blå over Akerselva.

8. KOLONIHAGEN

Kjendiser, småbarnsforeldre, forelskede par, og reisereportere fra medier i inn- og utland, for eksempel The New York Times. Spekteret av gjester på Kolonihagen er bredt. Den ligger gjemt i en bakgård på Frogner. Inn en port og der finner du både butikk med hageprodukter, utendørs servering og en stall gjort om til kafé og restaurant.

HØY HYGGEFAKTOR: Selv The New York Times liker seg på Kolonihagen i Frognerveien. Inn et portrom finner du uteservering og restaurant i en gammel stall. Denne måneden åpnes dørene igjen etter en real makeover. Foto: John T. Pedersen
HØY HYGGEFAKTOR: Selv The New York Times liker seg på Kolonihagen i Frognerveien. Inn et portrom finner du uteservering og restaurant i en gammel stall. Denne måneden åpnes dørene igjen etter en real makeover. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Kolonihagen var den første Oslo-restauranten med utelukkende økologisk mat, helt nytt da den åpnet for åtte år siden.

9. DIAMOND INDIAN CUISINE

Har du gått tur i Frognerparken, skal se en film på Colosseum eller bare har lyst på indisk mat, ligger Diamond Indian Cuisine der - og venter på dem som finner fram.

SOLID: Fine dining kan du lete etter andre steder. Vil du ha enkel og god indisk mat på Majorstuen, let deg fram til Diamond Indian Cuisine. foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
SOLID: Fine dining kan du lete etter andre steder. Vil du ha enkel og god indisk mat på Majorstuen, let deg fram til Diamond Indian Cuisine. foto: TOMM W. CHRISTIANSEN Vis mer

Anmelderne har blant annet kalt den en «gjemt juvel på Majorstua». Den ligger mellom småsjapper langs Sørkedalsveien vis-à-vis KPMG-bygget og er lett å gå forbi.

GJEMT JUVEL: Opp en veldig bratt trapp på Majorstua finner du Diamond Indian Cuisine. Det kan hende du må lete litt for å finne inngangen, men det kan det være verdt. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
GJEMT JUVEL: Opp en veldig bratt trapp på Majorstua finner du Diamond Indian Cuisine. Det kan hende du må lete litt for å finne inngangen, men det kan det være verdt. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN Vis mer

Skiltet er vanskelig å få øye på. Dessuten må du opp en bratt trapp. Der oppe finner du moderne interiør, og ofte mye folk. Siden åpningen i fjor har restauranten fått en solid tilhengerskare. Det hender du må bane deg vei forbi Foodora-syklistene som venter på take away-mat til sultne kunder der ute. Her er ingen «indian fine dining», som nyåpnede «The Pink Elephant» på Tjuvholmen, men solid indisk kost i hyggelig interiør til gode priser.

10. PJOLTERGEIST

ZUPERGODT: Pjoltergeist har ingen á la carte. Her må du gå for en zuperpakki, signert en superkokk fra Island. Terningkast seks hos de fleste anmeldere. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
ZUPERGODT: Pjoltergeist har ingen á la carte. Her må du gå for en zuperpakki, signert en superkokk fra Island. Terningkast seks hos de fleste anmeldere. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN Vis mer

Pjoltergeist tilbyr intet mindre enn islandsk/asiatisk fusion-mat laget av en islandsk ex-michelinkokk (Ylalajali) bak en anonym dør. Her kan du nyte din zuper-pakki (og bare det, ikke noe à la carte her) i dunkel belysning mellom rå teglvegger.

Barn, hunder, blits og kredittkort er ikke ønsket. Det meste annet er greit.

BORTGJEMT: Ikke godt å vite at Pjoltergeist, en av Nordens beste restauranter, ligger bak denne døra.
BORTGJEMT: Ikke godt å vite at Pjoltergeist, en av Nordens beste restauranter, ligger bak denne døra. Vis mer

Hva zuper-pakki er? En sjuretters islandsk-koreansk-norsk-japansk heisafest, servert på skranglete loppisservise, til under 800 kroner.

Zupergodt alt sammen.

11. NODEE SKY

OPP: Den fløibane-aktige heisen bringer deg opp i 13 etasje. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
OPP: Den fløibane-aktige heisen bringer deg opp i 13 etasje. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN Vis mer

Vil du ha et løft, hvorfor ikke ta heisen opp i høyden i Bjørvika? Våre anmeldere ga ikke Nodee Sky toppkarakter for maten, men få kan matche utsikten fra høyhuset i Barcode. Sky-baren ligger i 13. etasje, med salong og terrasse med utsikt over sjøen, mens restauranten med asiatisk mat og 360 graders utsikt over Oslo ligger en etasje opp. Har seksretters meny til rett under 800 kroner, samt ulike à la carte retter (noen av dem best tilpasset folk med representasjonskonto). Uansett - et pust fra den store verden.

NODEE SKY: God mat med fantastisk utsikt. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
NODEE SKY: God mat med fantastisk utsikt. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN Vis mer

12. IZAKAYA

Ikke noe tyder på at det bak døra fra portrommet i ST Olavs gate ligger et serveringssted. Kikker du inn gjennom de små vinduene, kan du komme til å oppdage masse mennesker, og kanskje en bardisk.

Izakaya er et samlebegrep for alt fra classy, high end izakaya-småmat til mer bråkete nabolags-izakaya.

Varianten i St. Olavs gate tilhører definitivt sistnevnte kategori.

Izakaya er egentlig ikke en restaurant. Ikke kan du bestille bord og mange vil nok kalle stedet en bule framfor en perle. Men liker du bortgjemte, rocka steder med japanske, kinesiske og koreanske småretter til god pris, er Izakaya noe du bør sjekke ut.

IZAKAYA; Stinn brakke , japansk øl, sake og gode småretter fra Japan, Kina og Korea. Foto: TINE FALTIN
IZAKAYA; Stinn brakke , japansk øl, sake og gode småretter fra Japan, Kina og Korea. Foto: TINE FALTIN Vis mer

13. KONGEN MARINA
Kongen marina er et lite stykke Karibien i gangavstand fra Karl Johan. Vil du ha vind i håret og kjenne på at Oslo kan være ganske crazy, er det bare å ta turen til palmesus og strandidyll på kongen Marina. Året rundt.

UTSIKT I OSLO: Colorlineferja kommer og går, bilene suser rett bak, men på forsiden av Kongen Marina er det palmesus og formidabel utsikt mot fjorden og Bygdøy. Foto: KONGEN MARINA
UTSIKT I OSLO: Colorlineferja kommer og går, bilene suser rett bak, men på forsiden av Kongen Marina er det palmesus og formidabel utsikt mot fjorden og Bygdøy. Foto: KONGEN MARINA Vis mer
SYDEN HELE ÅRET: Kongen Marina lar seg ikke stoppe av vinterkulda. Kan ikke du komme til strand og varme, kommer strand og varme til deg - midt i Oslo. Foto: KONGEN MARINA
SYDEN HELE ÅRET: Kongen Marina lar seg ikke stoppe av vinterkulda. Kan ikke du komme til strand og varme, kommer strand og varme til deg - midt i Oslo. Foto: KONGEN MARINA Vis mer

Vet du hvor Kielferja går fra, finner du fram.

Intensjonen til gründerne er å «skape en egen liten «community» hvor man kan komme som man er og føle seg fri fra byens stress og mas». Mattilbudet består av dagens rett, av og til fra grillen, pizza, burgere, sandwicher, småretter og salater.

Festen foregår i knallfargede strandstoler på bryggekanten, utover høsten under varmelamper i vinterhagen.

Et sted for den som bare vil stikke innom for en matbit - og for deg med lakenskrekk.