Gratis mat: - Smaker best

Vi som sår frø er lykkeligere enn de som ikke gjør det.

GØY MED GRØNT: De er fabelaktig å se hvordan svart jord fylles av all verdens farger i løpet av noen korte måneder. Foto: Christopher Sjuve
GØY MED GRØNT: De er fabelaktig å se hvordan svart jord fylles av all verdens farger i løpet av noen korte måneder. Foto: Christopher Sjuve Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Jeg har den store glede av å få lov til å dyrke grønnsaker. Hos svigers.

I et mini-prosjektet er vi fire-fem (helt) frivillige voksne som er så heldige å få hjelp av elever fra den lille, lokale skolen til å dyrke fram gulrøtter, mangold, mais, knutekål, havrerot, rosenkål, spiselige blomster, sellerirot, salat, reddik og masse annet.

Det hele foregår over tre formiddager. På våren sår vi frøene innendørs. Tidlig på sommeren planter vi de bitte små plantene ut i fire små bedd - som hver er om lag 25 kvadratmeter.

Noen måneder seinere er gleden i ansiktene på ungene bare slått av gliset i mitt eget. Nå har de skjøre plantene, som minnet om små, nervøse førsteklassinger i skolegården, blitt voksne. Ut av beddene hvelver det store, spiselige blader i alle regnbuens farger - det som var sort jord er nå forvandlet til en spiselig jungel av bugnende, sprø og fantastiske grønnsaker!

I et livlig samspill mellom voksne og Nordal-elever stabler vi en diger lunsj på beina. På det overdådige lunsjbordet strutter en rødbetsuppe om kapp med gulrotdipp og ringblomster, bladbete-ostesmørbrød og grønnkålchips - samt skulpesalat med sukkererter og lilla bønner. Ja, og det er før tilslørte bondepiker av nyplukkede epler og plommer serveres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer