Handel i grenseland:

Grensehandelen med milliardøkning: - Gratulerer Sverige

Rykende ferske tall viser nok en gang kraftig vekst i grensehandelen.

SVENSKEHANDEL: Nordmenn drar ikke oftere til Sverige for å handle, men legger stadig igjen mer penger når vi først drar, viser ferske tall fra SSB. Illustrasjonsfoto: Ole Petter Baugerød Stokke
SVENSKEHANDEL: Nordmenn drar ikke oftere til Sverige for å handle, men legger stadig igjen mer penger når vi først drar, viser ferske tall fra SSB. Illustrasjonsfoto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Nordmenn la igjen 16,3 milliarder kroner fra og med andre kvartal i fjor til og med første kvartal i år over grensa. Det er 1,25 milliarder kroner mer enn i forrige periode, en økning på hele 8,3 prosent, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Vi drar ikke oftere til Sverige for å handle, men vi legger igjen mer penger hver gang vi er der.

8,6 millioner dagsturer er registrert, og handlende brukte 1.889 kroner i snitt, opp fra 1.735 kroner i forrige periode.

- Nå må politikerne våkne!

- Nå må politikerne våkne, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke handel via en fersk pressemelding.

Nordmenns grensehandling ved dagsturer har økt med 1,25 milliarder det siste året. På toppen av dette kommer den digitale grensehandelen og turer med overnatting, som ikke er inkludert i SSBs tall.

- Det er bare å gratulere svenskene med nok en salgsrekord til nordmenn. Grensehandelen vokste fire ganger så raskt som handelen i norske butikker i 2018.

- Hamstringen i utlandet er en stille protest fra nordmenn flest mot et skyhøyt avgiftsnivå. Det går ut over både folkehelsen og norsk næringsliv. Regjeringen må snarest ta tak i avgiftsnivået for å få kontroll på folkehelsepolitikken og gi norsk handel rettferdige rammebetingelser, slår Andersen fast.

- Fra årsskiftet 2018 økte regjeringen avgiftene på brus, blant annet. Hvilke følger får dette

- Svenske grensehandelsaktører lokker med utsalgspriser som ligger under det norske avgiftsnivået. Regjeringen har gjort lokkevarene stadig mer fristende, sier Andersen.

- Det haster å få på plass et grensehandelsbarometer. Grensehandelen er enorm og skjer gjennom så mange kanaler at vi ikke har oversikt over omfanget. Et grensehandelsbarometer vil være et viktig verktøy for å lage et avgiftssystem som gjør at vi faktisk spiser sunnere, og ikke bare tar turen over grensa for å unngå skyhøye avgifter, sier Andersen.

Moderat prisøkning

Svenske priser har økt med 2,1 prosent det siste året (april til april), ifølge tall fra det svenske statistikkbyrået SCB, så en prisøkning kan forklare noe, men ikke hele økningen. Til sammenligning har den norske konsumprisindeksen økt med 2,9 prosent.

- Det har ikke skjedd noe spesielt med matprisene utover den generelle prisutviklingen, sier Ole Lind, butikksjef for Maximat på Nordbysenteret til Dagbladet.

Han avviser at de har skrudd opp prisene eller økt marginene på populære svenskehandelvarer som PepsiMax, smågodt og bacon.

Noen priser har imidlertid økt mer enn snittet i år, som følge av fjorårets tørkesommer, blant annet potetpriser og kornpriser, samt noe kjøtt.

Dagbladet kontaktet Næringsdepartementet for en kommentar, og spurte om de har vurdert tiltak for å begrense handelslekkasjen til vårt nærmeste naboland. Næringsdepartementet avviste å svare på Dagbladets henvendelse, og viser til at dette er Finansdepartementets bord.

NHO: - Skremmende

- Dette er skremmende. Det var en veldig sterk økning, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk. Han har nettopp har fått se tallene.

- Man skal være litt varsom med å konkludere når man ser tall fra enkeltkvartaler. Men når man ser på tallene fra sist år og lenger tilbake, så er mønsteret veldig tydelig, legger han til.

Han ber også norske politikere om å merke seg utviklingen:

- 8,3 prosent er veldig mye. Og det tilsvarer langt mer enn den generelle veksten. Tallene bør være et kraftig signal til norske folkevalgte. Og særlig til dem som nå utreder moms og andre avgifter, sier Brubakk og fortsetter:

- Det som skjer i praksis er at gjeldende, norske særavgifter flytter verdiskapningen over grensen.

- Selv om vi unner alle å handle hvor de vil, må vi innse at den eksplosive grensehandelen er et resultat av norsk avgiftspolitikk, fremholder han overfor Dagbladet.

- Ikke nødvendigvis billigere

- I Coops lavpriskjede Extra jobber vi hver dag for å gi våre kunder de laveste prisene og et stort utvalg. Vi vokser kraftig og lykkes godt i konkurransen også mot grensehandel. Likevel blir dette blir som å løpe 100 meteren med fotlenke, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.

- Uansett hvor mye vi trener og jobber så må vi alltid dra med oss et ekstra lodd med avgifter i konkurransen mot svenskene. Vi risikerer å taper vi på sikt så sant ikke politikerne nå snart tar grep.

- Det tallene ikke sier noe om er en eventuell prisstigning i Sverige. Lokketilbud vil være der hele tiden, men det er all grunn til å sjekke prisene mot norske priser, det er ikke alt som nødvendigvis er billigere hos søta bror, understreker Kristiansen.

- Beregninger fra Opplysningskontoret for Veitrafikken viser også at bilkostnader gjør at selve kjøreturen koster langt mer enn besparelsen for de fleste.