Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Anmeldelse av Klimataria Taverna

Gresk taverna: - Potetene er gode, kjøttet saftig og tsatsikien er stadig god

Nesten helt gresk.

LIKSOM HELLAS: - Jeg har smakt gresk mat som er både bedre og mer spennende, sier vår anmelder, men legger også til at han har smakt mye som er verre. Foto: Thomas Rasmus Skog
LIKSOM HELLAS: - Jeg har smakt gresk mat som er både bedre og mer spennende, sier vår anmelder, men legger også til at han har smakt mye som er verre. Foto: Thomas Rasmus Skog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Hellas-lengselen blir for sterk, er Klimataria Taverna stedet å besøke i Oslo.

- Kritikken mot gresk mat er ofte urettferdig, doserte Robinson.

image: Gresk taverna: - Potetene er gode, kjøttet saftig og tsatsikien er stadig god

- Det greske kjøkkenet er mye mer enn dvask moussaka og pregløs souvlaki. Hjemkomne feriegjester klager gjerne over maten de er blitt servert på Rhodos eller Naxsos. «Kjedelig og pregløs», sier de. «Mat man blir drittlei av etter noen dager.» Men det …

- Jeg tar poenget, avbrøt Fredag.

- Det finnes også gresk mat som er spennende og god. Men hvor kan man dra for å få det demonstrert?

MIDT I BYEN: Den greske restauranten Klimataria Taverna ligger i Parkveien, noen minutters gange fra slottet.
MIDT I BYEN: Den greske restauranten Klimataria Taverna ligger i Parkveien, noen minutters gange fra slottet. Vis mer

Fram til for et par år siden holdt hovedstaden seg med flere greske restauranter. Så gikk det en lang stund uten at byen kunne tilby nostalgiske Hellas-farere mat som vekket minner om sol, sommer og strand. I vår åpnet Klimataria Taverna – og skal man dømme etter besøket denne varme sommerettermiddagen, var det et smart trekk.

- Har dere bestilt bord? Ikke, det nei … Vel, det ordner vi.

INTERIØR: Det er gjort mye for å skape sydlandsk stemning på den greske restauranten.
INTERIØR: Det er gjort mye for å skape sydlandsk stemning på den greske restauranten. Vis mer

Servitøren, en av få ansatte på Klimataria Taverna som ikke var gresk, plasserte Robinson og Fredag ved et bord innerst i lokalet. Fra det vidåpne vinduet var det utsikt, ikke til asurblått hav og ditto himmel, men til en grå, trist bakgård under oppussing. Inne skapte interiøret en slags illusjon om varmere strøk, altså strøk der «designerne» har sans for kunstige murvegger, gamle tønner og vinranker som ikke trenger annet stell enn litt støvtørking nå og da.

- Men menyen ser ikke dum ut. Her er det i hvert fall mye å velge i, bemerket Robinson.

Ved finlesning av spisekartet ble det klart at det var fritt for fisk og annen sjømat – litt pussig med tanke på Hellas’ lange kystlinje og talløse øyer – samt at et par av rettene bare ble servert på lørdager og/eller måtte bestilles et døgn i forveien. Dessuten opplyste servitøren med beklagelse at kjøkkenet var tomt for lammekjøtt. Men det var likevel nok alternativer til at verken Robinson eller Fredag hadde problemer med å finne noe som fristet. Til forretter delte de pannestekt squash med tsatsiki og ovnsbakt paprika med olivenolje.

HELT GRESK: Maten fremstår som autentisk på Klimataria Taverna.
HELT GRESK: Maten fremstår som autentisk på Klimataria Taverna. Vis mer

- Bra start. Det er kanskje ikke veldig avansert, men jeg har sans for de rene smakene, sa Fredag, og fikk bifall fra den andre siden av bordet.

Vinkartet på Klimataria Taverna vil neppe imponere noen, men inneholder flere gode greske flasker som også er sympatisk priset. Men siden de liksom var i Hellas, holdt Robinson og Fredag seg til øl av merke Mythos, som ikke var fullt så sympatisk priset. 72 kroner for 0,33 er kanskje ikke hårreisende i dagens Oslo, men det bryter brutalt illusjonen om å være i Hellas.

- Hvordan var hovedretten?

Robinson så på Fredag, som hadde fått servert Tigania krasati chirino, pannestekt og rødvinsmarinert svinekjøtt og en solid porsjon pommes frites – og igjen: tsatsiki.

- Flagget går ikke helt til topps, men greit nok. - Potetene er gode, kjøttet saftig og tsatsikien er stadig god.

Robinson var hakket mer fornøyd med Giouvetsi, en sjenerøs porsjon langkokt og mørt oksekjøtt og risoni i aromatisk saus og gratinert med ost.

- Helt klart vinneren så langt, mente Robinson.

Oppholdet i «liksom-Hellas» ble avrundet med yoghurt, valnøtter og honning – enkelt, men godt, og et stykke godt dynket sitronterte med vaniljeis. Et fint punktum for et solid og greit måltid.

- Så hva sier du, er dette stedet for å få demonstrert det greske kjøkkenets fortreffelighet?

Fredags spørsmål framkalte en liten rynke på Robinsons nese.

- Jeg har smakt gresk mat som er både bedre og mer spennende. Ingen tvil om det, sa Robinson. - Men når det er sagt: Jeg har mange ganger smakt veldig mye dårligere også.

Hele Norges coronakart