Byggeboom langs svenskegrensa:

Godteriboomen fører til gigantutbygging på Nordby: - Vi ønsker å doble

Nordby, Svinesund, Charlottenberg og Töcksfors utvides betydelig.

INVESTERER: Olav Thon har tro på fortsatt vekst på sine kjøpesentre langs grensa. Her er gravemaskinene i gang i Töcksfors. Foto. Thon Eiendom
INVESTERER: Olav Thon har tro på fortsatt vekst på sine kjøpesentre langs grensa. Her er gravemaskinene i gang i Töcksfors. Foto. Thon Eiendom Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Synes du Nordbysenteret er stort? Sammenliknet med planene som ligger på bordet, framstår dagens senter som lite og puslete.

UTVIDER: Utviklingssjef i Thon Eiendom, Simen Brække Olsen, med bilder som viser planlagte utvidelser av kjøpesentrene langs grensen. De tre grensesentrene deres hadde i fjor 15 millioner besøkende. Foto: Tine Faltin
UTVIDER: Utviklingssjef i Thon Eiendom, Simen Brække Olsen, med bilder som viser planlagte utvidelser av kjøpesentrene langs grensen. De tre grensesentrene deres hadde i fjor 15 millioner besøkende. Foto: Tine Faltin Vis mer

- Folk kommer langveisfra. Vi ønsker å doble fra 100 000 kvadratmeter til 200 000 kvadratmeter rundt Nordby, sier utviklingssjef Simen Brække Olsen i Olav Thon Eiendom.

SLIK UTVIDES KJØPESENTRENE

  • Töcksfors utvides med 9000 kvatdratmeter. Arbeidet igang. Åpner til påsken 2019 med større dagligvarebutikker, større Godisbutikken, flere restauranter og flere store og små butikker.
  • Charlottenberg har idag 65 000 kvm, utvides med 20 000 kvm.
  • Nordbysenteret og Svinesund dobler størrelsen fra 100 000 til 200 000 kvadratmeter. Planene ikke igangsatt.

Selskapet eier tre grensesentre og planlegger utvidelser alle stedene.

Enda mer mat, brus, snus og godis, tenker du kanskje. Svaret er både ja og nei.

- Vi vil satse på matbutikker med enda større utvalg og mange gode restauranter, men også varekategorier som apotekvarer og helsekost, sier Brække Olsen.

Grensehandel til himmels

Olav Thon Gruppen står bak 100 kjøpesentre i Norge og 11 i Sverige. De tre svenske sentrene ved norskegrensa hadde til sammen 15 millioner besøkende ifjor, de aller fleste nordmenn.

Kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollstasjon forteller om arbeidet Tollvesenet gjør for å forhindre smugling, og viser oss flere store beslag. V... Vis mer Vis mer Vis mer

- Alle sentrene har en god utvikling. Vi har tro på fortsatt vekst, sier Brække Olsen.

BEDRE: Alle grensesentrene vil få bedre infrastruktur slik at trafikken vil gli bedre. Foto: Olav Thon Eiendom
BEDRE: Alle grensesentrene vil få bedre infrastruktur slik at trafikken vil gli bedre. Foto: Olav Thon Eiendom Vis mer

Han har eventyrlige tall å lene seg mot. Grensehandeløkningen var i fjor på 23,4 prosent, seks ganger sterkere enn omsetningen i norske butikker i samme periode.

Etter nyttår har den nye sukkeravgiften gitt grensehandelen enda et løft. Dette har ført til en historisk allianse. Fem av landets største arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner slår seg sammen til felles kamp mot grensehandel, avgifter og utenlandsk nettkjøp.​ Hva som vil skje med avgiften, norske matvarepriser og norsk valuta de neste åra, vet ingen. Thon tror at folk uansett vil oppleve gode handleopplevelser.

- Grensehandel har østfoldingene drevet med i 60-70 år. Det nye er at folk kommer fra Gjøvik og Sørlandet for å handle, sier Brække Olsen.

VIL DEMPE HANDELSLEKKASJEN

På norsk side er det økende bekymring for handelslekkasjen til Sverige. Mange ønsker at den nye sukkeravgiften skal avvikles og norsk avgiftsnivå senkes.

- Den eksplosive veksten i grensehandelen viser at norske særavgifter har blitt for høye, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.

- At regjeringen gjør det enda mer lukrativt å dra over grensen for å handle er uholdbart. Den voldsomme handelslekkasjen til Sverige truer norske arbeidsplasser, norsk verdiskapning og norske skatteinntekter, sier han.

Følelsen av god deal

Han tror på psykologien ved svippturen over grensa; følelsen av å gjøre en god deal, gleden over produkter som ikke finnes hjemme. Begge deler gjør at pengene sitter løsere. Han tror også på økt «Ikea-atferd», det vil si at flere vil spise og kose seg når de først handler.

BILLIGMODUS: Pengene sitter løst på den andre siden av grensa. Lite slår følelsen av å ha gjort en god deal. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
BILLIGMODUS: Pengene sitter løst på den andre siden av grensa. Lite slår følelsen av å ha gjort en god deal. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Charlottenberg først ut

EIENDOMSKONGE: Olav Thon utenfor Töcksfors Shoppingcenter under åpningen i 2005. Foto: Frank Karlsen
EIENDOMSKONGE: Olav Thon utenfor Töcksfors Shoppingcenter under åpningen i 2005. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Utvidelsene kommer, en etter en. Først ut er Charlottenberg, 40 minutters biltur fra Kongsvinger. Senteret hadde i fjor en omsetning på 2,6 milliarder kroner. Et Biltema-varehus på 7000 kvadratmeter bygges nå i tilknytning til senteret og åpnes til sommeren. Deretter vil Charlottenberg utvides litt etter litt fram til 2022.

PARKERING: Kundene får innendørs og utendørs parkering nær den delen av senteret hvor de skal handle. Foto: Olav Thon Eiendom
PARKERING: Kundene får innendørs og utendørs parkering nær den delen av senteret hvor de skal handle. Foto: Olav Thon Eiendom Vis mer

I Töcksfors, fem kilometer fra grensen til Østfold, går gravemaskinene også for fullt. Senteret vil være på ialt 42000 kvadratmeter når det åpnes etter utvidelse neste påske.

Systembolaget ikke til Nordby

I Charlottenberg og Töcksfors får nordmenn alt på et sted, også alkohol fra Systembolaget.

BESTSELGER: Mat og drikke, ikke minst brus, er størst. Så følger godteri, snus, tobakk og til sist alkohol. Foto: NTB Scanpix
BESTSELGER: Mat og drikke, ikke minst brus, er størst. Så følger godteri, snus, tobakk og til sist alkohol. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Disse stedene ligger nær svensk bosetting, et kriterium for å etablere et utsalg for Systembolaget. Nordby-senteret anses som kjøpesenter for nordmenn, og vil etter utvidelsen neppe få utsalg. Du må altså belage deg på turen inn til Strømstad om du vil handle sterkøl og vin.

Thon Gruppen tar ikke det så tungt. Når vi reiser over grensa for å handle, er mat den største varegruppen. Deretter kommer tobakk, snus og godis, og til slutt alkohol.

Gigantapotek

Er du blant dem som hamstrer sterkere halstabletter og reseptfrie medisiner i for eksempel England, vil du heretter finne et enormt utvalg av slike varer rett over grensa. Apotekene som tegnes inn blir på 700-800 kvadratmeter, gjerne vegg i vegg med store helsekostbutikker og salonger for manikyr, pedikyr og hudpleie.

MER MEDISIN: Vitaminer, medisiner og andre apotekvarer er billigere i Sverige. Det rigges nå for gigantapoteker. Foto: NTB Scanpix
MER MEDISIN: Vitaminer, medisiner og andre apotekvarer er billigere i Sverige. Det rigges nå for gigantapoteker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi har velværetilbud allerede og ser at dette er svært populært, sier Brække Olsen.

Apotekvarer og helseprodukter ser ut til å bli den nye godisen, godt timet til eldrebølgen treffer Norge rundt 2025.

Sport, hjem og fritid

I fjor åpnet Thon tre store XXL-butikker langs grensa. Butikkene går så godt at det nå planlegges for enda mer sportsutstyr, sportstøy og kosttilskudd for idrettsfolk. Sverige har andre regler enn Norge og mange reiser over grensa for å kjøpe for eksempel vitaminer og proteinpulver i høyere konsentrat.

En annen satsing er byggevarer og varehus med produkter for hage, hjem og fritid. Også husdyr.

- Noen reiser til Sverige bare for å kjøpe hoggormtabletter til hunden, sier Brække Olsen.

Også halal-produkter og barnemat øker.

Eiendomsgiganten bruker grensesentrene til å la internasjonale kjeder teste konseptet sitt på nordmenn. Går det bra på grensa, er det mer safe å etablere seg i Norge.

Svenskene positive


Nordby-planene er ikke politisk vedatt, men det kan de fort bli.

​- Vanligvis pleier folk å si at «det er en god idé, bare ikke her». Slik er det ikke rundt Nordby og Svinesund. Folk flest er veldig positive, sier Björn Richardson, arealplanlegger ved plan-og bygningsetaten i Strömstad.

Richardson planlegger nå for langt større «externhandel», det nordmenn flest kaller «harryhandel», og Thon-gruppen kaller «smarthandel». For Richardson og Strømstad betyr det arbeidsplasser og skattekroner, for Thon et løft i inntektene.

REKKEVIDDEANGST: Kjøpesentrene langs grensa vil lokke til seg deg med elbil og satser massivt på ladere. Foto: NTB Scanpix
REKKEVIDDEANGST: Kjøpesentrene langs grensa vil lokke til seg deg med elbil og satser massivt på ladere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På parkeringen i Nordby og Svinesund finner du nesten bare norskregistrerte biler. Kjøpesentrene ber nå om utvidelse og bedre parkeringsforhold.

- Vi lover mange flere plasser både ute og inne og mange flere elbilladere på alle sentrene. Vi skal ta fra folk rekkeviddeangsten, sier Brække Olsen.

Spesialvarehusene vil plasseres rett ved, men ikke i samme bygg, som mat, drikke og apotekvarer, det Brække Olsen kalles «høyfrekvente varer». Sentrene får dermed fordelt kundene på flere parkeringsplasser og kundene får parkert nær varehuset.

Forbereder bedre veier

BEDRE MAT: Større kjøpesentre betyr større utvalg av mat og drikke. Foto: Tomm W. Christiansen
BEDRE MAT: Større kjøpesentre betyr større utvalg av mat og drikke. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

​Vedtas reguleringsplanen og deretter detaljplanen for Nordby, blir det byggestart i 2021. Allerede nå planlegges infrastrukturen. Den store tilstrømningen har resultert i et overbelastet trafikksystem, ikke minst rundt Nordby-senteret, som er blitt Nordens nest største med 4,6 millioner besøkende i fjor.

BEDRE VEIER: Infrastrukturen planlegges nå for å kunne ta imot flere grensehandlende. Illustrasjonsfoto: Sveinung Berg Bentzrød
BEDRE VEIER: Infrastrukturen planlegges nå for å kunne ta imot flere grensehandlende. Illustrasjonsfoto: Sveinung Berg Bentzrød Vis mer

- Av- og påkjøringen til E6 er for dårlig. Det gjør vi noe med nå, sier Richardson.

Om planen gjennomføres anslås en trafikkøkning på 75 prosent. Det vil gi betydelig Co2-utslipp. noe det uttrykkes bekymring over i kommunen.

Strømstad tror imidlertid at utvidelsen vil tiltrekke enda flere reisende og gi flere arbeid. Rundt 800 nye arbeidsplasser er beregnet om utvidelsen går som planlagt. Arealplanlegger Richardson frykter ikke konsekvensene dersom Norge senker avgiftsnivået og kundene skulle utebli.

- Det er ikke vi som tar risikoen. Det gjør utbygger, sier han.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer