Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Slik griller du biff:

Grillmesteren: Unngå gaffeltabben på grillen

Slik blir biffen perfekt på grillen.

BIFF: Det er ikke mye jobb, men det blir veldig mye bedre om du får med deg disse syv tipsene fra grillmester Jan Ivar Nykvist. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Den største feilen mange gjør, er at de legger kjøttet rett på grillen fra kjøleskapet. Det må du ikke gjøre, sier grillmester Jan Ivar Nykvist.

Han har tidligere laget en serie videoer med smarte grilltips, -triks og oppskrifter for Dagbladets lesere, og i videoen over deler han sine beste tips for at du skal lykkes med grillingen.

Sulten? Nederst i artikkelen finner du tre fristende oppskrifter på grillet biff.

#1 Romtemperert kjøtt

De aller fleste vil ha litt rosa eller rødt kjøtt i midten av kjøttstykket. Tar du kjøttet rett fra kjøleskapet og slenger på grillen, blir det kaldt inni, og det er ikke noe stas.

- Ta biffen ut og la den ligge på benken cirka en halvtime før du skal grille den, er rådet fra Nykvist.

#2 Hold igjen på saltet

Enten du vil marinere kjøttet lenge, smøre det inn med en tørrub eller bare salte og pepre lett: Hold på saltet til du skal grille. Dette fordi saltet trekker ut saften fra kjøttet.

#3 Bruk direkte og indirekte varme

Det å mestre og bruke direkte og indirekte varme når du griller, er noe alle gode grillkokker sverger til. Dette regulerer du ved å kun tenne opp noen bluss - eller bare ha kull i deler av grillen.

- Å aldri fyre opp hele grillen er så viktig at jeg kaller det «universets beste grilltips», har grillkongen Craig Whitson, som har holdt utallige grillkurs og utgitt flere grillbøker, tidligere sagt til Dagbladet.

Han understreker at aldri betyr aldri, ikke «en gang iblant», «annenhver gang» eller «når det måtte passe».

#4 Rør biffen minst mulig

Nykvist lar biffen bli gyllen over direkte varme før han flytter den til den kalde sonen. Vent til biffen er ferdig stekt før du snur den. Det er ingen grunn til å snu den frem og tilbake.

#5 Bruk stekepinsett

Bruk en stekepinsett, -klype eller -spade i stedet for en gaffel, så stikker du ikke hull på biffen, og saften renner ikke ut.

- Har du en grillgaffel, kast den! er rådet fra Nykvist.

#6 Bruk et steketermometer

Med et steketermometer er det lettere å regulere resultatet, slik at du får biffen grillet akkurat slik du liker den best. Dette er et råd vi også har fått av Jan Dahdji, kjøkkensjef på Grilleriet i Oslo.

Ta biffen av grillen et par grader under ønsket kjernetemperatur, den vil ettersteke noe når du lar den hvile.

En blodig til rosastekt biff er 50-55 grader, medium grillet er 55-60 grader og en godt stekt til grå biff er 65-70 grader-

# 7 La biffen hvile

La biffen hvile før du serverer den eller skjærer den opp - så kjøttsaftene får satt seg godt i kjøttet. Nykvist lar biffstykket hvile i cirka ti minutter.

Drømmegjest: Mamma

Dersom vi kunne invitert en hedersgjest på grillfest, står Mamma øverst på listen, ifølge en grillundersøkelse av Insight på vegne av Rema 1000. 1061 personer deltok i målingen som ble gjort via matkjedens Facebook-kanal i perioden 14.-24. juni i år.

Og hva hun skal serveres? Aller helst vil vi ha grønnsaker, biff, indrefilet eller salat.

Biff er også blant de mest populære kjøttstykkene vi legger på grillen - kun slått av grillpølser, svinekoteletter og kyllingfilet.

Kjøtt på grillen: Dette griller vi Andel
Andebryst6,70
Hel and0,40
Kalkun12,20
Hel kylling14,20
Kyllingfilet78,00
Lammelår21,30
Storfe biff76,60
Indrefilet svin74,60
Svinekoteletter81,60
Vilt (rådyr, hjort, elg)19,90
Grillpølser92,70
Wienerpølser17,70
Kjøttpølser36,00
Annet18,70

Kilde: InSight 2017, Rema 1000

Undersøkelsen ser også på endringer i nordmenns grillvaner de siste fem årene. En av to griller mer grønnsaker, mens en av fire griller mer rødt kjøtt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!