Glad i mat? Disse matrettene gjør deg avhengig: - Gir en følelse av lykkerus

Det er ikke bare din egen feil at søtsuget kommer snikende. Men du må selv trappe ned for å kvitte deg med det.

PÅ FØRSTEPLASS: Pizzaen er den matretten som gir flest en avhengighetsfølelse. Se hele lista lenger ned i artikkelen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
PÅ FØRSTEPLASS: Pizzaen er den matretten som gir flest en avhengighetsfølelse. Se hele lista lenger ned i artikkelen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De fleste av oss har kjent på søtsuget som kommer snikende når du minst ønsker det - for eksempel midt i en streng diett.

Om psyken ikke er sterk nok, har man til slutt måttet krype til korset og løpt på butikken for å kjøpe seg en sjokolade eller kanskje litt smågodis. Men trodde du at det var bare din egen feil at søtsuget kom snikende?

Ifølge amerikanske forskere kan du nå puste lettet ut - for det er nemlig ikke din feil. Det finnes faktisk mat som får oss til å utvikle avhengighetsliknende oppførsel, skal vi tro studien som er gjengitt av svenske Expressen.

I studien rangerte 358 personer hvor problematisk de synes maten var fra et avhengighetsperspektiv, og ved hjelp av metoden «Yale Food Addiction Scale» rangerte de maten på en skala fra 1 til 7.

Da resultatene kom så forskerne en tydelig sammenheng: Prosessert mat, altså mat med tilsatt fett og raffinerte karbohydrater, er det vi har størst vansker med å unngå i dagliglivet.

På lista er det ti svært vanlige matretter vi kaster oss over, men som dessverre skaper avhengighet. Slik ser lista ut, med tiendeplassen først:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer