Ikke godt for Cloetta:

Godteriskandalen tok uventet vending

Politiet står nå uten bevis i skandalesaken.

GODTERI: Ahlgrens bilar, Läkerol og Bridge original er blant Cloettas varer på det norske markedet. Nå er toppledelsen frifunnet etter omfattende etterforskning. Foto: Cloetta
GODTERI: Ahlgrens bilar, Läkerol og Bridge original er blant Cloettas varer på det norske markedet. Nå er toppledelsen frifunnet etter omfattende etterforskning. Foto: Cloetta Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss kjenner til Cloettas godteri av typen Ahlgrens bilar. I oktober 2017 dukket en annen variant opp - nemlig kjøretøy med blålys - foran konsernets kontorer i Malmö.

Under en påfølgende razzia hos to av konserntoppene ble det blant annet beslaglagt pc-er, mobiltelefoner og en rekke dokumenter. Direktørene ble satt i arrest samtidig som husransakelser ble gjennomført. Ytterligere tre personer ble gjenstand for undersøkelser.

Mistanke om innsidehandel var bakgrunnen for aksjonen. Nå kan Dagbladet avsløre at den svenske godteriskandalen har tatt en uventet vending - for i det stille har alle anklagene blitt henlagt.

Ekobrottsmyndigheten - som tilsvarer norske Økokrim - hadde mistanke om at personer i ledende stillinger i selskapet urettmessig hadde begunstiget seg.

Faksimile: Dokumenter som Dagbladet har fått innsyn i viser at myndighetene ikke var i stand til å avdekke noe kriminelt hos de som solgte aksjer rett før gevinstvarslet.
Faksimile: Dokumenter som Dagbladet har fått innsyn i viser at myndighetene ikke var i stand til å avdekke noe kriminelt hos de som solgte aksjer rett før gevinstvarslet. Vis mer

Helt konkret gikk det på salg av aksjer kort tid før selskapet offentliggjorde et såkalt resultatvarsel høsten 2017. Da resultatet for perioden skulle legges fram, viste det seg å være 40-50 millioner lavere enn tilsvarende periode året i forveien.

Som gjengitt i svenske Affärsvärlden skal fem personer sentralt i selskapet ha solgt aksjer i august og september 2017 - rett i forkant av resultatframleggelsen. Til sammen ble det solgt aksjer for over 1,5 millioner kroner. Det var dette som vakte myndighetenes interesse.

Dette er verdipapirkriminalitet

Innsidehandel og markeds-manipulasjon har en strafferamme på seks år i Norge.

Noen handlinger kan også rammes av straffe-bestemmelser i straffeloven og i andre spesiallover, for eksempel verdipapirfondloven, børsloven med mer. Økokrim prioriterer arbeidet med saker som er knyttet til det børsnoterte markedet.

Verdipapirkriminalitet er lovovertredelser knyttet til handel med eller utstedelse av finansielle instrumenter notert på regulert markedsplass (børsen) eller unotert. Handel kan foregå blant annet med aksjer, sertifikater og obligasjoner, samt derivater.

Kilde: Økokrim

I redegjørelsen fra Ekobrottsmyndigheten gikk det fram at personene ble anholdt av politiet og at det ble gjennomført husransakelser.

Den gang uttalte førstestatsadvokat Hans Christian Koss i Økokrim på generelt grunnlag at mistanke om innsidehandel er svært krevende å avdekke - og oppklare:

- En innsidehandel etterlater ingen objektive spor som skiller seg fra lovlig handel. Du har sjeldent noen vitner eller fornærmede som sier ifra og det handles anonymt i markedet. På generelt grunnlag er det hvilken informasjon som befinner seg i hodet på gjerningstidspunktet, som avgjør om dette er en lovlig eller ulovlig handel, forklarte han den gang.

Nå tyder mye på at Ekobrottsmyndigheten ikke har funnet bevis for innsidehandel. I dokumenter som Dagbladet har fått tilgang til, heter det at man ikke kan «bevisa att de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan heller inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt

I dokumentene fra Ekobrottsmyndigheten kan man lese samme tekst for hver av de mistenkte: « Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen».

Niklas Ahlgren ved Ekobrottsmyndigheten i Sverige kommenterer henleggelsen av saken på følgende vis:

- Vi håpet å finne beskjeder eller dokumenter som tydelig viste at informasjonen var insider-informasjon og at de mistenkte hadde forstått dette.

- I etterkant: Er det noe dere ville gjort annerledes? Har dere lært noe av denne aksjonen?

- Med hensyn til at handelen og de mistenktes posisjoner var det fullt berettiget å utrede og agere på den måten vi gjorde, sier han til Dagbladet.

Jacob Broberg jobber som mediakontakt på Cloetta.

- Det er viktig å si at Cloetta som bedrift aldri har vært anklaget for noe og at Cloetta aldri har gjort noe galt. Det viste også vår egen interngranskning som ble foretatt av et utenforstående advokatfirma, sier Broberg til Dagbladet.

- Cloetta valgte likevel etter hendelsen å kraftig skjerpe rutinene for når «insiders» får handle Cloetta-aksjer. I dag har vi faktisk et av Stockholmsbørsens strengeste regler for innsidehandel, sier han.

Tre av fem som nevnes i Ekobrottsmyndighetens papirer jobber ikke lenger i Cloetta.

Cloetta har en betydelig posisjon på godterimarkedet også her i Norge med en rekke kjente merker. I februar i år kjøpte de opp velkjente Candyking for den nette sum av 325 millioner svenske kroner.

- «Evig eies kun et dårlig rykte» skrev Henning Kvitnes. Det, eller frykten for et dårlig rykte, kan egentlig stå som overskrift for dette oppslaget, sier professor Tor Andreassen ved Norges Handelshøyskole. Han er ekspert på markedsføring og omdømme.

- For en administrerende direktør og styreleder handler det i bunn og grunn om å beskytte, samt utvikle, verdien av firmaet og verdien av enkelte merkenavn på produkter. I verdsetting av de fleste moderne selskapene er det ikke så mye verdien av fabrikkene, men verdien av merkenavnene og kundelojaliteten investorer betaler for, påpeker Andreassen.

- Hvordan blir Cloetta rammet av denne saken?

VERDI KNYTTES TIL RYKTE: I våre dager regnes et selskaps verdi gjennom merkevarer og kundelojalitet - ikke verdien av fabrikkne, mener professor Tor Andreassen.
VERDI KNYTTES TIL RYKTE: I våre dager regnes et selskaps verdi gjennom merkevarer og kundelojalitet - ikke verdien av fabrikkne, mener professor Tor Andreassen. Vis mer

- I denne saken, eller ikke-saken, er det primært Cloetta som kan ha blitt rammet indirekte gjennom navngitte topplederes atferd. Jeg spekulerer når jeg sier at har tror jeg publikum, basert på mediedekningen i Sverige, skiller mellom Cloetta-navnet og de involverte lederne. Derfor tror jeg at Cloetta-navnet i liten grad er rammet, sier den høyt respekterte markedsføringseksperten og legger til:

- Likevel vil det være viktig at styreleder så raskt som mulig går ut og forteller åpent hva som har skjedd og hva de eventuelt har gjort for å opprette tillit blant kundene og investorer.

- Man har alltid «ingen røyk uten ild» eller at detaljkunnskapene om saken forsvinner og man sitter igjen med et summarisk inntrykk: «det var han som ble tatt av Økokrim eller var involvert i den Cloetta-saken». Dermed er person-merkenavnet rammet ved at framtidige jobbmuligheter kan være rammet, sier Andreassen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer