SPISER PÅ LANDJORDA: Den engelske kokken Gordon Ramsay foretrekker å spise før han går om bord i flyet. Norske kokker er langt på vei enig. Foto: Stephane  de Sakutin
SPISER PÅ LANDJORDA: Den engelske kokken Gordon Ramsay foretrekker å spise før han går om bord i flyet. Norske kokker er langt på vei enig. Foto: Stephane  de SakutinVis mer

Norske kokker gjør som Gordon Ramsay: De spiser ikke flymat

Gordon Ramsay: - Derfor spiser jeg aldri flymat

Den britiske kokkekjendisen spiser heller godt før han går om bord i flyet. Norske kokker og matfolk er enige i at dette kan være lurt. 

(Dagbladet): - Ikke f.... om jeg spiser på fly!

Den britiske kokken og TV-personligheten Gordon Ramsay legger som vanlig ikke fingrene i mellom når han i et intervju med nettstedet refinery29.com snakker om sitt forhold til flymat.

FLYMAT: Gordon Ramsay vet for mye om flymat til å ville spise den. Foto: IXavier Collin/Image Press/Splash/NTB Scanpix 
FLYMAT: Gordon Ramsay vet for mye om flymat til å ville spise den. Foto: IXavier Collin/Image Press/Splash/NTB Scanpix  Vis mer

- Jeg har jobbet for ulike flyselskap i ti år, så jeg vet hvor denne maten har vært, hvor den skal, og hvor lang tid det har tatt den å komme om bord i flyet, uttaler han til nettstedet.

Her ser du hvordan du lager din egen, varme flymat.

Ramsay opplyser i intervjuet at han istedenfor å spise ombord heller tar et lett måltid på flyplassen. Litt italiensk kjøtt, noen eple- eller pæreskiver med parmesan og et lite glass rødvin er midt i blinken, synes han.

ALT PÅ ETT BRETT: Flymat har et dårlig rykte, og mange kokker er enige med Gordon Ramsay i at det er bedre å spise før avgang. Foto: AGE/NTB Scanpix
ALT PÅ ETT BRETT: Flymat har et dårlig rykte, og mange kokker er enige med Gordon Ramsay i at det er bedre å spise før avgang. Foto: AGE/NTB Scanpix Vis mer

Egen restaurant på Heathrow

Dette gjelder selvsagt bare når Gordon Ramsay ikke flyr fra London-flyplassen Heathrows terminal fem. Der kan han nemlig spise på sin egen restaurant, Plane Food. Har han dårlig tid, kan han benytte seg av restaurantens tilbud om fly-piknik, og ta med seg et tre retters måltid i en kjølebag for 14 pund.

Hvis du synes at maten smaker dårlig om bord i et fly, er det ikke sikkert at det er cateringselskapets skyld. Smaksløkene våre påvirkes nemlig av lufttrykk, luftfuktighet og støy. Saltsmak reduseres, men umamismaker, som sopp, tomat, biff og sjømat forsterkes i høyden. Forskning har vist at de som lytter til klassisk musikk i høretelefoner under måltidet i luften, har en mer positiv opplevelse av maten, enn de som spiser maten til akkompagnement av flydur- og -sus.

Tar med sandwich

Dagbladet har spurt norske kokker og matproffer om deres forhold til flymat. De aller fleste er langt på vei enige med Gordon Ramsay om at det lureste er å spise godt før man går om bord, eller vente til man lander.

UNNTAKSVIS: - Jeg spiser svært sjelden flymat, sier Bent Stiansen. Foto: NTB/Scanpix
UNNTAKSVIS: - Jeg spiser svært sjelden flymat, sier Bent Stiansen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Spiser du flymaten, Bent Stiansen?

- Svært sjelden. Bare på virkelig lange flyturer. Sulten får til og med en kresen chef som meg til å spise det som blir servert.

Den prisbelønte kokken fra restaurant Statholdergaarden kjøper som regel en nysmurt sandwich på flyplassen, og tar den med på flyet, forteller han.

Stiansens kokkekollega Even Ramsvik, er av samme oppfatning.

IKKE IMPONERT: Kokk Even Ramsvik har hatt få gode matopplevelser på fly. Foto: LAVA
IKKE IMPONERT: Kokk Even Ramsvik har hatt få gode matopplevelser på fly. Foto: LAVA Vis mer

- Jeg har vel ennå til gode å få en god, sunn og velsmakende varmrett på en flyreise, uttaler Ramsvik, som til daglig er tilknyttet kokkekollektivet Lava i Oslo.

- Eimen som brer seg i kabinen av overstekt fisk med sweet-chilisaus, vasne grønnsaker og parfymert ris har vekket meg fra en ellers god søvn mer enn en gang.

Kokken fra den nå nedlagte Michelin-restauranten Ylajali har merket seg at noen flyselskap prøver hardere enn andre, og tilbyr frokost- og lunsjbokser med råvarer fra økologiske produsenter.

- Men brødet er aldri bra, og jeg lar meg alltid provosere av mengden emballasje, sier Ramsvik.

«Fengselsmat»

- REDSELSFULLT: Andreas Viestad testet spesialmenyer i håp om at de ville være bedre enn standardmaten ombord. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
- REDSELSFULLT: Andreas Viestad testet spesialmenyer i håp om at de ville være bedre enn standardmaten ombord. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Matskribent og grunnlegger av Geitmyra matkultursenter for barn, Andreas Viestad, spiser helst før han går om bord.

- Hvis jeg går mett ombord, kan jeg sove gjennom den redselsfulle maten og de dårlige filmene, og lande opplagt. Men når dette ikke går, spiser jeg, og tenker at jeg må passe på å holde meg unna lovbrudd: Jeg ville nemlig ikke overlevd med slik fengselsmat særlig lenge.

En periode testet Viestad flyselskapenes spesialmenyer, i håp om at de var bedre enn den vanlige maten.

Å SPISE ELLER IKKE SPISE: Flyselskapene tilbyr ulike typer mat ombord, avhengig av hvor langt du skal fly og hvor du sitter i flyet. Illustrasjonsfoto: John T. Pedersen / Dagbladet
Å SPISE ELLER IKKE SPISE: Flyselskapene tilbyr ulike typer mat ombord, avhengig av hvor langt du skal fly og hvor du sitter i flyet. Illustrasjonsfoto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- En gang jeg tok fly tidlig om morgenen ble jeg vekket av en flyvert som spurte hvem som var veganeren. Det demret for meg at det kunne ha vært jeg som hadde krysset av på noe da jeg bestilte billetten noen måneder før, og ga meg til kjenne. Deretter så han alvorlig på min kone og sa «Then I guess the lady is the Hindu.» Min kone sier at det er den eneste gangen hun har sett meg rødme, forteller Viestad.

- Ikke som å spise på bakken

- Flymatens dårlige rykte skyldes først og fremst at man generelt sammenligner den med det man spiser hjemme, uttaler Head Chef og Meal Planner Manager i SAS, Peter Lawrance.

Han mener det spiller en rolle for matopplevelsen ombord at man verken har valgt maten selv, eller spiser den i kjente omgivelser.

NY MENY: Peter Lawrance leder arbeidet med å fornye mat- og drikketilbudet til SAS. Foto: SAS
NY MENY: Peter Lawrance leder arbeidet med å fornye mat- og drikketilbudet til SAS. Foto: SAS Vis mer

- Mange forstår ikke at det kan være så vanskelig å tilberede og presentere maten i luften, når det er så enkelt på bakken. Men alt fra lufttrykk og lyd til vibrasjoner påvirker matopplevelsen.

Dessuten kjenner de fleste reisende maten fra økonomiklasse, der mange flyselskap i dag benytter seg av produkter med lang holdbarhet, sier Lawrance, og påpeker at mat- og drikketilbudet «foran gardinen» ofte holder et svært høyt nivå.

SAS har nettopp lansert nye snacks- og drikkeprodukter på ruter innen Skandinavia og Europa. Produktene er en del av en større oppdatering av mat- og drikketilbudet på alle klasser, og endringene kommer som følge av en undersøkelse blant passasjerer og kabinansatte.

Naturlige ingredienser

- Undersøkelsen viser at våre kunder vil ha naturlige ingredienser og ferske råvarer fra lokale produsenter, opplyser Lawrance, som selv har bakgrunn fra flere Michelin-restauranter.

SERVERING: Matpause i skyene. Illustrasjonsfoto: John T. Pedersen / Dagbladet
SERVERING: Matpause i skyene. Illustrasjonsfoto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

På listen over snacks- og drikkenyheter som SAS-passasjerene nå kan bestille, står produkter som blant annet norske Harahorn gin, Ringi eplejuice og Imsdal kildevann, svenske Larssons Chips og Butter Cookies fra Tantens Bageri, samt dansk sjokolade fra Speedy Tom.

Lawrance mener Gordon Ramsays kontante holdning til flymat sier svært lite om nivået og kvaliteten på maten og drikken som dagens flyselskap leverer.

- Hvorfor Gordon Ramsay plutselig ikke vil spise flymat etter at Singapore Airlines valgte å stoppe samarbeidet med ham, må stå for hans egen regning, sier han, og sikter til at Ramsay i flere år jobbet som konsulent for nevnte flyselskap.

Bedre før

TV-personlighet, forfatter og gutt på tur, Arne Hjeltnes, blir en smule nostalgisk når temaet flymat blir brakt på banen. Den sympatiske programlederen er vanligvis ikke den som roper høyest, men i denne saken er han klar i sin støtte til Ramsay:

BEDRE FØR: Mens det før var en fest å fly, er det nå langt mellom lyspunktene på flymatmenyene, synes Arne Hjeltnes. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
BEDRE FØR: Mens det før var en fest å fly, er det nå langt mellom lyspunktene på flymatmenyene, synes Arne Hjeltnes. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

- Den som en gang i tida fant ut at de som skulle ut og fly også skulle trakteres med gratis mat, vin, brennevin og aviser var et skikkelig kostbart menneske for flybransjen, ler Hjeltnes, og konstaterer at det ikke lenger er en ubetinget fest å være ute og fly.

- Det beste jeg for tiden får på fly i Norden, er polarbrødene med ost og salami, som serveres på flyvningene til Nord-Norge. Men polarbrødene med reinsdyrkjøtt, som Widerøe pleide å ha på menyen, var enda bedre.

SUSHI I FARTEN:  Arne Hjeltenes kjøper med seg fersk sushi på reise i Japan. Foto: Arne Hjeltenes
SUSHI I FARTEN:  Arne Hjeltenes kjøper med seg fersk sushi på reise i Japan. Foto: Arne Hjeltenes Vis mer

Helst kjøper Hjeltnes med seg noe godt til flyturen. Den overlegent beste ta-med-ombordmaten finner du på de japanske togstasjonene, mener han.

- Nydelige bentobokser med fersk sushi eller sandwicher med mør kobebiff. Nam.

Bruker pengene på restaurant

Hjeltnes understreker at du fremdeles kan ha gode matopplevelser, avhengig av hvor langt du reiser og hvor du sitter i flyet.

- Reiser du på businessklasse, kan du få fantastisk oppvartning, men dette er kostbart. Jeg vil heller spare pengene til jeg kommer fram, og bruke dem på restaurant der, sier han.

UNNTAKSTILSTAND: - Flymat smaker flatt, mener Tom Victor Gausdal. Foto: AP/NTB Scanpix
UNNTAKSTILSTAND: - Flymat smaker flatt, mener Tom Victor Gausdal. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Tom Victor Gausdal synes ikke nødvendigvis at flymaten er uspiselig, men at den snarere smaker flatt. Lava-kokken er kjent fra spisesteder som restaurant Strand i Bærum og Sentralen i Oslo. Han sier til Dagbladet at han pleier å se på flyturene som en unntakstilstand:

- Jeg spiser så mye god mat de resterende 345 dagene i året, at de få dagene jeg flyr er unntakene.

Også Gausdal anbefaler å heller bestille bord på gode restauranter på reisemålet. Slik får man noe å glede seg til, mener han. Gausdal har gode minner fra smaksrik mat spist på fly fra asiatiske flyselskap, men gryta han ble tilbudt på en innenriksflyvning i India? Den spiste han ikke.

Varierende kvalitet

Gullvinner i Bocuse d'Or 2009, det uoffisielle verdensmesterskapet for kokker, Geir Skeie fra restauranten Brygga 11 i Sandefjord, synes kvaliteten på flymat er veldig varierende.

VIL HA SILD: Geir Skeie synes flyselskapene bør servere mat fra landene de representerer.  Foto: NTB/Scanpix
VIL HA SILD: Geir Skeie synes flyselskapene bør servere mat fra landene de representerer.  Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Men stort sett serveres det nå ordentlig mat laget av gode råvarer. Dessverre er maten ofte overkokt og skjemmet av måten den behandles på, for eksempel gjennom oppvarmingsmetodene.

Skeie oppfordrer flyselskapene til å satse på enklere mat.

- Jeg vil gjerne bli servert gryter, supper og gode wraps. Mat fra landene selskapene representerer er også bra, som for eksempel sild og spekemat.

Småsnacks holder

TAR MED MAT: Bocuse d'Or-leder Arne Sørvig spiser heller godt når han kommer fram. Foto: F. Ringe          
TAR MED MAT: Bocuse d'Or-leder Arne Sørvig spiser heller godt når han kommer fram. Foto: F. Ringe           Vis mer

Daglig leder i Bocuse d'Or Norge, Arne Sørvig, har jobbet med norsk mat og norske kokker i en årrekke, og vært mye på reisefot. Han har for lengst sluttet å spise maten han tilbys ombord i fly.

- Det er sjelden flymat gjør deg mett på en god måte, og da er det bedre å la det være, sier Sørvig, som heller kjøper med seg litt enkel mat fra flyplassen.

- Jeg kan for øvrig ikke se noen grunn til at en flytur skal gjøre deg stappmett. Ta litt snacks på reisen, og spis heller ordentlig godt der du lander. En flytur kan aldri slå en god restaurantopplevelse.

Dagbladet har forgjeves forsøkt å få en kommentar fra Gate Gourmet, flycateringselskapet som på årsbasis produserer over 200 millioner måltider med flymat i sine 120 kjøkken verden over.

LES OGSÅ:

Dette er en flyplass - og den er så bra at du håper flyet ditt blir forsinket

Lander du her har du gjerne vært i trøbbel

10 ting som irriterer oss på ferie