Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Turistperlen har over en million besøkende:

Gjenåpner 100 år gammel idyll: - Dette har aldri skjedd før i Frognerparken

Anne Gravingen har funnet fram 104 år gamle møbler og gjenåpnet en av Oslos mest tradisjonsrike utendørskafeer.

ANNE I BYEN: «Anne på landet» har tatt over Frognerparken kafe, 100 år etter at den så dagens lys. Kaféen kom dengang som et supplement til den klassiske markastuen, eksempelvis populære Frognerseteren. -Jeg synes markastue passer fint, sier Gravingen, som satser på hjemmelaget norsk mat året rundt.
ANNE I BYEN: «Anne på landet» har tatt over Frognerparken kafe, 100 år etter at den så dagens lys. Kaféen kom dengang som et supplement til den klassiske markastuen, eksempelvis populære Frognerseteren. -Jeg synes markastue passer fint, sier Gravingen, som satser på hjemmelaget norsk mat året rundt. Vis mer

Flagget vaiet i vinden, bjørka var grønn og kranene «aabne» da Frogner Friluftsrestaurant åpnet på selveste 17.mai 1918.

Aftenposten kunne melde at plenen lå «som et blødt teppe af fløil» og at det fra tre terrasser, den øvre til et orkester, var «udmerket udsigt til Frognertærrenet, bekken og de blaanende aaser».

NOBELT: En splitter ny uteservering, antagelig fra 1920-tallet. Huset er senere bygd på. Møblene fra dengang er nå funnet og pusset opp. Foto: Nasjonalbibliotekets bildesamling/Commons
NOBELT: En splitter ny uteservering, antagelig fra 1920-tallet. Huset er senere bygd på. Møblene fra dengang er nå funnet og pusset opp. Foto: Nasjonalbibliotekets bildesamling/Commons Vis mer

- Det er fantastisk å kunne ta over et slikt sted, sier Anne Gravingen, som de neste årene skal drive den gamle kafeen i Frognerparken sammen med ektemannen Bendik Romstad.

Hun kaller det markastue, selv om du nesten kan høre trikken.

NYTT: Ingen har drevet helårs kafe i huset før. Anne Gravingen og Bendik Romstad gleder seg.
NYTT: Ingen har drevet helårs kafe i huset før. Anne Gravingen og Bendik Romstad gleder seg. Vis mer

- Vi skal drive hele året. Ingen har gjort det før. Vi gleder oss, sier Anne.

Midt i historien

Jubileumsutstillingen i Frognerparken 1914 var en markering av Grunnloven og Norges selvstendighet. Utstillingen banet vei for et serveringssted, gjerne noe elegant slik man hadde på kontinentet.

FROGNERPARKENS VENNER: De over 100 år gamle kafemøblene i bakgrunnen er pusset opp av Frognerparkens venner. - Vi har flere. Om noen har lyst til å hjelpe til, bare ta kontakt, sier Anne Gravingen.
FROGNERPARKENS VENNER: De over 100 år gamle kafemøblene i bakgrunnen er pusset opp av Frognerparkens venner. - Vi har flere. Om noen har lyst til å hjelpe til, bare ta kontakt, sier Anne Gravingen. Vis mer

- I 1918 hadde folk litt mer å rutte med og hadde fått mer fritid som kunne fylles med for eksempel kaféliv. De ble starten på uteserveringen her, forteller Gravingen.

Uteserveringen ble lagt nær Frogner Hovedgård, engang eid av Bernt Anker, Norges rikeste mann. Hele anlegget med pergolaer, villvin, steintrapper og balustrader kostet 60 000 kroner. Da var både byarkitekten og bygartneren fornøyd.

I avisen søkte man etter smørbrødjomfruer, anretningshjelp, diskedamer og serveringsdamer. Det måtte til.

IDYLLISK: Engang kunne man både bade og se på svaner i Frognerdammen. Foto: Nasjonalbibliotekets bildesamling
IDYLLISK: Engang kunne man både bade og se på svaner i Frognerdammen. Foto: Nasjonalbibliotekets bildesamling Vis mer

I 2018 er parken like grønn og utsikten fra kafeen enda finere. Trebrua som fikk folk over til utstillingen i 1914 ble senere erstattet av den flotte granittbrua med skulpturene til Vigeland.

Man regner med at mellom 1,5 og to millioner mennesker besøker parken hvert år.

Foodtruck-bar

Anne Gravingen og Bendik Romstad hadde vunnet det meste av priser i reklamebransjen da de i 2014 fikk ideen om en rullende matbil. De kjøpte en ombygd fransk skolebuss og startet den første foodtrucken i Oslo.

To år senere åpnet de kafe nede på stranden i Hvervenbukta. Nå har sideprosjektet blitt en millionbedrift med et tjuetalls ansatte. Anne valgte i fjor å jobbe med mat på heltid, mens ektemannen fremdeles har et bein i hver leir.

Matbilen «Anne på landet» troner på den øvre terrassen, der orkesteret spilte i gamle dager. Bilen skal være «ekstra-bar» på travle dager.

- Vi prøver å satse økologisk, både når det gjelder mat, øl og vin, men har andre tilbud, sier Gravingen.

Profilen er norsk, i størst mulig grad mat de selv har bakt, sanket og syltet.

NYTT LIV: Parkpaviljongene fra kontinentet var en sterk inspirasjonskilde for kaféen som fyller 100 år. Å bestile over disk er nytt. Før var det servering ved bordene som gjaldt.
NYTT LIV: Parkpaviljongene fra kontinentet var en sterk inspirasjonskilde for kaféen som fyller 100 år. Å bestile over disk er nytt. Før var det servering ved bordene som gjaldt. Vis mer

- Rabarbrasløsjen er på plass, også i voksenversjon, sier Romstad.

Innendørs og utendørs

Driftsavtalen med Oslo kommune er undertegnet for de neste fem år, med mulighet for forlengelse. I vinter er huset etterisolert og klargjort for helårs bruk. Paret anslår at de selv har spyttet i et par millioner.

PLASTFRITT: Slik så det ut i 2007. Alle plastmøblene er nå borte. Bølgeblikktaket i plast ned mot dammen skal også vekk. Foto:Thomas Rasmus Skaug
PLASTFRITT: Slik så det ut i 2007. Alle plastmøblene er nå borte. Bølgeblikktaket i plast ned mot dammen skal også vekk. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Innendørs er det hvite gulvfliser med nostalgisk mønster, gamle tremøbler fra et loppemarked i Paris og lamper med industripreg. Midt i rommet står en ruvende møbelinstallasjon, en gammel laboratoriedisk, også den fransk, med en hane tronende på toppen. I alt er det plass til rundt 50 personer, til vinterhygge - eller dersom sola skulle utebli i sommer.

Når kulda kommer blir det kakao, supper - og stearinlys. Peis får de ikke bygge i det fredede huset. Moderne og trendy skal det aldri bli.

-Trender er livsfarlig, sier Romstad, alt som er moderne blir umoderne.

Helårs markastue

Konseptet er «markastue» for dem går tur, men ikke alltid har tid eller lyst til å gå i marka. Håpet er at den skal bli en av Oslos beste besøkte. Et av tilbudene er rømmegrøt med rød saft.

- Stadig flere går på tur. Har de en kafe å se fram til, virker det som om de trosser vær og vind og kommer seg ut. Det er vår erfaring fra Hvervenbukta, forteller de.

NOSTALGISK: Inne er det gulvfliser med nostalgisk mønster og gamle tremøbler. Midt i rommet står en over fire meter lang gammel fransk laboratoriedisk. I alt er det blitt plass til rundt 50 personer inne.
NOSTALGISK: Inne er det gulvfliser med nostalgisk mønster og gamle tremøbler. Midt i rommet står en over fire meter lang gammel fransk laboratoriedisk. I alt er det blitt plass til rundt 50 personer inne. Vis mer

Ordet «markastue» er ikke tatt ut av det blå. Frogner Friluftsrestaurant ble oppført som et supplement til den klassiske markastua, for eksempel den populære Frognerseteren.

For høy og lav

SELVSKRYT: Og sant. Mye er sanket av paret selv, særlig rundt Svartskog der de bor.
SELVSKRYT: Og sant. Mye er sanket av paret selv, særlig rundt Svartskog der de bor. Vis mer

Dagmar Olsen, opprinnelig fra Troms, smilte gyldenbrun og spenstig mot leserne av Aftenposten sommeren 1982. Hun var da nærmere 80 år og hadde i følge sjefen ikke vært borte fra jobben en eneste dag på 30 år. Dagmar jobbet annenhver dag fra klokka 10-24 om sommeren og ble aldri sliten.

Dagmar var stolt av maten. Tjue år senere var ikke ambisjonene de samme.

«Dette er ikke akkurat noen gourmetrestaurant», sa kelneren da Dagbladet ville se menyen i juli 1994.

Noe gourmetsted har det ikke vært regnet som siden.

104 år gamle møbler

Anne Gravingen er stolt over at de på dagen 100 år etter restauratør Wilskows start i 1918 kunne ønske sine første gjester velkommen .

- Vi regner 17.mai 2018 som vår åpningsdag. 16.mai om kvelden kom de nyoppussede utemøblene. Da kunne vi puste ut, forteller Bendik Romstad.

Møblene er de originale fra 1918 og stammer fra jubileumsutstillingen. Nå er de møysommelig satt i stand i sine opprinnelige farger, grønt og hvitt, av ildsjeler i«Frognerparkens venner».

- En kjempejobb. Vi er så takknemlige. De lå rustne og falleferdige på et lager, klare for containeren, sier Anne Gravingen.

Skuffelse og glede

Rekesmørbrød får du ikke lenger og det er lenge siden det fløy kelnere mellom bordene. Anne på landet vil drive kafe, ikke restaurant. Noen vandrer videre til konkurrenten og naboen «Herregårdskroen», som åpnet 1961, og har bordservering..

- De har sitt konsept, vi vårt. Mange blir glade når de ser at vi serverer skikkelig kaffe og lager mat fra grunnen, sier Gravingen.

Drømmen er å dekke opp til kakebord eller søndagsbrunsj på det franske laboratoriebordet.

- Kanskje med levende musikk? Det hadde vært flott. Plutselig dukker det opp et orkester på øverste terrasse også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media