Gratis luksus: - Som å få nye øyne

Glem gåselever og russisk kaviar.

VILT OG VAKKERT: At det er spiselig og vakkert og spennende er flott. At det er gratis er en luksusbonus. Foto: Privat
VILT OG VAKKERT: At det er spiselig og vakkert og spennende er flott. At det er gratis er en luksusbonus. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Gratis luksus: - Som å få nye øyne

Hva har engkarse, murtorskemunn, maure, vinterkarse, groblad, almefrø og løvetann til felles?

De kan spises!

De er gratis!

Og de færreste kjenner til dem.

Nå om dagen konkurrerer forlagene om hvem som kan gi ut best bøker om «spiselige ville vekster». Det er trendy å spise det vi tidligere kalte ugress - før vi ble frelst. Nå kaller vi det for spennende gratisluksusmat. Eller lukeluksus.

Det hjelper litt med ei bok, men det er begrensa hvor mye man lærer av et oppslagsverk når det gjelder ville planter - har jeg erfart. Den beste måten er å håndledes. En som kan sine planter vil uten problemer kunne vise deg hvordan man ser forskjell på ryllik og karve: - Ser du de små ballerinaskjørtene på karvestilken?

Må jeg lære meg dette?, tenker du.

På ingen måte.

Men, det gjør en vandring i skogen eller langs veien langt hyggeligere. Å lære seg planter er som å ta på seg et par nye øyne: Plutselig ser du vinterkarse! Og vårkål!

Du vil også sende noen tanker til dine forfedre som garantert kunne dette bedre enn deg. At det var dødsviktig å vite hvilke planter man kunne spise, før supermarkedet kom, er ikke spesielt dristig å hevde.

Det beste med denne hobbyen er alt du kan ta med deg hjem. Etter en tur under åpen himmel har du kanskje en hel neve av vakre, små og store spiselige blomster, blader og stengler. Eller rognskudd, unge furukongler og pengeurt?

I moderne restauranter har man for lengst forlatt ideen om at dyre råvarer som trøffel, russisk kavier og gåselever er det gjeveste. Nå er det strutseving, ramsløk og sukkersyltede furukongler som gjelder.

Og syriner, hegg og hylleblomst!

Alt som er eksklusivt har potensial til å bli luksus. Og alle som ikke kan sin gourmetbiologi er nettopp ekskludert fra den nye luksusen. Men, det sympatiske ved den nye bølgen er at det ikke er penger som stenger deg ute. Det er kunnskap og kjennskap - og det er langt mer tilgjengelig enn dollars.

Tusen takk til Kristin Randulff Nielsen, min villplantementor som har gitt meg et par nye øyne!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer