GODTERINYHETER: Vinneren rakk ikke frem i tide til gruppebildet, men det er mange godbiter også her.
GODTERINYHETER: Vinneren rakk ikke frem i tide til gruppebildet, men det er mange godbiter også her.Vis mer

Michelin-kokker testet påskens nye godteri:

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Det er langt mellom høydepunktene, men Rema 1000-konfekten går til topps i test av nytt godteri.

(Dagbladet): En skulle tro det var drømmejobben. Å få lov til å smake på alt det nye godteriet som har kommet i butikk i vinter. Det var det ikke.

I årets første nyhetstest var det langt mellom høydepunktene.

- Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre, at de ikke utvikler seg mer, sier Björn Svensson, kjøkkensjef på Michelin-restauranten Galt.

Sammen med kollegaene Fredrik Hettervik og Jo Bøe Klakegg har han smakt seg gjennom årets godterinyheter for Dagbladet.

TESTPANELET: Fredrik Hettervik,
Jo Bøe Klakegg og
Björn Svensson fra Galt restaurant i Oslo har smakt seg gjennom årets godterinyheter for Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TESTPANELET: Fredrik Hettervik, Jo Bøe Klakegg og Björn Svensson fra Galt restaurant i Oslo har smakt seg gjennom årets godterinyheter for Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ser du på det nye potetgullet, så har de i hvert fall forsøkt å tenke nytt. Men for meg er klassikerne bedre enn nesten alt dette, sier Svensson og slår ut med hendene over et bord dekket med papir og halvtomme poser med sjokolade og godteri.

Det var også en klassiker som gikk seirende ut da vi spurte de tre kokkene om noen av nyhetene hadde det i seg å bli en reell utfordrer til Kvikk Lunsj som tursjokolade.

Svaret var selvsagt et rungende nei. Det finnes bedre sjokolade - men ikke på tur.

SJOKOLADECHIPS: Sørlandschips lanserer et potetgull med smak av havsalt, sjokolade og karamell, men hvordan fungerer den kombinasjonen? Vi har spurt folk på gata om deres mening. Vis mer Vis mer

Rema 1000-sjokolade til topps

Best i test blant årets nyheter var franske sjokoladetrøfler fra Rema 1000s unike merkevare ORO.

Dette er ikke et produkt de er alene om, eller først med. Norgesgruppen har tilsvarende sjokoladetrøfler, riktignok belgiske, i sitt Jacobs Utvalgte-sortiment, men kokkene lot seg likevel positivt begeistre.

- Disse er perfekte å servere i selskap. Et rimelig og godt alternativ til kaffen, dersom du må kjøpe med deg noe i full fart fra dagligvarehandelen, sier Bøe Klakegg.

Omni: Bringebær, kokos og sjokolade, samt vanilje, kokos og sjokolade

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Vi var litt i stuss om vi skulle ta med disse to små sjokoladeplatene. De er ikke helt sammenliknbare med resten av sjokoladene; de er veganske, laget med råkakao og uraffinert kokosblomstsukker.

- Men er det verdt å ofre smak for?

Kokkene lot seg ikke imponere.

Platen med bringebær og kokos spyttet flere av dem spontant ut, og selv om vanilje-versjonen var hakket rundere, var det ingen av dem som hadde lyst til å smake på mer enn en ørliten bit.

- Dette er skikkelig dårlig gjort! Dårlig balansert, dårlig fyll, sjokoladen er sikkert helt grei, men det er puttet kokos inni som er helt overveldende. Totalpakka blir bare fryktelig ekkel.

Toms Pingviner

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Skum- og vingummi-kombinasjonen kan være en stor slager (hei, svarte krokodiller), men Toms pingviner får det ikke helt til.

- Hva er det dette skal smake? Eller lukte?

- Hæ? Er det solbær?

Både duft og smak er litt ubestemmelig, med kunstig preg, den er søt, og det er noe bær der, men hvilke?

Konsistensen er heller ikke spesielt vellykket, vingummien er for fast og skummet for kompakt.

Nidar Påskeegg for Rema 1000

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Det gikk ikke fryktelig bra da vi smakstestet Nidars palmeoljefrie påskeegg mot Freias i fjor. Nå har de fått ny og bedre oppskrift, med mykere fyll, men smaken imponerer ikke kokkene.

Fyllet ligger på siden, det ser litt uferdig ut, og det både ser ut, og smaker, som overpisket fløte.

- Dette er kjempeekkelt!

Minde Påske-Sjokkis

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Poser med ulike typer biter har ofte det problemet at alt ender opp med å smake det samme. Det gjelder også her.

Sjokoladen smaker av skum, skummet ser skittent ut med lett sjokoladestøv, og kombinasjonen er ikke akkurat noe kinderegg.

Eneste lyspunktet for deler av panelet er appelsinsmilen.

- Dette ser trist ut, smaker trist, og er et uheldig sammensurium av smaker.

Cloetta Super crunchy Pops med hint av salt

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Klassikeren Pops har fått et hint av salt, og skal ha enda mer krønsj.

Men her kunne de godt ha vært rausere med saltet, eller helst, knepet litt igjen på sukkeret.

- Dette blir alt for søtt! Sjokoladen har mer godteri- enn sjokoladesmak, det blir bare sukker på sukker på sukker.

- Dette blir bare søtt, det er ingen brytning til sjokoladen.

- Da er de Kina-kulene mye bedre.

Freia Oreo-egg

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Mondelez-eide Freia bruker fortsatt den omstridte palmeoljen, både i sitt originale påskeegg, og i årets nyhet: Oreo-egg.

En av årsakene er konsistensen, og det får de igjen for her: Kokkene berømmer konsistensen på fyllet, den er fløyelsmyk og mye mer behagelig enn Nidars egg.

Merk at dette er en smakstest, og at palmeoljediskusjonen ikke er et tema for kokkene i denne smakingen.

Fyllet har også krønsj fra Oreo-kjeks, som gir det en morsom tekstur, men det hele blir litt for søtt.

- Det er godt med krønsj, men Oreo-smaken drukner litt.

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Nidar: Vill blåbær med sjokoladetrekk

Når skuffelsen har lagt seg over at det er biter av fruktgelé med litt blåbærsmak som er dekket med sjokolade, og ikke blåbær, faller denne greit i smak.

Sjokoladen er grei, men geléklumpene setter seg litt i tennene og blåbærsmaken blir i overkant intens.

- Synes ikke dette er helt gærent.

- Det virker som om det er smaksforsterket, men det smaker helt greit.

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Freia melkesjokolade med cocos

Årets nye melkesjokolade er inspirert av Cocos-biten i Twist, og har i tillegg til revet kokos, kokosfudge. Det blir litt i overkant.

- Teksturen er god, og kokosen kommer godt fram, men det blir veldig søtt.

Er du fan av Twist-biten, vil du nok like denne, men det blir i overkant søtt. Litt mindre av det søte, og denne hadde luktet på både fire og fem øyne på terningen.

Nidars utvalgte: Appelsinmarsipan

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Nidars utvalgte julemarsipan toppet marsipantesten vår til jul, men appelsinmarsipanen slår ikke like bra an.

Det smaker godt av mandler, men appelsinsmaken gir den et litt likøraktig og parfymert preg.

- Næh, jeg har spist bedre marsipan enn dette.

Nidar: Vill mørk melkesjokolade med hasselnøtter

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Nidar har lansert en hel serie med mørkere melkesjokolade under merket Vill, denne er med hakkede hasselnøtter.

Sjokoladen er en mellomting mellom melkesjokolade og kokesjokolade. Det merkes på konsistensen, den har den mørke smaken, men er likevel ganske myk og medgjørlig. Nøttene er litt ujevne i størrelsen, og hakket for finkuttet, synes de tre kokkene.

- Denne er ganske heftig på smak, det er ikke noe du spiser mye av.

- Tror eldre vil like denne til kaffen!

- Mørk sjokolade gir litt mer på tur, så det er ikke noe dumt alternativ - og denne er heller ikke like hard som de med 70 prosent kakao.

- En god sjokolade, men den forsvinner litt, sammenliknet med Pollys.

Nidar: Polly turmiks

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Polly Turmiks-sjokoladen er en videreutvikling av den populære turmiksen på pose, nøtteblanding med små sjokoladebiter.

Smakspanelet er kjent med turmiksen, og har store forhåpninger til denne, og den innfrir til dels.

Blandingen nøtter, salt og sjokolade er populær, men kokkene er ikke helt enige om det er et pluss eller minus med nøtteblanding i sjokoladen. Det er vanskelig å skille de ulike typene fra hverandre, men alle setter pris på det salte innslaget.

- Den minner om Walthers mandler, men den er god denne og.

Nidar: Vill bringebær

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Denne smaker nesten det samme som blåbærversjonen, bare med bringebær, og det er hakket friskere.

- Det er bedre balanse i denne, det passer bedre med bringebærsmak.

- Det setter seg likevel litt i tennene.

Freia: Premium Mørk sjokolade

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Freias Premium-sjokolader har tidligere kommet i store tynne plater, denne er mørk, kompakt og litt mindre.

Sjokoladen er mørk, men den har nok ikke like høy kakaoprosent som de ordinære Premium-sjokoladene.

Den falt likevel i god smak.

- Dette er en perfekt ego-tursjokolade. Om du har gode tenner, eller om det ikke er for kaldt ute ...

- En Lars Monsen-sjokolade.

Nidar: Vill mørk melkesjokolade

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Nidars mørke Vill-sjokolade uten hasselnøtter blir bedre mottatt.

- Her er det ingen ting å utsette, det smaker ikke rart, den er ikke for bitter - en godt balansert sjokolade.

- Det er kanskje ikke noe du mauler, men smaker nok perfekt til kaffe.

Minde sjokolade: Nøttekos

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Mindes nøttekos ble lansert i februar i fjor i store poser, og kommer nå i mindre porsjonsposer. Og nettopp porsjonsstørrelsen blir berømmet av kokkene - før vi forteller at det er det som er poenget med denne.

Dette er peanøtter med en god klype havsalt og raust sjokoladetrekk.

- Dette er veldig bra balansert, peanøtter har en tendens til å dominere veldig, men dette funket veldig bra.

- Denne her kunne jeg kjøpt igjen!

Oro: Franske sjokoladetrøfler

Godteritest: - Jeg synes det er rart at det ikke blir bedre

Små, myke sjokoladetrøfler, rullet i kakao. Ta dem ut av boksen, legg dem i en pen skål og server: Disse er perfekt til å servere i selskap.

- Konsistensen er fin, og ettersmaken sitter godt.

- Et fint alternativ til kaffen hvis du vil ha noe godt. Her får du mye sjokolade for pengene.

- Dette her funker bra!