Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Forbrukerrådet nedringt:

Godterikaos over hele landet: Rekker ikke fram til halloween

Klagestorm på godteri bestilt på nett.

GODTERI: Forbrukerbrukerrådets avdeling for utenlandssaker går nå ut med råd om hva du har krav på som kunde, når godterier ikke kommer som lovet.
GODTERI: Forbrukerbrukerrådets avdeling for utenlandssaker går nå ut med råd om hva du har krav på som kunde, når godterier ikke kommer som lovet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grensehandelen med godteri eksploderte etter sukkeravgiften ble innført i fjor. Det har også antall klager gjort.

Forbruker Europa, Forbrukerrådets kontor for handel på tvers av landegrensene i EU og EØS, har mottatt rundt 35 klager på firma som har spesialisert seg på godteri, brus og andre sukkervarer i år.

Det høres kanskje ikke så voldsomt ut, men de har aldri tidligere mottatt klager på godteri.

30 av klagene er på den svenske leverandøren Gottekungen, forteller Ragnar Wiik, daglig leder i Forbruker Europa Norge.

- Nei, forresten, 31. Det kom inn en ny klage i dag morges, sier Wiik.

Såpass mange klager på en liten aktør er ikke hverdagskost, og indikerer at her er det et firma som har problemer.

- Det er ingen godtepose, det er en godtefelle!

HALLOWEEN: Er det én dag i året det er lov å leke med maten, må det være Halloween! Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer Vis mer

Ikke godteri til halloween

Klagene dreier seg i hovedtrekk om at godteriet ikke levert, eller at de ikke får refundert pengene etter å ha kansellert bestillingen. Flere kunder har ventet flere måneder på godteriet de har bestilt.

Dagbladet har gjentatte ganger prøvd å kontakte Gottekungen, men uten hell. Telefonnummeret de oppgir på sine nettsider er ikke i bruk, men vi fikk til slutt et automatisk svar på vår mail til dem.

Her skriver firmaet blant annet:

«Det er for tiden stor pågang inn til oss på mail og vi gjør vårt ytterste for å få svart ut alle henvendelser. Vi må bare beklage at vi ikke har fått ut alle ordre ennå. Det jobbes iherdig og på spreng for at vi skal få sendt deg dine varer.»

Selskapet opplyser om at uavhengig av når en ordre har blitt gitt, trenger de inntil tre uker fra dagens dato for å komme i mål.

Videre skriver Gottekungen at de vil refundere ordren om man ikke ønsker å vente, og den vil bli refundert i sin helhet, bare du sender en sms til deres svenske mobil med ordrenummer og fullt navn.

«Da blir du refundert så fort meldingen blir lest. Pengene er da tilbake på konto innen 3-5 dager.»

- Det må da være kriminelt!

Hos konkurrent Maxgodis.se, har de fulgt med på Gottekungen ei tid.

- Mange av våre kunder har tidligere bestilt der, men ikke fått varer, kontakt med kundeservice eller penger tilbake, sier Morten Hansson, daglig leder i Maxgodis til Dagbladet.

De bestemte seg for å teste selv, og en av selskapets ansatte gjennomførte et kjøp for tre måneder siden. Heller ikke han har fått varer, pengene tilbake - eller kontakt med selskapet.

- Det kan jo skje hos oss også, at vi er utsolgt for varer som kunden har kjøpt, men da refunderer vi selvsagt pengene, sier Hansson, og setter spørsmålstegn ved selskapets seriøsitet.

Det han stusser mest over, er likevel at de fortsetter å ta imot ordre.

- Ikke bare kan man fortsatt bestille, men de fortsetter å sende nyhetsbrev hver dag. Det må da være kriminelt?

- Bruk kort

Dersom du har problemer med å få tilbake penger når du har handlet på nett fra utlandet, kan du klage til Forbruker Europa som vil hjelpe med klagen, som kan tas til en klagenemnd - men dette gjelder bare beløp på over 500 kroner.

- For beløp på 200-300 kroner som er vanlig her, har du gode rettigheter fra bank og forsikringsselskap om du har brukt kort, sier Wiik.

Rådet hans er derfor klart: Bruk alltid kort!

Klagestorm på Facebook

Det er ikke bare Forbruker Europa som har mottatt klager. På Gottekungens Facebooksider er det mange titalls klager og kommentarer om varer som ikke er mottatt under de fleste bildene firmaet legger ut.

Dette har tidligere vært omtalt av blant annet E24.

De negative kommentarene får stå uimotsagt, så langt vi klarte å sjekke, men selskapet fortsetter å poste bilder med gode tilbud.

MISFORNØYNDE KUNDER: Poster med tilbud på Facebook blir stort sett kun kommentert av misfornøyde kunder som lurer på hvor varene er. Skjermdump: Facebook
MISFORNØYNDE KUNDER: Poster med tilbud på Facebook blir stort sett kun kommentert av misfornøyde kunder som lurer på hvor varene er. Skjermdump: Facebook Vis mer

Ut mot grensehandel

Grensehandelalliansen, som består av Handel og Kontor i Norge, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Virke, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke, har tidligere uttrykt stor bekymring over konsekvensene den økte grensehandelen kan få for norske aktører.

En rapport som ble lagt fram i september i år viser at grensehandelen truer norske arbeidsplasser.

- Økning i antall klager skyldes sannsynligvis at norske forbrukere i økende grad kjøper sjokolade- og sukkervarer i Sverige, både i form av fysisk grensehandel og gjennom netthandel, sier Petter Haas Brubakk, direktør i NHO Mat og Drikke.

- Den økende handelen i Sverige er en direkte konsekvens av stortingsflertallets avgiftspolitikk og av at netthandel under 350 kroner subsidieres ved at kjøperne slipper å betale norske særavgifter og norsk moms.Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!