Smakstest

Grillmat: Fisken du bør droppe

En skam at sjømatnasjonen Norge ikke har mer å by på, synes testpanelet, men de fant likevel et par godbiter.

FISK PÅ GRILLEN: Vi vurderte å døpe om testen til laks på grillen. For når norske fiskeriprodusenter skal lage grillmat er det tydelig hva som gjelder.
FISK PÅ GRILLEN: Vi vurderte å døpe om testen til laks på grillen. For når norske fiskeriprodusenter skal lage grillmat er det tydelig hva som gjelder. Vis mer
Publisert

Sol og sommervarme er perfekt grillvær, og butikkene bugner av grillnyheter. Vi har tidligere testet et utvalg av storfe, og nå har turen kommet til fisk. Det vil si laks.

Tanken var å finne fiskeprodukter for grillen, men det ble snart klart at dette ble en test av laks. Det skal sies at det fantes noe ørretfilet naturell, men denne gangen holdt vi oss til ferdig smaksatt fisk. Hvor er torsken? Hvor er kveita, breiflabben og seien?

TESTPANELET: Björn Svensson, Mateusz Kanoza og Aimable Budengeri.
TESTPANELET: Björn Svensson, Mateusz Kanoza og Aimable Budengeri. Vis mer

- Nordmenn elsker laks, og det er lett å gå for vinnerne, sier Budengeri.

Det er også en lett tilgjengelig fisk, all laksen i testen er fra oppdrett, men det finnes så mye annet godt å velge mellom, skal vi tro de tre kokkene.

- Breiflabb er en kjøttfull og fin fisk som er fin å grille, brosme, uer … du kan grille det meste, sier Svensson, som gjerne skulle sett mer tilgjengelig bifangst i norske butikker.

Etterspørselen er der kanskje i dag, men han skulle ønske leverandørene kunne ha litt tålmodighet her - det finnes mye god fisk i sjøene.

- Jeg synes det er tragisk, når Norge er en ledende fiskerinasjon, at dette er det beste butikkene har å by på.

Konturløse smaksprofiler

Testpanelet slet med å definere smaksprofilen på en rekke av produktene vi smakte på. Ikke et stort problem i seg selv, men selv etter å ha fått vite hva de smakte på slet de flere ganger med å gjenkjenne smakene.

- Med et par hederlige unntak, det er ikke bra nok at man må vite hva det skal være for å prøve å forestille seg smaken, sier Svensson.

Et gjennomgående problem for noen som i utgangspunktet er glad i smaken av laks, er også at laksesmaken drukner. Noen ganger fordi fisken er så hardt krydret, andre ganger fordi den rett og slett er ganske smakløs.

Den fineste laksesmaken fikk vi overraskende nok på et litt undersaltet produkt, Rema 1000s laks med teriyaki og sesam, med testvinner hakk i hæl.

Tips til fisk på grillen

Fisk er super grillmat, skal vi tro kokkene. Hvordan du tilbereder den er litt avhengig av type fisk og hvilken grill du har. Skal fisken rett på grillen er det viktig med høy temperatur.

Det finnes egne fiskerister til å grille fisk med, og det er også fint mulig å bruke aluminiumsformer, slik de fleste av fisken i testen ble grillet.

For å unngå de store skuffelsen kan du nesten like godt kjøpe eller lage en bbq-saus du liker og marinere selv.

- Ulike marinader krever ulik liggetid. Er det mye syre eller soya, for eksempel, bør det ikke ligge så lenge. Men jeg synes det er best å pensle på marinaden underveis, så mister man ikke fiskesmaken helt, sier Svensson.

Du bør også tenke over porsjonsstørrelsene. En rekke av pakkene inneholder porsjonsstykker på rundt 100 gram, noe testpanelet synes er i overkant gnient.

- Du bør regne minst 150 gram ren fisk til en vanlig person, sier Kanoza.

Slik testet vi:

  • Vi har testet et utvalg fisk for grillen fra norske matbutikker. Vi har valgt fisk som er smaksatt, enten med rub, marinade eller saus.
  • I testpanelet er Mateusz Kanoza, Aimable Budengeri og Björn Svensson fra nyåpnede Schlägergården restaurant i Oslo.
  • Fisken er vurdert etter duft, utseende, konsistens, smak - og hvor godt den samsvarer med produktnavnet.
  • Testen er gjennomført som en blindtest.
  • Fisken er innkjøpt og priser innhentet i Oslo, uke 24.

Grill Rema 1000: Laks med wasabi og sesamfrø

Grillmat: Fisken du bør droppe

Vekt: 175 gram, 1 stykke
Pris: 39 kroner
Tilberedning: Indirekte varme i form, 7-8 minutter

Denne porsjonen ser bra ut, og dekket av krydderet frister. Men hva er dette for noe? Det har lite av det lovede skarpe fra wasabi, det er riktignok sterkt, men ubestemmelig og noe bittert og emment i bakgrunnen tar overhånd, såpass mye at fiskesmaken forsvinner helt.

Coop Grill Perfekt: Laksefilet med mangosalsa

Grillmat: Fisken du bør droppe

Vekt: 250 gram (+ 40 gram salsa), 2 stk
Pris: 64,90 kroner
Tilberedning: Grilles i form på indirekte varme under lokk i 8-10 min

Denne fisken er blant de lyseste i testen, og mangosalsaen som følger med i posen hjelper heller ikke på det blasse inntrykket. Sausen er ubalansert, den er dessertsøt, det smaker av kunstig mango, og her savner vi både mer syre, og kanskje noe mer hete. Laksen smaker lite, og smaken drukner i den søte sausen. Det føles nesten som om vi har spist dessert.

Lerøy: BBQ Laks med louisiana krydder, limited edition

Grillmat: Fisken du bør droppe

Vekt: 200 gram, 2 fileter
Pris: 49,90 kroner
Tilberedning: I form i 7-8 minutter

Denne laksen er strengt tatt ikke ment for grill, vi lot oss lure av BBQ-navnet, men den kan like godt grilles under lokk som å stekes i ovn.

Louisiana-krydderet gir hint om cajun-kjøkkenet, og her skal det være en god blanding av krydder, men det smaker lite og mest av røkt paprika, og krydderblandingen smaker litt rått.

Kiwi Billig middag for én: Laksefilet med sitrusrub

Grillmat: Fisken du bør droppe

Vekt: 200 gram, 2 fileter
Pris: 32,90 kroner
Tilberedning: Grilles på indirekte varme under lokk i ca. 10 min

Er dette ment som en eller to porsjoner? Det heter middag for én, men er det én porsjon, burde det være i ett stykke, da blir resultatet bedre.

Rubben har noe smak av krydder og sitronskall, nærmest litt parfymert, og testpanelet skulle gjerne smakt mer frisk sitronsmak. Vi ser gjerne mellom fingrene med at vi fikk et lite bein, men dette blir for flatt til å frambringe noen som helst form for entusiasme.

Lerøy BBQ: Sweet & spicy laksefilet, pepper, chilirub med rørsukker

Grillmat: Fisken du bør droppe

Vekt: 400 gram, 4 fileter
Pris: 74,90 kroner
Tilberedning: 6-8 min hver side

Nok en pakke med ørsmå fileter. Her bør du beregne litt ekstra. Fiskestykkene har fått en rub med pepper, chili og rørsukker, og det er det siste som setter mest smak. Denne fisken er søt, men på ingen måte spicy. Den er også såpass søt at den krever syrlig tilbehør.

Lerøy BBQ: Sweet & spicy laksefilet, honning, soya og chilimarinade

Grillmat: Fisken du bør droppe

Vekt: 720 gram, 1 stk.
Pris: 97 kroner
Tilberedning: Grilles 6-8 min på hver side

Nok en sweet og spicy fra Lerøy, men også denne smaker mest søtt og det er lite hete eller annet krydder. Den søtlige soyasausen er grei nok, men ubalansert, det blir for mye sødme - den hadde hatt godt av å bli brutt med litt syre og kryddersmak. Det er lite fiskesmak her, men selve fisken er saftig og fin i konsistensen.

Fiskemannen Sticks: Laks, lettrøkt med pepper

Grillmat: Fisken du bør droppe

Vekt: 200 gram, 2 stk.
Pris: 49,90 kroner
Tilberedning: Grilles 6-8 min middels varme med skinnsiden ned

Denne laksen på grillspyd dufter lett røkt, og det er også framtredende i smaken. Den er godt saltet, her trenger du ikke å tilsette mer, men her har de vært litt knepne på pepperen. Vi ser det, men det smaker lite.

Fisken smaker mye, og kanskje ikke helt friskt, men har likevel god egensmak.

Grill Rema 1000: Laks med teriyakiglacé og sesamfrø

Grillmat: Fisken du bør droppe

Vekt: 210 gram, 1 stk
Pris: 39 kroner
Tilberedning: Ha på glace, stek i form på indirekte varme i 7-8 minutter.

Denne fisken er den som har den tydeligste smaksprofilen, det dufter godt av teriyakiglazen, og det er ingen tvil om hvilket land som har inspirert den. Stykket er ganske stort, tynt - men er likevel langt fra tørt, noe testpanelet tror skyldes at det godt kunne vært mer salt i marinaden. Med litt salt på toppen er dette likevel et godt stykke fisk som smaker akkurat det det skal.

Grill Rema 1000: Laksefilet, hvitløk og urter

Grillmat: Fisken du bør droppe

Vekt: 650 gram
Pris: 89 kroner
Tilberedning: Grill under lokk (eller alufolie), ca. 15 min

Denne fisken kommer i et helt, stort stykke, og er fin i konsistensen. Den trenger også litt salt, men likevel: Her har de truffet med smakene.

Krydderet som er brukt er tørt, men greit balansert, og dette er en smakskombinasjon som er lett å like - og ikke minst servere. Dette passer til det meste av tilbehør.

- Med litt ekstra salt og sitron er dette en innertier.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer