Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Smakstest grillpølser 2018

Grillpølsetest: To av ti får juryen til å juble

Hva slags grillpølser skal du kjøpe med deg på påskeferie? Vår blindtest viste at to av ti pølsetyper smaker ekstra godt.

SMAKSTEST: Hva slags grillpølser skal du kjøpe med deg på påskeferie? Vår blindtest viste at to av ti pølsetyper smaker ekstra godt. Les saken her: Foto: Christian Roth Christensen Klipp: Per Ervland Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Påsketid er pølsetid. Lite slår en varm og velstekt grillpølse med ketchup og sennep, enten det er på ski, på farten - eller som en rask middag.

Dagbladet ga dagligvarekjedenes grillpølser en omgang i panna, og serverte dem til to smakssikre Oslo-kokker. Hvilket merke fikk kokkene til å smile bredest?

COME ON, KETCHUP: Den ideelle pølseopplevelsen har god kjøttfylde, nok fett, mild røyksmak, en anelse krydder og aller helst sprøtt skinn, mener de to kokkene i smakspanelet. Foto: Christian Roth Christensen
COME ON, KETCHUP: Den ideelle pølseopplevelsen har god kjøttfylde, nok fett, mild røyksmak, en anelse krydder og aller helst sprøtt skinn, mener de to kokkene i smakspanelet. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Man skulle kanskje tro at det var produktet som inneholdt mest kjøtt, og som var blant de aller dyreste, som ville få kastet høye terningkast etter seg. Langt i fra. Overraskende nok havnet disse pølsene - med 80 % kjøtt - på siste plass i vår blindsmaking.

«Mitt kokketips er å steke grillpølsene i smør med litt hvitløk og timian.» Kjøkkensjef James Maxwell-Stewart, Cru Vin og Kjøkken

De to testvinnerne, som begge fikk et begeistret terningkast 5 fra smakspanelet, var Leiv Vidar Grill og Coop Reale Grillpølser. Førstnevnte var testens nest dyreste, og imponerte panelet med sprøstekt skinn og delikat smak. Coop-pølsene fikk plusspoeng for sitt tiltalende utseende, men ble også hyllet for god duft og smak.

SMAKSTEST: Vi har testet ti av de vanligste grillpølsetypene fra de store dagligvarekjedene. Foto: Per Ervland
SMAKSTEST: Vi har testet ti av de vanligste grillpølsetypene fra de store dagligvarekjedene. Foto: Per Ervland Vis mer
SMAKSPANEL: Pedro Magalhaes, souschef, og James Maxwell-Stewart, daglig leder og eier av Cru Vin & Kjøkken. Foto: Christian Roth Christensen
SMAKSPANEL: Pedro Magalhaes, souschef, og James Maxwell-Stewart, daglig leder og eier av Cru Vin & Kjøkken. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Jeg har vokst opp med bestemors hjemmelagde pølser, akkurat passe krydret og fulle av god smak fra koriander og spisskummen, sier portugisiske Pedro Magalhaes, soussjef på Cru Vin & Kjøkken på Majorstuen i Oslo.

«En pølse skal serveres med følelse.» Asmussen/Neumann

Han kommer opprinnelig fra Porto, og har bodd fire år i Norge. Akkurat lenge nok til å bli godt kjent med flaggskipet blant norsk gatemat, pølse med lompe. Som regel har dette vært redningen på vei hjem etter en sein kveld på byen, forteller Pedro.

Engelske James Maxwell-Stewart, daglig leder og eier av Cru Vin & Kjøkken og bare kalt for Max, spiser gjerne pølser, men foretrekker typen han får servert i sitt hjemland:

- I England er de rå, mens i Norge er de kokt. Men familien spiser absolutt gjerne pølse når vi er på tur, og gjerne tilberedt over åpen ild. En god pølse må ha nok fett for å være saftig. Litt krydder, gjerne av det pikante slaget, setter god smak på pølsa, synes Max.

Til daglig serverer han den engelske klassikeren «bangers and mash», pølser med potetstappe, i den uformelle bistrodelen av restauranten.

Han bruker riktignok chorizopølse i sin variant av retten, og jazzer den opp med både bacon, trøffel, beinmarg, syltet løk og rødvinssaus ...

De to kokkene er enige om at en god grillpølse skal ha god kjøttfylde, mild røyksmak, noe krydder og nok fett. Hvis overflaten på den stekte pølsa i tillegg er sprø - ja, da ligger alt til rette for en god smaksopplevelse.

TESTRESULTATER:

Grillpølsetest: To av ti får juryen til å juble

Folkets god hverdag Grillpølse 80 % kjøtt, 570 g, pris pr. kg kr 84

- Pølsa lukter røkt, men det er nesten det eneste positive jeg kan si om dette produktet. Konsistensen er i overkant kompakt, og jeg savner mer fett for en bedre balanse i smaken.

- Den har en litt ubestemmelig og lite tiltalende ettersmak. Pølseskinnet skuffer også. Det er helt mykt. Dette blir ikke min favoritt.

Grillpølsetest: To av ti får juryen til å juble

Gilde Grillpølse, 600 g, pris pr. kg kr 61

- En passe krydret pølse, men jeg savner litt mer fett. Det hadde gjort den enda bedre. Dette tror jeg må være en av lavprispølsene.

- En helt gjennomsnittlig grillpølse, verken bedre eller verre enn forventet. Jeg savner litt mer kjøttsmak. Dessuten synes jeg den er litt for hardstappet i konsistensen.

Grillpølsetest: To av ti får juryen til å juble

Nordfjord Pølsemakarens utvalde Grillpølse, 560 g, pris pr. kg kr 61.70

- Jeg liker konsistensen på denne, men den ser i overkant masseprodusert og industriell ut. Litt mer krydder hadde absolutt gjort seg.

- Ja, litt mer fett og krydder hadde vært bra. Men morsom form og størrelse, etter min mening. Den er litt frodigere og tykkere enn de andre.

Grillpølsetest: To av ti får juryen til å juble

Finsbråten Grillpølser, 500 g, pris pr. kg kr 72.50

- Her må jeg gi pluss for en fin størrelse på pølsa. Lukter ok, gjør den og. Konsistensen er av det mykere slaget, sammenliknet med flere av de andre. Smaken er litt anonym, dessverre.

- Her var det i hvert fall nok fett, og det er bra i en pølse. Likevel er det lite og kjedelig smak. Hadde jeg blitt servert denne pølsa kunne jeg godt spist den, men jeg ville ikke kjøpt den selv.

Grillpølsetest: To av ti får juryen til å juble

Xtra Grillpølser, 1000 g, pris pr. kg kr 35

- Hvor blir det av pølsene med sprøtt skinn? Også denne var helt myk når du biter i den. Konsistensen er derimot ganske bra. Jeg liker at den lukter røkt.

- Ja, her lukter det barbecue, slik det skal av gode pølser. Men når jeg smaker på den synes jeg likevel at den mangler karakter. Smaken forsvinner fort. Den er fint krydret, men gjør ikke noe uforglemmelig totalinntrykk, dessverre.

Grillpølsetest: To av ti får juryen til å juble

Gilde Kjøttrik Grillpølse, 570 g, pris pr. kg kr 88

- En stor og tykk pølse som ser fristende ut på tallerkenen. Når jeg smaker på den, blir jeg litt skuffet. Hvor er smaken? Hvor er krydderet?

- Dette er en gjennomsnittlig norsk grillpølse, verken mer eller mindre. Jeg savner også mye mer smak. Ingen stor pølseopplevelse.

Grillpølsetest: To av ti får juryen til å juble

First Price Grillpølser, 1000 g, pris pr. kg kr 35

- En pølse som lukter røkt, akkurat slik som den skal. Nok fett i forhold til kjøtt har den og. Smaken er nesten litt saftig, men kanskje i overkant nøytral.

- Denne pølsa skiller seg positivt fra flere av de andre. Her er det fin balanse mellom fett og kjøtt, og jeg synes smaken er frisk og nesten en anelse syrlig. Denne kunne jeg helt klart ha kjøpt.

PØLSESNAKK: Engelske James Maxwell-Stewart, daglig leder og eier av Cru Vin & Kjøkken og portugisiske Pedro Magalhaes, souschef, spiser gjerne norske grillpølser, selv om de er vant til helt andre typer pølser fra sine hjemland. Foto: Christian Roth Christensen
PØLSESNAKK: Engelske James Maxwell-Stewart, daglig leder og eier av Cru Vin & Kjøkken og portugisiske Pedro Magalhaes, souschef, spiser gjerne norske grillpølser, selv om de er vant til helt andre typer pølser fra sine hjemland. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Grillpølsetest: To av ti får juryen til å juble

REMA 1000 Prima Grillpølser, 900 g, pris pr. kg kr 35

- Hm, denne hadde en litt spesiell og interessant lukt. Smaken er god og mer framtredende enn i flere av de andre pølsene. Jeg får klare umami-assosiasjoner her, og det er bra.

- Krydringen er vellykket, men jeg savner mer smak. Hadde pølsa inneholdt mer fett, hadde den smakt mye bedre. Da hadde jeg trillet en femmer for dette produktet.

Grillpølsetest: To av ti får juryen til å juble

Leiv Vidar Grill, 495 g, pris pr. kg kr 86

- Yess! Endelig en pølse med sprøtt og fint skinn. Lukter godt gjør den også, nesten litt sitrusaktig? Konsistensen er akkurat passe myk.

- Enig, dette er det beste pølseskinnet så langt i testen. Smaken er frisk og fin. Nesten helt perfekt balanse mellom kjøtt og fett. En anelse mer fett, og dette hadde vært en drømmepølse.

Grillpølsetest: To av ti får juryen til å juble

Coop Reale Grillpølser, 600 g, pris pr. kg kr 54

- Disse ser veldig fine ut! De lukter godt av røyk, og smaken er det ingenting å si på. Her er det bra balanse mellom ingrediensene.

- Ja, disse var det lett å like. Utseendet er tiltalende og naturlig. Smaken er kjøttfull, med fine toner av umami. En av testens beste pølser, absolutt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling