Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Gratis mat: - Smaker best

Vi som sår frø er lykkeligere enn de som ikke gjør det.

GØY MED GRØNT: De er fabelaktig å se hvordan svart jord fylles av all verdens farger i løpet av noen korte måneder. Foto: Christopher Sjuve
GØY MED GRØNT: De er fabelaktig å se hvordan svart jord fylles av all verdens farger i løpet av noen korte måneder. Foto: Christopher Sjuve Vis mer
Gratis mat: - Smaker best

Jeg har den store glede av å få lov til å dyrke grønnsaker. Hos svigers.

I et mini-prosjektet er vi fire-fem (helt) frivillige voksne som er så heldige å få hjelp av elever fra den lille, lokale skolen til å dyrke fram gulrøtter, mangold, mais, knutekål, havrerot, rosenkål, spiselige blomster, sellerirot, salat, reddik og masse annet.

Det hele foregår over tre formiddager. På våren sår vi frøene innendørs. Tidlig på sommeren planter vi de bitte små plantene ut i fire små bedd - som hver er om lag 25 kvadratmeter.

SKULPE: Skulpe er navnet på reddikens belglignende utvekst. Nydelig!
SKULPE: Skulpe er navnet på reddikens belglignende utvekst. Nydelig! Vis mer

Noen måneder seinere er gleden i ansiktene på ungene bare slått av gliset i mitt eget. Nå har de skjøre plantene, som minnet om små, nervøse førsteklassinger i skolegården, blitt voksne. Ut av beddene hvelver det store, spiselige blader i alle regnbuens farger - det som var sort jord er nå forvandlet til en spiselig jungel av bugnende, sprø og fantastiske grønnsaker!

I et livlig samspill mellom voksne og Nordal-elever stabler vi en diger lunsj på beina. På det overdådige lunsjbordet strutter en rødbetsuppe om kapp med gulrotdipp og ringblomster, bladbete-ostesmørbrød og grønnkålchips - samt skulpesalat med sukkererter og lilla bønner. Ja, og det er før tilslørte bondepiker av nyplukkede epler og plommer serveres.

- Savner dere noe kjøtt?, spør jeg

- ... ?

FIRE BEDD: Det er mye mat på liten plass.
FIRE BEDD: Det er mye mat på liten plass. Vis mer

De bryr seg ikke engang om å svare.

Jeg har tenkt litt på det: Når jeg forteller voksne om prosjektet, blir de alltid nysgjerrige. Og, uten å tenke seg om, sier mange at, jo, dette kunne de også tenke seg å være med på.

Og jeg lover deg at alle som sår noen frø i jorda, vil snart fylles av en altoppslukende, dyp tilfredshet. Gleden ved å dyrke egen mat er så overveldende at man kjenner på lysten til å slippe alt man har i hendene.

Selv om moderne liv fylles av TV-serier, iPhoner, bompenger og annen underholdning, så merker man fort at å dyrke mat sitter i den menneskelige ryggmargen.

Tenk på det, før du går i frø.

Det smaker bedre også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling