Grandiosasnurrer: - Bedre enn pølse i brød

Nye matvarer 2019:

Grandiosasnurrer: - Bedre enn pølse i brød

Her er noen av årets største matnyheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Grandiosa som ikke skal stekes? Med 56 prosent grønnsaker?

Blant årets nye matvarer fant vi en snurrig liten sak fra Orkla Foods og Grandiosa: Grandiosa Pizzasnurrer. Som kanelsnurrer, bare med tomatsaus i stedet for sukker og kanel i svingene.

De nye pizzasnurrene er ferdig stekt, og kan spises når de er tint, men kan også varmes i mikro- eller stekeovn.

- Dette er reklame

Forbrukersosiolog og professor ved Høyskolen Kristiania, Runar Døving, er ikke i tvil om hva som er hensikten bak det nye produktet.

<strong>GRANDIOSA-EKSEMPEL:</strong> Runar Døving bruker ofte Grandiosa som eksempel på en merkevare som lanserer produkter for å bygge merkevaren i stedet for ren reklame. Foto: Høyskolen Kristiania
GRANDIOSA-EKSEMPEL: Runar Døving bruker ofte Grandiosa som eksempel på en merkevare som lanserer produkter for å bygge merkevaren i stedet for ren reklame. Foto: Høyskolen Kristiania Vis mer

- Strategien til Grandiosa har alltid vært å holde merkevaren til stede ved å ha mange varianter. Med biff, med tacosmak, uten paprika … det handler først og fremst om å gi oppmerksomhet til hovedråvaren, sier Døving til Dagbladet.

Han bruker ofte Grandiosa for å illustrere hvordan merkevarer bruker produktutvikling for å holde originalen relevant, og vise at de er innovative.

- Litt av poenget med mange av disse nylanseringene er at produktene ikke nødvendigvis er laget for å vare, men for å være en reklame for hovedproduktet, sier Døving.

Ifølge Døving er det et problem i Norge at pizzaen er definert som usunn.

Næringsinnhold Per 100 g Per porsjon (50 g)
Energi (kj/kcal)915/219458/109
Fett3,6g1,8 g
Mettet fett1,6 g0,8 g
Karbohydrater37 g18 g
Sukkerarter6 g3 g
Protein7,8 g3,9 g
Salt1,06 g0,53 g

- Det er ikke noen stor ernæringsmessig forskjell mellom en skive med ost og en pizza. Det kommer an på hva du har på pizzaen, selvfølgelig, men som snacks og mellommåltid er det ikke det verste man kan spise, sier Døving.

- Det viktigste kriteriet for om produktet vil lykkes er om det er godt. Det har alt å si for suksessen.

- Bedre enn pølse i brød

Fagansvarlig i Roede, Karoline Steenbuch Lied, applauderer sunnere varianter av produkter som i utgangspunktet ikke er - eller oppfattes - som så veldig sunne.

- Med 56 prosent grønnsaker kan det være et fint produkt for barn som sliter med å få i seg nok grønnsaker, fordi selve produktet er noe barn synes er godt og spennende. Da er de kanskje ikke like skeptiske som om de hadde fått servert en grønnsaksmoothie.

<strong>BEDRE ENN PØLSE:</strong> De nye pizzasnurrene kan være fine alternativer til mat på farten - innimellom - tror Karoline Steenbuch Lied. Foto: Roede
BEDRE ENN PØLSE: De nye pizzasnurrene kan være fine alternativer til mat på farten - innimellom - tror Karoline Steenbuch Lied. Foto: Roede Vis mer

Hun legger til at friske grønnsaker i ren form alltid er best, men at dette er et langt bedre alternativ til mat på farten enn for eksempel pølse i brød. Hun skulle likevel ønske de hadde gjort et par modifiseringer til:

- Det er litt synd at når de først skal lage en sunn variant av noe, at de ikke velger fullkornsmel. Og at de ikke oppgir fiberinnhold på pakka, det er et lite minus.

Grandiosa har tidligere hatt et par varianter av pizzasnurrer for steking. Disse ble solgt i topakninger, og kom i to variasjoner: Original (2008) samt med grovere mel (2010). Ingen av disse er fortsatt i salg.

Flere matnyheter

I tillegg til pizzasnurrene kommer ni nye frossenpizza på markedet denne uka. Den største nyheten blant disse er nok at Peppes Pizza har tatt skrittet ned i frysedisken, og lanserer tre frossenpizza, en med trippel kjøtt, en med pepperoni og ananas, og en vegetarpizza med paprika og rødløk.

Fra Orkla Foods kommer to nye Grandiosa nybakt-pizzaer, en med pepperoni og en med smak av tre oster, og BigOne Hot Hawaii, med ananas og sterk pepperoni.

Unil lanserer Folkets Pizza Serrano, en italiensk pizza med serranoskinke, og fra Dr. Oetker kommer en pizza bianca, hvit pizza, i Rustica-serien, med skinke.

Ferdigretter

For dem som vil ha mat på farten er det mer enn frossenpizza å velge mellom.

<strong>HELT FERDIG:</strong> Utvalgte nyheter fra Findus, Orkla Foods, VegMe og Fjordland.
HELT FERDIG: Utvalgte nyheter fra Findus, Orkla Foods, VegMe og Fjordland. Vis mer

Fjordland lanserer også en rekke nye retter. Nytt av året er at de også kommer med tre ferdigmiddager i familieporsjoner, kjøttkaker og poteter, lys lapskaus og pølsegryte. Disse er hakket enklere enn de vanlige porsjonene.

Det kommer også to curryretter, en indisk og en thai, risgrøt med sukker- og kanelpose (bare i Norgesgruppens butikker) samt klassikeren og Elling-favoritt: Flesk & Duppe.

<strong>DAGENS:</strong> Thaisuppe fra Coop.
DAGENS: Thaisuppe fra Coop. Vis mer

Toro lanserer to ferske ferdigretter, Sweet Potato Lasagna, og Mac'n cheese. Med søtpotetlasagnen introduserer Toro en av de aller største mattrendene, vegetar, inn i ferdigmatmarkedet.

Findus lanserer to wokblandinger med grønnsaker saus, en med rød curry, en med kremet kokosnøtt. Disse kan spises som de er, eller du kan tilsette kjøtt, fisk eller andre proteiner etter ønske.

På Meny får du nå to veganske VegMe-retter; pasta bolognaise og thai curry, mens Coop kommer med en helt ny serie ferdige salater i år, blant annet caesarsalat, pæresalat med blåmuggost, marokkansk couscoussalat og salat med kjempereker.

Middagsklossene

Rema 1000 har gjort suksess med sin« Middag for 100-lappen»-serie med ulike ferdige eller halvferdige byggeklosser som kan settes sammen til ulike middager.

<strong>BIFFSNADDER:</strong> Renskåret biffkjøtt kan lett kombineres med andre middagsklosser.
BIFFSNADDER: Renskåret biffkjøtt kan lett kombineres med andre middagsklosser. Vis mer

NorgesGruppen, kanskje spesielt Meny, har fulgt etter, og nå kommer også Coop på banen med ferdigmatkonseptet «Dagens».

Nortura har meldt om en halvering av sitt sortiment, men lanserer likevel et par nye produkter i vinter, blant annet Gilde biffsnadder og Prior urtemarinert kalkunfilet og grillede vingeklubber med chili & ingefær eller røkt paprika.

Oluf Lorentzen kommer med to spennende serier, Broken Taco, for dem som vil ha California-inspirert taco i stedet for tex-mex; og Korea Cuisine, med basissauser og tilbehør du trenger for å lage koreansk mat. Begge fås på Meny.

<strong>BROKEN TACO:</strong> En serie kruttsterke tacosauser og -tilbehør fra Sticky Fingers.
BROKEN TACO: En serie kruttsterke tacosauser og -tilbehør fra Sticky Fingers. Vis mer

Plantebaserte nyheter

Vegetar, vegan, fleksetar og bærekraftig - grønnere nyheter på alle måter er en av årets sterkeste mattrender. Et grønnere kosthold er også sterkt frontet av Gunhild Stordalen og EAT-Lancet-rapporten som ble lansert tidligere i år.

<strong>VGTR:</strong> Ostebaserte kjøtterstatninger fra Tine.
VGTR: Ostebaserte kjøtterstatninger fra Tine. Vis mer

Blant årets grønneste nyheter finner vi vegansk majones fra Hellman's, Dream vegansk iskrem, og soyaispinner med jordbærsmak, forteller Nina Horn Hynne i Meny.

Meny har utvidet sitt Vegme-sortiment med BBQ Burger, vegodeig, pasta bolognaise og thaigryte, mens Coop utvider sin Vegetardagserie med vegansk deig, chunks (biter til salat og gryter) og potetsalat.

Tine sper på sin Gryr-serie med to havredrikker, naturell og fyldig. Og Fazer kommer med flere havrebaserte produkter i Yoza-serien.

Barilla har en litt annen vri, der de erstatter hvetemel med linser og kikerter i to nye grønnsakspaster.

- Det er en liten dobbelhet her, det er mange med ambivalent forhold til kjøtt, sier Døving til Dagbladet. Spør man folk i undersøkelser, så sier de at de vil spise mindre kjøtt, men statistikken viser det motsatte: Aldri før har vi spist mer.

Han tror likevel produsentene er redde for ikke å følge trendene, men foreløpig er det snakk om små skritt.

- Dette er mye marginale nisjeprodukter som blir blåst opp!

Om mange nok kaster seg på trenden, kan det likevel bli en selvoppfyllende profeti, tror Døving.

Steenbuch Lied synes ikke den plantebaserte trenden er overraskende, men tviler på at vi vil se et stort og dramatisk skifte fra biff til tofu med det første.

- Det er stort fokus på å spise mer planter og mer bærekraftig, men det tar tid å endre vaner.

Den helsemessige effekten av å bytte bort for eksempel meieriprodukter med plantebaserte alternativer kan være god, ifølge Steenbuch Lied, da de aller fleste spiser altfor store mengder mettet fett.

Yoghurt:

Det blir stadig flere yoghurter å velge mellom og yoghurthyllene får mange nye tilskudd denne uka. Hovedtrendene trekker i to retninger: Sunnere - uten sukker eller med mer protein - eller koseprodukter, jo søtere, jo bedre.

<strong>YOGHURT:</strong> Nyheter fra Fazer, Synnøve, Tine, Q-meieriene og Rema 1000.
YOGHURT: Nyheter fra Fazer, Synnøve, Tine, Q-meieriene og Rema 1000. Vis mer

Rema 1000 kommer med to nye LevVel-yoghurter for barn, med frukt, bær, havre og bygg. Begge variantene er økologiske og i klemmepose.

Meierigiganten Tine lanserer en rekke yoghurter med ekstra - eller uten; det er laktosefri yoghurt naturell, vanilje og jordbær, proteinberiket yoghurt naturell, vanilje og pasjonsfrukt, Go' morgen uten tilsatt sukker med pasjonsfrukt eller sitron og ingefær.

I Fazers Yoza-serie kommer flere yoghurter; en to-pakk med jordbær og banan og en stor vaniljeyoghurt.

Q-meieriene kommer med flere nye Skyr-varianter, blant annet kirsebær og skogsbær, samt to varianter med müsli. Mange er nok også spent på å prøve de to søtere variantene; begge med sprø topping; vaniljeyoghurt med cookies og strawberry cheescake yoghurt.

Særlig tilbudet av søte dessertyoghurter er stort nå i februar.

- Nå blir det enda verre for oss småbarnsforeldre å manøvrere oss forbi yoghurthylla! ler Steenbuch Lied.

Hun er ikke imot konseptet søte yoghurter per se, i hvert fall ikke om vi velger dette i stedet for dessert, men som mellommåltider, eller noe man spiser til frokost hver dag, er det ikke et smart alternativ.

Døving har ikke troen på yoghurt som dessert, og tror at en blanding av kategoriene sunn yoghurt og søt dessert fort kan slå feil.

- Dette er vanlig i Frankrike, men i Norge er dessert-kategorien ganske streng. Vi spiser yoghurt til frokost og som mellommåltid, og forventer noe litt sunnere.

Proteinbomber

Blant vinterens nyheter er det også en rekke proteinberikede nyheter.

BodyLab kommer med en proteinserie for Rema 1000, med proteinpulver med sjokoladesmak og pannekake/vaffelmiks. Også Nutrilett er aktuell med en proteinpannekakemiks.

Tine har flere proteinberikede yoghurter, og utvider også YT-serien med proteinbarer med smak av brownie og fudge / peanøtt, proteinpuddinger med vanilje og salt karamell og en koffeinfri proteinshake med kaffe. Det kommer også en ny, naturlig proteinrik mager kesam med smak av mango og pasjonsfrukt.

Steenbuch synes proteinberikelsen er en uheldig trend.

- De aller fleste av oss har et aktivitetsnivå som er enten normalt eller for lavt - og da får vi dekket proteinbehovet gjennom en normal kost.

For dem som driver med trening eller kroppsbygging på høyt nivå kan det ha en viss effekt, men for de aller fleste av oss er det både unødvendig og uheldig å få i seg for mye proteiner.

- Det er bortkastede penger! Der er nesten ingen som har behov for å kjøpe sånne produkter, da kan du heller ta deg et glass melk!

Vi gjør oppmerksom på at Grete Roede A/S - i likhet med Dagbladet - er eid av Aller Media A/S.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer