Sommerpraten:

Grillkokken: - Slik blir du gjest på egen grillfest

Jan Ivar Nykvists forrett er perfekt når du ikke har lyst til å styre for mye når gjestene er på plass.

GRILLMESTER: Jan Ivar Nykvist er tidligere tidligere norgesmester i grilling. I sommer er han aktuell med boka «Sunt på Grillen» sammen med Mats Dreyer. Foto: Mats Dreyer.
GRILLMESTER: Jan Ivar Nykvist er tidligere tidligere norgesmester i grilling. I sommer er han aktuell med boka «Sunt på Grillen» sammen med Mats Dreyer. Foto: Mats Dreyer.Vis mer

Hvordan skal du tilbringe sommeren?

- I år blir det tur til Sicilia - for første gang. Jeg og typen min har noe som kalles beslutningsvegring, noe som gjør at vi hvert eneste år ender opp med å bestille ferie i siste liten. Intet unntak i år… Men vi var heldige og fant et fantastisk hus nord-vest på øya med basseng og rolig beliggenhet, slik at vi kan nyte sola, god mat og ro. Så kan vi heller oppsøke byene rundt når vi ønsker restauranter og litt mer liv! Så i år blir det nok noen Italia-inspirerte retter på matenvideler.no!

- Hva er den beste sommermaten?

- Ettersom jeg akkurat har gitt ut grillboka «Sunt på grillen», så må jeg jo svare grillmat. Noe av det beste jeg vet er å sitte rundt et bord med gode venner, god drikke - og grillmat mat man kan dele.

- Jeg elsker sjøkreps på grillen! Jeg kjøper store rå sjøkreps i to på langs som jeg topper med godt smør blandet med gressløk, ingefær og sitronskall. Ved siden av griller jeg sitron som presses over før servering. Så enkelt - og så fantastisk godt!

DELIKATESSE FRA HAVET: Dette gjør du for at sjøkrepsen smaker himmelsk. (Videoen ble første gang publisert på Dagbladet i 2016.)Vis mer Vis mer Vis mer

- Hva legger du oftest på grillen?

- Jeg liker å grille det aller meste. Lite slår en feit og saftig burger! Men i «Sunt på grillen» vil jeg få flere til å grille oftere - også i hverdagen! Og da er jeg opptatt av at grillmaten gjerne kan være litt sunnere i hverdagen! Det betyr at også grønnsakene og fisken grilles! Og ikke minst desserten. Jeg mener at alle grillkonger og -dronninger avslutter en grillaften med en grillet dessert!

- Hva har du i glasset?

- For meg er en god rosévin smaken av sommer. Jeg driver nå og tester litt forskjellig, og leter etter min sommerfavoritt!

- Foreløpig favoritt er «Studio by Miraval». Dette er den nye vinen til Angelina og Brad Pitt. Mange er skeptiske til «kjendisviner», men den var faktisk fantastisk god! Det har også kommet en Möet Ice Imperial som er en roséchampagne som serveres med isbiter. Også en god og spennende sak!

- Hvordan er den perfekte sommerdagen?

- Det må være en dag i en kolonihage med gode venner, en rykende varm grill og avkjølt rosevin. Vi har dessverre ingen kolonihage selv, men har vært så heldige at vi har blitt invitert til noen i sommer. Det er et eller annet med roen og følelsen i en kolonihage. Og etter i sommer kan jeg nok muligens svare ved et basseng på Sicilia i tillegg ...

- Saltvann eller ferskvann?

- Jeg er nok litt pinglete når det gjelder badetemperatur, så bader sjelden i «det fri», og ettersom sommerkroppen ikke kom i år heller, så må jeg nok svare at jeg foretrekker et skjermet badebasseng.

- Hva skal vi spise i sommer?

- Det var vanskelig å bare velge én rett, men jeg endte opp med grillet hvit asparges med løyromdressing. Jeg elsker asparges på grillen, og toppet med løyrom blir det en enkel og fantastisk god forrett.

- Hvorfor har du valgt dette?

- Jeg synes dette er en enkel og genial forrett på grillen i sommer! Jeg koker aspargesen på forhånd inne på kjøkkenet og avkjøler dem i kaldt vann. Dressingen lager jeg også på forhånd. Dette betyr at når gjestene sitter til bords, så trenger jeg bare tre-fire minutter ved grillen før forretten kan serveres.

- Jeg synes det er viktig å forberede så mye at du kan være gjest på din egen grillfest! Da kan du sitte ned sammen med gode venner med noe godt i glasset, og du slipper å stå med svetteperler i panna ved grillen hele kvelden!

Et par år tilbake spilte Nykvist inn en grillserie for DBTV - se alle hans beste grilltips og triks her!

Grillet hvit asparges

GODT GRILLA: Hvit asparges med løyromdressing. Foto; Mats Dreyer.
GODT GRILLA: Hvit asparges med løyromdressing. Foto; Mats Dreyer. Vis mer

med løyromdressing

Du trenger: (4 pers)

 • 16 hvite asparges
 • litt sukker
 • salt og pepper
 • 2 ss rapsolje
 • 4 ss crème fraîche
 • 2 ss løyrom
 • 2 stk vårløk, finhakket
 • 1 ss sitronsaft
 • spirer

Slik gjør du:

Forberedelser (15 min):

 1. Skrell aspargesene. Kok opp en kjele med vann tilsatt litt salt og litt sukker.
 2. Kok aspargesene til de er nesten ferdigkokte. Dette tar ca. 3 minutter. Avkjøl i kaldt vann, og la tørke på papir. Del aspargesene i to på langs.
 3. Bland sammen crème fraîche, lyøyrom, vårløk og sitronsaft. Smak til med salt og pepper.

Ved grillen (10 min):

 1. Pensle aspargesene med rapsolje og krydre med salt og pepper. Grill aspargesene på direkte varme til de er gylne. Dette tar cirka 2 minutter på hver side.
 2. Legg aspargesene på et serveringsfat og topp med løyromdressingen. Topp med spirer før servering.