OVER KNEIKA: Lars Jeppesen fra Fyn har fått god hjelp fra danske Luksusfellen. - Jeg har begynt å kjøpe ost på tilbud, sier han til Dagbladet. Foto: Nordic Entertainment Group
OVER KNEIKA: Lars Jeppesen fra Fyn har fått god hjelp fra danske Luksusfellen. - Jeg har begynt å kjøpe ost på tilbud, sier han til Dagbladet. Foto: Nordic Entertainment GroupVis mer

Dansk lastebilsjåfør vekker oppsikt i TV-program:

Godteri og ostedilla ble kredittmareritt for Lars: - Jeg har solgt bil og telefon

Lars Jeppesen har bitre erfaringer med kredittlån og har begynt å kjøpe ost på tilbud.

Lastebilsjåfør Lars Jeppesen (49) på den danske øya Fyn er en stor osteelsker. Kilovis med ost bæres jevnlig inn i hjemmet hans. Lars spiser fem kilo i måneden og bruker rundt 10 000 norske kroner i året på ost, for det meste til seg selv.

- Hvilken type jeg liker best? Alle, svarer Jeppesen hjertelig på telefon fra førerhuset i lastebilen.

- Alle skjæreoster er gode, men jeg liker også Danablu og Roquefort. Må jeg velge, er Gamle Ole aller best.

I lasten har yrkessjåføren Carlsberg øl og mineralvann. Det frister lite. Ost på grovt rugbrød, med rødløk og aspikk, er langt verre å stå imot.

- Jeg liker også dansk «bøf» og er glad i kaffe, men ost er bedre, sier han.

Ost, bøf og godteri

Han kaller seg selv en idiot, men har, siden forrige ukes utgave av danske «Luksusfælden», sannsynligvis vakt en god del medfølelse i danske hjem.

Hvem er vel ikke glad i en skikkelig god ost? Selv om den koster litt?

De siste dagene har «oste-Lars fra Vissenbjerg» på Fyn figurert i danske medier. Med kjæresten Dorthe som støttespiller forteller han åpent om sin ostekjærlighet, om gleden ved burgere, sigaretter og godteri.

Totalt bruker dansken opp mot 70 000 norske kroner årlig på disse varene. Dorthe kan han ikke skylde på. Hun bor i en annen by.

For en fraskilt mann med barnebidrag og huslån er et slikt forbruk nok til å velte økonomien. Etter lang tids fortvilelse, opptak av stadig nye kredittlån for å betale andre lån og to blødende magesår, søkte dansken hjelp. Da ingen privatøkonomiske rågivere besvarte henvendelsene hans, kontaktet han «Luksusfælden». Å leve med 10 kreditorer og 13 lån ble rett og slett for mye.

Ost på tilbud

«Det er sjelden for oss å se den slags overbruk,» sa TV-økonomen Carsten Linnemann om Lars sitt kjærlighet til ost.

Ekspertene Carsten Linnemann og Kenneth Hansen fikk «oste-Lars» til å skjønne hvor dårlig det sto til. I samråd med TV-ekspertene solgte lastebilsjåføren både bilen, tv'en, datamaskinen og smarttelefonen.

- Jeg har en gammel telefon som jeg har fått av sønnen min. Jeg får heller lese bøker, sier han til Ekstra Bladet.

«Ikke ta opp kredittlån». Det er Jeppesens råd til andre

- Før tenkte jeg nesten ikke på annet enn økonomi. Det gjorde meg stresset. Nå vet jeg hva som skjer fra måned til måned. Det er en stor lettelse.

Trenger ost

Totalt skylder Jeppesen rundt 2, 6 millioner norske kroner. Ifølge «Luksusfælden» skal Lars Jeppesen være gjeldfri om ni og et halvt år.

Til Dagbladet sier han at han kommer til å klare det på seks og et halvt år.

Ost kommer han til å spise som før.

- Etter en slankeoperasjon trenger jeg proteiner. Ost har mye proteiner, sier han.

- Jeg har dessuten begynt å kjøpe ost på tilbud.