Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dårlig dyrevelferd og arbeidsforhold

Godterigiganten Haribo avslørt i tv-dokumentar: - Horribelt

Haribo i hardt vær etter avsløringer om arbeidsforhold og dyrevelferd.

SKANDALE: Haribo, en stor produsent av såkalt gummigodteri, rystes av en dokumentar laget av tysk fjernsyn. Programmet dokumenterer slaveliknende arbeidsforhold hos mulige underleverandører og kritikkverdig dyrehold av grisene som gir gelatin i godteriet. Foto: NTB SCANPIX
SKANDALE: Haribo, en stor produsent av såkalt gummigodteri, rystes av en dokumentar laget av tysk fjernsyn. Programmet dokumenterer slaveliknende arbeidsforhold hos mulige underleverandører og kritikkverdig dyrehold av grisene som gir gelatin i godteriet. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Kom inn i den lykkelige, fargerike verdenen». Slik ønsker godteriprodusenten Haribo deg velkommen til sine nettsider.

Tysk fjernsyn fant ikke noen «lykkelig, fargerik verden» da kanalen Deutsche Welle så nærmere på ingrediensene og produksjonen av det fargerike godteriet.

Det fjernsynsteamet fant var mindreårige arbeidstakere i slaveliknende arbeidsforhold og et dyrehold som har sjokkert tyske tv-seerne.

Eksplosiv dokumentar

Dokumentarserien «Markencheck» (merkevarekontrollen) undersøker kjente merkevarer ut fra kriterier som produktkvalitet, miljøpåvirkning og rettferdig handel.

Programmet om Haribo ble sendt i midten av oktober og vekker internasjonal oppsikt. Den amerikanske nettavisa Huffington Post (HuffPost) kaller det «en eksplosiv dokumentar».

Haribo, som er kjent for gummigodteri som gullbjørner og gummifrosker, rystes av skandalen og gjør ingen forsøk på å bortforklare.

Lover å rydde opp

RYSTET: Den tyske godterigiganten Haribo erkjenner sitt samfunnsansvar og iverksetter granskning blant underleverandørene i Brasil og i Europa etter skandalen. Foto NTB SCANPIX
RYSTET: Den tyske godterigiganten Haribo erkjenner sitt samfunnsansvar og iverksetter granskning blant underleverandørene i Brasil og i Europa etter skandalen. Foto NTB SCANPIX Vis mer

- Vi tar det som er kommet fram på dypeste alvor, sier en dansk Haribo-ansatt, som ikke kan uttale seg offisielt, men viser til en offisiell uttalelse sendt ut på flere språk.

Av uttalelsen sendt til Dagbladet går det fram at arbeidsforholdene og dyrebehandlingen dokumentert i programmet ikke er i tråd med bedriftens etiske standard. En intern granskning er i gang blant alle underleverandører, også fjerntliggende plantasjer. Samarbeidspartnere som ikke bedrer forholdene vil bli sagt opp.

Omdømmetap

For godterigiganten Haribo, som allerede merker godt at folk spiser mindre sukker, innebærer saken et omdømmetap av dimensjoner, både i Tyskland og andre land.

EKSPERT. - Kundene vil neppe bli borte lenge, sier Pål Silseth, BI-forsker og ekspert på forbrukeratferd. Foto: Handelshøyskolen BI.
EKSPERT. - Kundene vil neppe bli borte lenge, sier Pål Silseth, BI-forsker og ekspert på forbrukeratferd. Foto: Handelshøyskolen BI. Vis mer

BI-forsker Pål Silseth er prosjektleder for Norsk Kundebarometer og ekspert på kundelojalitet. Han tror ikke skandalen vil gi kundeflukt.

- Undersøkelser om forbrukeratferd viser at vi er oss selv nærmest. Bedrifter som blir avslørt for denne type forhold blir sjelden boikottet over lang tid. Da må det i så fall bli så mye støy at det rammer oss selv. Først når det er noe ved produktets kvalitet ser vi langsiktige negative effekter for bedriften, sier han.

SIFO-forsker Annechen Bugge tror folk vil legge merke til skandalen og noen handle deretter.

- Mange ønsker ikke å kjøpe et produkt med negative aspekter knyttet til seg, sier hun.

KAN FÅ FØLGER: Norske forbrukere er bevisste og gir uttrykk for hva de mener. Det kan skje i denne saken også, mener Sifo-forsker Annechen Bugge. Foto: Privat
KAN FÅ FØLGER: Norske forbrukere er bevisste og gir uttrykk for hva de mener. Det kan skje i denne saken også, mener Sifo-forsker Annechen Bugge. Foto: Privat Vis mer

Hun viser til nordmenns aksjonsvilje, påvist i ulike SIFO-undersøkelser, hvor den vanligste aksjonsformen er å oppfordre familie og venner til å la være å kjøpe bestemte matvarer, dernest delta i protestaksjoner, for eksempel i sosiale medier. Nylig eksempler på dette er aksjoner som «Nei til palmeolje i Freia påskeegg».

Elendige arbeidsvilkår

Arbeidsforholdene som er dokumentert, handler om forholdene til arbeidere på plantasjer i Brasil.

Haribo bruker karnaubavoks fra palmetreblader fra det nordøstlige Brasil for å gjøre gummigodteriet skinnende.

Denne voksen brukes i en rekke produkter, en variant også til å vokse biler. På plantasjene fant tv-selskapet arbeidsforhold som, ifølge dokumentaren, bærer preg av slaveri.

NATTMAT: Mange liker godteriet fra den tyske produksenten, og vise det. Her er Kim Kardashian fotografert med en godtepose kjøpt på bensinstasjon utpå natta. Foto: SPLASH NEWS/NTB SCANPIX
NATTMAT: Mange liker godteriet fra den tyske produksenten, og vise det. Her er Kim Kardashian fotografert med en godtepose kjøpt på bensinstasjon utpå natta. Foto: SPLASH NEWS/NTB SCANPIX Vis mer

Arbeiderne - noen av dem er mindreårige - sover utenfor eller i lastebiler, mangler tilgang til rent vann og toaletter, og tjener rundt 100 kroner dagen.

Haribo etterlyser bevis for at plantasjene virkelig er deres underleverandører, men sier seg generelt enig i kritikken.

«Forholdene på de brasilianske plantasjene som vises, er uholdbare» og «dersom det skulle vise at realitetene stemmer overens med det som vises og beskrives i dokumentarfilmen, vil vi selvsagt handle deretter», heter det i uttalelsen fra selskapet.

Arbeidsforholdene er ikke enestående. I kaffeindustrien, gruveindustrien og tømmerindustrien i Brasil skjer det samme, noe Dagbladet tidligere har omtalt. Nestlé er blant produsentene som erkjenner forholdene. Brasil er heller ikke det eneste landet hvor dette skjer.

BEKYMRET: Haribo innrømmer svikt i produksjonslinjen og truer med å si opp underleverandører som ikke følger selskapets etiske standarder. Foto: SCANPIX
BEKYMRET: Haribo innrømmer svikt i produksjonslinjen og truer med å si opp underleverandører som ikke følger selskapets etiske standarder. Foto: SCANPIX Vis mer

Redselsfulle dyreforhold

Det tyske tv-programmet avslører også at gelatinen i godteriet har et grumsete opphav.

Animalsk gelatin lages av hud og bein fra dyr (stort sett griser) og brukes mye i legemiddel- og godteriindustrien. Dokumentaren viser griser stuet sammen i trange båser, noen dekket av sin egen avføring, noen med åpne sår.

Haribo understreker at det ikke hundre prosent er brakt på det rene at deres gelatin kommer fra disse grisefarmene, men skriver at «dersom disse gårdene ikke tilfredsstiller de strengeste krav til dyrevelferd, vil vi gjøre alt vi kan for å sikre at uakseptabel praksis blir avsluttet»

Alle selskapets samarbeidspartnere må nå dokumentere praksis knyttet til bærekraft, dyrevelferd og overholdelse av sosiale og etiske standarder.

For ordens skyld: En del av Hariboproduktene lages med gelatin fra storfe. Hvordan storfeet lever før det slaktes og brukes i gelatinproduksjonen vises ikke i dokumentaren.

Høy norsk tillit

I Norge viser flere SIFO-studier at norske forbrukere har høy tillit til norsk dyrevelferd og kjøttproduksjon (Kjærnes m.fl. 2010, Schjøll 2013), men unge under 24 år er og folk i byene er mer skeptiske enn andre i befolkningen til utsagnet om at norske produksjonsdyr har det bra.

- Vi ser et trendskifte. Unge mennesker er langt mer opptatt av dyrevelferd, bærekraft og etikk, sier Pål Silseth ved Handelshøyskolen BI.

Han mener bedriftene bør ta utviklingen innover seg og holde orden i eget hus. Hvis ikke kan det koste dem dyrt.

- Det er tegn i tiden. Bedriftene bør sørge for at alt de gjør er stuerent, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!