Andreas Viestad protesterer mot gresskar-sløsing:

Gresskar passer til både søtmat og saltmat, vegetarretter, supper og skikkelig klissete desserter

Halloween: Det mest skremmende er alt gresskaret som ikke blir spist.  

Gresskarsuppe: Dette er en veldig enkel suppe,  særlig hvis du lager den med restene av krydderbakte gresskar (se oppskrift ) Hvis du ikke har rester å starte med, tar den litt lengre tid å lage. God blir den uansett.  Dessuten er det en god følelse å få spis opp maten i gresskaret. Foto: METTE RANDEM
Gresskarsuppe: Dette er en veldig enkel suppe,  særlig hvis du lager den med restene av krydderbakte gresskar (se oppskrift ) Hvis du ikke har rester å starte med, tar den litt lengre tid å lage. God blir den uansett.  Dessuten er det en god følelse å få spis opp maten i gresskaret. Foto: METTE RANDEMVis mer

Det mest skremmende med halloween er ikke de grotesk utkledde barna, det er ikke leken med døden, ikke mørket, ikke stearinlysene i kombinasjon med lettantennelig pynt, det er ikke engang det hysteriske godterifokuset og utpressingen – få snop, ellers gjør jeg faenskap.

Grøsser ved tanken

Jeg synes heller ikke det er noe spesielt skummelt med Jack-O-Lantern, gresskaret som er nennsomt hulet ut og skåret til for å minne om Jack, den bare halvveis heldige irske Askeladden-typen som lurte djevelen, men som ikke slapp inn i himmelen, og derfor hvileløst hjemsøker høstgrønnsaker til evig tid.

Det som får meg til å grøsse og tenke på verdens undergang, er det oransje fruktkjøttet i alle de uthulede gresskarene, som ikke blir spist.

I år har jeg til og med sett ferdig uthulede gresskar til salgs.

«Betal litt ekstra for å slippe å finne på noe med barna. Vi har til og med kastet maten for deg».

Fast og søtlig i alle størrelser

Det vi kaller gresskar er en lang rekke ting, fra litt fjerne slektninger som flaskegresskar, til kjempegresskar som kan veie nesten like mye som en liten bil – rekorden er på 951 kilo.

Felles for (nesten) alle er et fast fruktkjøtt og en søtlig smak, fra mild og vassen, til kraftig, krydret, nesten honningaktig.

Jeg bruker gresskar både til søtmat og saltmat, til krydrede vegetarretter, mettende tilbehør, varmende supper og skikkelig klissete desserter.

Ikke glem frøene

Husk å bruke frøene også: Det er bare å skrape dem ut, blande med salt, krydder og gjerne litt eddik, og så tørke dem i en ovn på lav temperatur.

Men hva hvis du ikke liker gresskar? Ja, da er det ingenting som tvinger deg til å kjøpe gresskar til halloween, selv hvis du ønsker å pynte med Jack-O-lantern?

Da kan du ta tradisjonen ett hakk videre, tilbake til opprinnelsen i Irland, hvor man gjerne brukte neper eller kålrot. Men spis opp maten.

Les mer:
Slik går du fram for å skjære ut ditt eget gresskar

Skummel suppe du trygt kan servere ungene på halloween

Monstermix, vampyrtonic og heksebrygg