- Kan du koke graut?
- Nei.
- Så gå hjem og legg deg!
Dette er den berømte åpningen til grøtkapittelet i Olaug Løkens strenge og tidvis hysterisk morsomme kokebok Madstel og Husstel for almindelige Husholdninger fra 1897.
Les også: Er grøt den nye sushien?
Fjernt fra Schønberg-Erken
Mens kokekunstens ekstravagante yppersteprestinne Schønberg-Erkens verden var full av tjenerskap og kapuner, og hvor det var plass til 20 stykker fin fajanse på et «enkelt» sykebord, var Løken klar over at virkeligheten så annerledes ut for de fleste.
Les også: Hva er grøt og hva er ikke grøt? Kanskje handler det mest om konsistensen?
Kanskje spiste man trøfler, østers og skilpadder hos familien Erken på Hamar? (Eller kanskje bare skrøt man av det for å virke franskere?)
18 typer grøt
Slikt gjorde man i hvert fall ikke i alminnelige husholdninger, og det visste Løken. ”En kvinne som ikke kunne koke grøt, kunne like godt pakke sammen,” skriver hun.
Med streng hånd og spydig tunge gjennomgår hun de 18 vanligste grøttypene, deres kvaliteter og fallgruver.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger