GRILLPØLSETEST: Varianten med chili og ost falt særlig i smak i Dagbladets testpanel. 
GRILLPØLSETEST: Varianten med chili og ost falt særlig i smak i Dagbladets testpanel. Vis mer

Test av grillpølser 2017

Grillpølsetest: - Å, så digg med chili og ost i den saftige pølsa

Dagbladets eksperter har smakt seg gjennom favorittene på grillen.

(Dagbladet): Salige Nils Kjær sa en gang at «Man trenger ingen anledning for å lage fest, det holder lenge med et påskudd!» Det kan man godt si om å velge grillpølser til middag.

EKSPERTER: Andreas Ingul og Daniel Byskov har stor kompetanse på pølser. Foto: Lars O Gulbrandsen
EKSPERTER: Andreas Ingul og Daniel Byskov har stor kompetanse på pølser. Foto: Lars O Gulbrandsen Vis mer

Dagbladets testpanel Andreas Ingul og Daniel Byskov har smakt seg gjennom både kjente klassikere og nykommere på grillen - og begge var samstemte om både dem som gikk til topps og dem som ikke fortjente hedersplass i lompa.

- En god grillpølse skal ha god kjøttfylde, mild røyksmak, noe krydder og nok fett. Ja, også skal skinnet helst være litt sprøtt når du griller pølsa, mener Andreas Ingul, kjøkkensjef på Tekethopa restaurant i Oslo.

- Må ha 60 prosent kjøtt

Meddommer Daniel Byskov - som er utdannet butikkslaktermester og i en årrekke har jobbet i Annis Pølsemaker i Mathallen i Oslo - nikker enig:

- En god grillpølse må ha minst 60 prosent kjøtt, en konsistens som gir tyggemotstand, 20-30 prosent fett - for smakens skyld - og ikke for mange kryddere.

Årets test viste at det var Gilde som bekledde de to øverste pallplassene - med varianten chili og ost som «best i test».

Her er juryens vurderinger:

Folkets grillpølser (kr 43,90) , 570 g

Grillpølsetest: - Å, så digg med chili og ost i den saftige pølsa

- Av utseende framstår dette som en helt vanlig grillpølse, men innholdet er ikke noe du fester det ved: Ja, den smaker kjøtt og har grei dose med krydder, men dette er av typen du kaster på engangsgrillen mest fordi du er sulten, sier Andreas.

- Jeg synes ikke denne når helt opp: Man merker at fibrene er jobbet inn i konsistensen, slik at den blir fast og samtidig fattig på smak. Savner mer muskat og fett; pølsa blir rett og slett litt tørr.

Terningkast 2

First Price (kr 28,80) , 1 kg

Grillpølsetest: - Å, så digg med chili og ost i den saftige pølsa

- På smaken minner denne grillpølsa mest om en middagspølse; det oppleves rett og slett som om det er for lite kjøtt, sier Andreas.

- Ja, her kunne det med fordel ha vært både mer kjøtt og fett, for fettet hadde gjort den saftigere. Konsistensen blir for løs og savner mer tyggemotstand, konkluderer Daniel.

Terningkast 2

Xtra grillpølser (kr 30,90), 1 kg

Grillpølsetest: - Å, så digg med chili og ost i den saftige pølsa

- Her er vi tilbake i hotdog-avdelingen; dette er en helt ordinær grillpølse av butikk-kvalitet. Veldig ordinær og kjedelig, for den har lite smak av krydder og røyk. Fettmengden er helt grei, sier Andreas.

- Dette ser ut som en vanlig pølse, men konsistensen er altfor løs, mener Daniel.

Terningkast: 3 minus

Leiv Vidar Ost & bacon (kr 42,90), 500 g

Grillpølsetest: - Å, så digg med chili og ost i den saftige pølsa

- Du smaker at dette er ostepølse, og korianderfrøene gjør seg også godt i pølser av denne typen. Vil gi pluss for kreativitet og god spenst, men det er noe i krydderblandingen som blir litt rart, sier Andreas.

- Det er en grei kombinasjon av fett, kjøtt og struktur i denne pølsa, men det er noe med krydderet som skurrer litt. Er det ingefærpulver vi lukter? undrer Daniel.

Terningkast: 3 pluss

Åkeberg-Skoglunn Ostechilipølse (kr 30), 300 g

Grillpølsetest: - Å, så digg med chili og ost i den saftige pølsa

- For å ta det beste først: Det er litt sting i chilien i denne pølsa, og det er positivt! Ostesmaken er helt ordinær, og det blir nesten for mye av det gode når den renner over etter en bit. Utfra snittflatene er det vanskelig å se hvor mye kjøtt det er, sier Andreas.

- Chilismaken er god, mener også at jeg gjenkjenner koriander, så denne går opp i avdelingen for smak, men ned når temaet er ost og kjøtt: Det er nesten farlig hvis pølsa er for varm, for da kan du brenne deg på tunga, sier Daniel.

Terningkast 3 pluss

Finsbråten grillpølser (kr 36,90), 500 g

Grillpølsetest: - Å, så digg med chili og ost i den saftige pølsa

- Denne pølsa merker du har greit med kjøtt i seg, likeså er røyksmaken mer fremtredende. God konsistens, men skulle ønsket meg enda litt mer med krydder, sier Andreas.

- Det positive er at den er passe saftig, men liten tyggemotstand gjør at det er forbedringspotensiale med farsen i pølsa, sier Daniel.

Terningkast: 4 minus

Prior grillpølse kalkunbacon (kr 49,90), 600 g

Grillpølsetest: - Å, så digg med chili og ost i den saftige pølsa

- Pølsa ser ut som en normal grillpølse, men skinnet bedrar: Du smaker med en gang at det ikke er normalt kjøtt her, den søtlige smaken minner mer om umami. Usikker på om det er positivt, for ettersmaken fester seg bak i munnen. Konsistensen er også for løs, mener Andreas.

- Enig i at konsistensen er for løs, men synes at krydderblandingen fungerer greit.

Ternintkast 4 minus

Gilde Bacongrill (kr 45,90) 480 g

Grillpølsetest: - Å, så digg med chili og ost i den saftige pølsa

- Her var det mye god kjøttsmak. Pølsa ser litt servelataktig ut i snittet. Det er en del røyksmak, men akkurat den kjennes kunstig ut og trekker helhetsinntrykket ned, sier Andreas.

- Mindre fett og mer kjøtt. Likevel er det synd at pølsa smaker mer røyk enn krydder, sier Daniel.

Terningkast 4

Gilde Ostegrill (kr 42,90), 480 g

Grillpølsetest: - Å, så digg med chili og ost i den saftige pølsa

- Denne pølsa er saftig og fortjener pluss for sprøere skinn. Men jeg klarer ikke å fange opp hvordan type ost dette er; kjennes litt ut som tubeost, sier Andreas.

- Enig i osten smaker lite eller ingenting, men pølsa redder seg godt inn på saftigheten. Det er fin tyggemotstand, men krydder og røyksmak er ikke til stede.

Terningkast 4

Prior Ostegrill (40,90), 480 g

Grillpølsetest: - Å, så digg med chili og ost i den saftige pølsa

- Du ser at det er mye krydder inne i denne pølsa. Osten gjør den saftig. Konsistensen er litt myk, men god smak, sier Andreas.

- Osten «sitter» bedre i denne pølsa, men er litt usikker på hvilken type det er. Kan det være en slags geitost? Spennende kryddersmaker, blant annet karve, konstaterer Daniel.

Terningkast 4 pluss

Gilde grillpølse (kr 40,90), 600 g

Grillpølsetest: - Å, så digg med chili og ost i den saftige pølsa

- Denne er bra! Liker at pølsa har tilstrekkelig med salt, balansert røyksmak. Konsistensen er god, og du kjenner at det er mer og bedre kvalitetet på kjøttet, sier Andreas.

- Ålreit spenst. Mer kjøtt og fett er det også i denne pølse, foruten du får med deg røyksmaken. Dette er den beste av de «plaine» grillpølsene uten ost, fastslår Daniel.

Gilde grillpølse Chili og ost (kr 42,90), 480 g

Grillpølsetest: - Å, så digg med chili og ost i den saftige pølsa

- Mild røyksmak, vellagret ost og litt sting av chili: Godt! Saftig og med fin kjøttstruktur. Å, så digg med chili og ost i den saftige pølsa, sier Andreas.

- Dette må være en chiliostepølse. Mye og god ost og smaker friskt av chili. Dette er grillpølsefavoritten! fastslår Daniel.

Terningkast 5. Best i test!