SOMMERENS FØRSTE: Denne uka kom de aller første norske jordbærene i utvalgte butikker. Til uka ventes leveringer til flere deler av landet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SOMMERENS FØRSTE: Denne uka kom de aller første norske jordbærene i utvalgte butikker. Til uka ventes leveringer til flere deler av landet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Norske jordbær på vei til butikk

Gla' melding i varmen: Nå kommer de norske jordbærene

Rekordvarmen gjør at jordbærene er modne allerede nå.

Endelig er de norske jordbærene her!

Ja, faktisk har norske jordbær allerede kommet i salg flere steder. På Stryn har de vært uvanlig tidlig ute i år. I dag fikk butikksjef Sylwia Gorke i Extra de første leveransene av norske jordbær.

ENTUSIASTISK: Sylvia Gorke i Extra Stryn.
ENTUSIASTISK: Sylvia Gorke i Extra Stryn. Vis mer

- Dette har vi gledet oss til. Vi vet at kundene våre elsker norske jordbær. Du finner ikke bedre smak enn hos de norske bærene, sier Gorke.

Atle Olsen, kategorisjef for frukt og grønt i Coop, bekrefter at jordbærene er på vei til resten av landet.

Rekordsalg i mai

Også hos Kiwi har de første norske jordbærene vært i butikk, ifølge informasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin. Det er snakk om et svært lite antall kurver, men allerede fra neste uke forventer hun at tilgangen til norske bær vil øke.

Det er ikke lenge til alle vil kunne finne norske bær i sin lokale butikk.

- Med det fantastiske sommerværet vi har hatt flere steder i landet, så forventer vi å ha full dekning på norske bær rundt St. Hans. Det har bare skjedd et par ganger tidligere, dette er helt unikt, sier Aakvaag Arvin.

- Normalt starter sesongen rundt St. Hans, nå forventer vi full dekning.

- Sommeren i år har kommet fjorten dager for tidlig, i alle fall når det gjelder jordbær, sier Hanne Linnert, kommunikasjonssjef i Bama.

Volumet er foreløpig ikke stort, men Vestfoldbær er sendt ut til kunder i Stavanger og Oslo, i tillegg til Nord-Norge. Til helgen starter plukkingen i flere områder og volumene vil da øke.

Stort volum

- De første butikkene har fått inn norske jordbær, og fra neste uke forventer vi stort volum og mye jordbær over store deler av landet, forteller Olsen.

- Det har vært varmt vær lenge nå, og dette fører til at jordbærsesongen blir mer intensiv med rask modning av jordbærene. Det er smakfulle jordbær som nå rulles ut i butikk, forsikrer Olsen.

- De første bæra kommer fra Sarpsborg. Og vi kjører dem direkte inn til butikker i Oslo og Østfold fra mandag. De melder om massivt med bær!

- Og hva med andre steder?

- Vi får beskjed om at vi kan vente en masse bær fra Vestfold om en liten uke. Vanligvis må vi vente litt til vi får bær fra Stange og Toten, men nå går det i ett framover, sier en glad Olsen til Dagbladet.

Gode nyheter om prisene

Det er det ekstraordinære været de siste ukene som gjør at norske jordbær allerede har rukket å bli modne.

Det at sesongen blir kort og intens gir utslag på prisen. Ferske jordbær har kort levetid og må selges så fort som mulig. Det betyr at utsalgsprisene kan bli lavere fordi butikkene ønsker å få solgt unna alle bærene før de blir dårlige.

Coop forventer å selge 140 tonn med jordbær i løpet av sommeren.

- For øvrig håper vi på en god jordbærsesong i år, men her spiller værgudene en stor rolle. Spiller de på lag forventer Bama å levere 10-12 millioner jordbærkurver ut i butikk frem til midten av august, sier Linnert.

Jordbær har vært bestselgeren i frukt og grønt-avdelingen til Kiwi i mai. I 17. maiuka solgte de i underkant av en halv million kurver jordbær, en økning på 27,7 prosent fra samme uke året før.

Disse jordbærene er i hovedsak fra Belgia og Nederland.