Oppskrifter med potet:

- Gjør som franskmennene, unn deg litt potetkrem

Jan Robin Ektvedt deler spennende potetoppskrifter.

UTSKEIELSE: Franskmennene spiser gjerne sin potetkrem til pølser. Med litt brødkrum og selleriblader på toppen, er den supergod alene også.
UTSKEIELSE: Franskmennene spiser gjerne sin potetkrem til pølser. Med litt brødkrum og selleriblader på toppen, er den supergod alene også. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er utrolig mye man kan bruke poteten til, den trenger ikke bare være «kjedelig» tilbehør på middagstallerken.

i Norge har det de siste årene kommet en rekke nye, bedre potetsorter. Ifølge Dagbladets kokk, Arne Brimi, har det nærmest skjedd en potetrevolusjon.

Mektig og god

Dagbladets kokk Jan Robin Ektvedt kan blant annet by på tykke og gode potetlefser med krydret kremost og en deilig og mettende fransk potetkrem.

Potetkremen «Aligot» er en fransk klassiker som først og fremst består av potetmos og ost, som blandes til en silkeglatt og fin krem.

Dette er en mektig og god potetrett, en smakfull potetstappe for deg som ikke er redd for noen kalorier ekstra.

Les også: Potetene blir best med kjærlig juling.

I Frankrike serveres den gjerne sammen med saftig og nygrillet pølse, mens Jan Robin foretrekker å nyte den som en egen rett – med topping av ristet brødkrum og finsnittede stangselleriblader.

MATEKSPERT: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Han har jobbet på verdenskjente restauranter som Noma i København, og Fat Duck i Berkshire, England. Han har også gitt ut kokeboka «Gatemat». 
MATEKSPERT: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Han har jobbet på verdenskjente restauranter som Noma i København, og Fat Duck i Berkshire, England. Han har også gitt ut kokeboka «Gatemat». 

Vis mer

- En potetkrem skal være fløtete og glatt. Vend inn osten mens kjelen står på lav varme, og server straks osten er smeltet, sier Jan Robin.

Han bruker helst mandelpoteter i potetkremen. Den melne poteten med den gode smaken er blitt arbeidspoteten på Jan Robins kjøkken på Hitchhiker.

Lefser i panne

- Mandelpoteten er medgjørlig og enkel å jobbe med, og kan brukes til så mye. Men jeg er generelt svært glad i norske poteter, og de siste årene har jeg også ofte brukt Ringerikspoteten. Den er så herlig ruglete, og god på smak. Jeg koker den gjerne med skallet på, skreller den og steker den gyllen i brusende meierismør og grovsalt, sier Jan Robin.

Poteter kommer i utallige varianter. Se hvilken potet du bør bruke når.

Han setter fram et fat med nystekte potetlefser til fotografering.

De tykke lefsene er stekt gylne i smør i en stekepanne, og fylt med kremost rørt sammen med litt fløte, rødløk og hakkede urter.

- Dette er en litt leken oppskrift, en versjon av gnocchi. En kremete, deilig potetlefse er godt både til lunsj og kveldsmat. Man kan gjerne bruke litt røkelaks eller god skinke på lefsene, og servere en frisk salat ved siden av, anbefaler Jan Robin.

Les også: Smart potettriks, skjær, kok og dra.
Lefsa alle fra Salten reiser hjem for
Disse potetene blir fortere grønne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer