Kronprins Haakon tenker mer på hva han spiser enn før

Grep mot matsvinn? - Lar folk gå på epleslang

Kronprins Haakon avslører hvordan familien hans løser matsvinn på Skaugum - og at solceller testes ut på Slottet.

OPPTATT AV MILJØET: I et intervju med Dagbladet i dag forteller kronprins Haakon at han og kronprinsesse Mette-Marit i større grad enn før spiser fisk og vegetar til middag, og at de har tatt aktive grep for å redusere matsvinn. ARKIVFOTO: NTB Scanpix
OPPTATT AV MILJØET: I et intervju med Dagbladet i dag forteller kronprins Haakon at han og kronprinsesse Mette-Marit i større grad enn før spiser fisk og vegetar til middag, og at de har tatt aktive grep for å redusere matsvinn. ARKIVFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag møtte Dagbladet en strålende opplagt kronprins Haakon etter at han hadde holdt innlegg på EAT Stockholm Food Forum i Stockholm. Kronprinsen utfordret forsamlingen til å sette konkrete mål det neste året og lete etter mennesker som deler den samme lidenskapen for å løse et problem. Til stede i salen med 600 deltakere fra forskning, politikk, næringsliv og det sivile samfunn, var også prins Daniel.

- Hvordan involverer kronprinsen seg personlig i bærekraftige prosjekter hjemme?

MILJØENGASJERT: - Nå tester vi ut solcellepaneler på Slottet, sier kronprins Haakon. Foto: Jørn H Moen
MILJØENGASJERT: - Nå tester vi ut solcellepaneler på Slottet, sier kronprins Haakon. Foto: Jørn H Moen Vis mer

- På Skaugum har vi jobbet lenge med bærekraft. Jeg må si at dette er en evig læringsprosess. Vi jobber tett med Stiftelsen Miljøfyrtårn. De hjalp oss med å lage et system på avfall, innkjøp, resirkulering og så videre. Vi jobber også mye med restemat. I tillegg har vi hjemme begynt å servere mer fisk og mer vegetarmat enn før, sier Haakon.

Får hjelp med å høste epler

- Skjer dette ofte?

- Vi prøver, men jeg må understreke at vi serverer kjøtt også. Et skritt av gangen! sier kronprinsen med et stort smil.

- Hvilke andre bærekraftige initiativ har dere tatt?

- Ja, vi har latt noen gå på «epleslang» hos oss! svarer kronprinsen, før han raskt utdyper at Epleslang er en liten miljøvennlig bedrift som ønsker å gjøre en stor forskjell - ved å tilby mennesker en meningsfull og aktiv jobb, samtidig som man rydder hager.

- Vi har nemlig en del epler som vi sliter med å få brukt, så da er det topp at de kan lage juice av overskuddet, understreker kronprinsen.

- Hvilke bærekraftige grep har dere gjort på Slottet i Oslo?

- Der har en miljøgruppe vært i sving lenge og jobbet aktivt med mange ting, blant annet temperaturkontroll. For eksempel er det mange rom som kan forbli kalde på vinteren. Det er kronprinsessen som har ledet dette arbeidet. Hun er meget engasjert i disse tingene, og jeg synes de har fått til masse.

Kronprins Haakon kommer deretter med en ny avsløring, som kan bety store endringer rundt Slottets energibruk:

- Det er også solceller på gang. Vi tester det ut nå og ser på hvordan vi kan bruke dette i framtida, forteller kronprins Haakon.

Er blitt mer obs på egen helse

- Hvilke tiltak gjør kronprinsen personlig i hverdagen?

- Jeg prøver, da. Jeg kjører for eksempel elbil, og det har jeg gjort en stund. Men jeg gjør ikke alt perfekt. Jeg gjør masse feil, men prøver likevel å ha dette (bærekraft, red.anm.) - i tankene.

- Har du tatt noen egne initiativ rundt matsvinn?

- Hjemme hos oss er kronprinsessen superengasjert , og heldigvis er også medarbeidere våre like engasjerte. Dette samspillet er veldig inspirerende.

- Hva fant kronprinsen særlig interessant under EAT-konferansen som ble avsluttet i ettermiddag?

- Det var veldig mange interessante innlegg. En oppsiktsvekkende opplysning som festet seg, er at i Amerika er eplene i butikkene gjennomsnittlig 14 måneder gamle. Vi må jo tro på det, for dette kom fra en forsker fra MIT. Det var gammelt, for å si det slik! Ellers er det veldig spennende å være her. På EAT får man en oppdatering på teknologi og alt som skjer innen bærekraft. For eksempel dette prosjektet med å produsere kjøtt uten dyr. Selvsagt er det også lærerikt å få et innblikk i alle de alvorlige utfordringene vi står overfor. Det som gjør meg optimistisk, er mennesker. Det er inspirerende å se at det finnes så mange gode løsninger og ideer, så her er det bare å brette opp ermene. Løsninger får man bare til når man jobber mot de samme målene, mener kronprins Haakon.

- I hvilken grad har kronprinsen endret kostholdsvaner de seinere år?

- Ja, nå er jeg 44 år, snart 45. Jeg er nok mye mer opptatt av det nå enn da jeg var 20. Jeg tar meg selv i å se på en masse dokumentarer om mat og helse på tv, og ja: Det er ikke tvil om at jeg er blitt mer observant. Hva jeg spiser, har mye å si for hvordan jeg føler meg, sier kronprinsen.

Skryter av Gunhild

EAT

EATs agenda er å få politikere, næringsliv, akademia og sivilsamfunn til å samarbeide for et mer bærekraft globalt matsystem, for å gi verdens stadig voksende befolkning et sunt og balansert kosthold.akta: Klikk for å legge til tekst

De kongelige har i flere år aktivt vist sin støtte til Gunhild Stordalen (39) og hennes hjertebarn, miljøorganisasjonen EAT.

I mai 2014 - første gang konferansen ble arrangert - var kronprinsesse Mette-Marit (44) på plass for å gi støtte. Året etter, da Gunhild var syk og under behandling, troppet Kronprinsessen opp som debattleder under EAT Stockholm Food Forum. EATs agenda er å få politikere, næringsliv, akademia og sivilsamfunn til å samarbeide for et mer bærekraft globalt matsystem, for å gi verdens stadig voksende befolkning et sunt og balansert kosthold.

STILTE OPP: Kronprinsesse Victoria og kronprinsesse Mette-Marit har i flere år vært med på å skape blest om EAT-konferansen i Stockholm. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
STILTE OPP: Kronprinsesse Victoria og kronprinsesse Mette-Marit har i flere år vært med på å skape blest om EAT-konferansen i Stockholm. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix Vis mer

- Gunhild har en utrolig evne til å få folk til å samles og diskutere viktige temaer. Hennes engasjement og harde arbeid er hennes styrke, sa kronprinsessen fra talerstolen.

I den samme talen oppfordret Mette-Marit matindustrien innstendig til å bruke mindre plast.

- Finn andre mer bærekraftige alternativer til å pakke maten med. Jeg skal ikke snakke mer om dette, da ville jeg blitt stående her i dager!

I 2016 ble Kronprinsessen avbildet med EAT-logoen på T-skjorta da hun var med på seminaret i Stockholm, da hun var hentet inn for å snakke om ernæring i et globalt perspektiv. I flere år har også kronprins Haakon vært med - og i dag debuterte han som taler under konferansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer