Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Fiskerestaurant uten store sprell:

- God følelse helt fra vi steg inn

Sprellfersk sjømat i autentiske omgivelser. Men hvorfor smaker alt så likt?

MER KREATIVITET: Anmelderne etterlyser mer kreativitet i maten. Derfor blir det ikke toppkarakter på restaurant Hallen. Foto: Lars Eivind Bones
MER KREATIVITET: Anmelderne etterlyser mer kreativitet i maten. Derfor blir det ikke toppkarakter på restaurant Hallen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menyer innbundet i skinn av steinbit. Det liker jeg, nikket Robinson.

Regnet pisket over den røffere delen av Oslo havn. De hadde gått med bøyde nakker bortover Vippetangen og funnet fram til industrilokalet som ligger vegg i vegg med Vippa, kornsiloen og parkeringsplassen til danskebåten.

image: - God følelse helt fra vi steg inn

«Fiskehallen» lyste det neonblått fra taket.

- Jeg fikk en god følelse helt fra vi steg inn og så rett inn i gapet på en måpende uer, sa Fredag og siktet til et fotoportrett på veggen i det mørke lokalet.

I en liten, men fristende fiskedisk, lå fileter av dagens fangst – brosme, hyse og breiflabb – til å kjøpe med seg hjem. Bortsett fra disse blikkfangene var innredningen svært … tja, hva skal man si, ujålete. Robinson og Fredag ble anvist et spinkelt bord i spiseavdelingen, der et og annet stearinlys og svarthvittbilder på veggene utgjorde eneste dekor.

IKKE BARE BAR: Du kan også kjøp fisk deg hjem på restaurant Hallen.
IKKE BARE BAR: Du kan også kjøp fisk deg hjem på restaurant Hallen. Vis mer

Derimot minnet motivene av sløyende og sjauende arbeidere om at de befant seg inne i et stykke levende norsk fiskerihistorie: I 80 år har Fiskehallen vært Oslos sentrale fiskemottak. Fra halv tre om morgenen ruller fiskebiler fra hele landet inn hit, fullastet med havets delikatesser. Etter at fangsten er blitt filetert, røyket, lutet og skåret, reiser den videre til en fiskedisk nær deg. Eller til et hvilket som helst restaurantbord i hovedstaden. Det nye er at Fiskehallen nå får servere forbrukeren selv. De bladde opp i menyen.

- Hm. Fiskesuppe, dampede blåskjell, fish’n chips, fiskeburger … Kokkens påfunn på kjøkkenet er kanskje ikke like innovative som steinbitskinnet skulle tilsi, sa Robinson.

- Hvis de uansett ikke sprenger grenser innen tilberedning, foreslår jeg at vi går for et realt skalldyrplatå, sa Fredag og skålte i et glass av husets italienske hvitvin, en enkel og fruktig Tamellini soave.

EKTE: Restaurant Hallen ligger i det som har vært Oslos fiskemottak i over 80 år, ikke så langt fra Vippa.
EKTE: Restaurant Hallen ligger i det som har vært Oslos fiskemottak i over 80 år, ikke så langt fra Vippa. Vis mer

En dampkoker med svulmende blåskjell kom snart på bordet. Kantarellgule, saftige muslinger fikk spille hovedrollen, mens fløte, sjalottløk og eventuelt andre ingredienser knapt var smakbare. Det minimalistiske inntrykket skulle prege hele måltidet. For nå kom et toetasjes fat på bordet – akkurat så vann-i-munnen- genererende som et platå skal være.

- Østers, kamskjell, sjøkreps, kongekrabbe, taskekrabbe, hummer og reker. Vær så god! oppsummerte en jovial servitør.

- Norske flatøsters er jo en eksplosjon i smak. Jeg nekter å besudle dem med rødvinsvinaigrette, men skulle gjerne hatt et glass champagne til, sa Robinson.

EKTE VARE: Menyen er pakket inn i ekte steinbit-skinn.
EKTE VARE: Menyen er pakket inn i ekte steinbit-skinn. Vis mer

Det lille vinkartet kunne ikke tilby noe slikt, men fossilerte skalldyr i form av Chablis blir heller aldri feil. Kamskjellene var sartere på smak, ispedd salte perler av lakserogn. Fresht og lekkert.

Havets ymse skapninger i kokt versjon sto nå for tur. At råvarene var sprellferske og av høy kvalitet var det ingen tvil om. Men …

- I fare for å høres dekadent ut, blir det litt monotont å gå løs på taskekrabbeklo naturell etter å ha spist hummer naturell, reker naturell, kongekrabbe naturell og sjøkreps naturell, mente Fredag.

Tilbehøret – surdeigsbrød, aioli og safranmajones, noen sitronskiver og altfor få kvaster dill – kunne vært mer rikholdig og bidratt til en større totalopplevelse.

Robinson foreslo at de heller fikk variere med vinen. Først et glass Sauvignon Blanc med den mest intense solbærduft de noensinne hadde kjent. Så en slurk av den spanske hvitvinen Gotas de mar Albarino, med smak av granitt fra jordsmonnet. Dessert: en helt grei, men forglemmelig rabarbrapai med krem.

Søk i våre 5000 oppskrifter

- Autentisk sjømat uten dikkedarer, oppsummerte Fredag.

Robinson ble stående ettertenksom i det neonblå regnet.

- 550 kroner per person for en rikholdig skalldyranretning er ingen upris. Men dikkedarer kan faktisk ha sin funksjon. For å vippe terningen opp til en femmer, blir kokken nødt til å skape mer variasjon i smaksbildet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!