INGEN FEIL MED GRYTERETT: Gryteretter er vanskelig å bomme på. La det koke! Foto: Lisbeth Michelsen
INGEN FEIL MED GRYTERETT: Gryteretter er vanskelig å bomme på. La det koke! Foto: Lisbeth MichelsenVis mer

Gryteklar? De beste grytene er dem som gjør seg selv

Alle har rett til gryte.

Gryteklar? De beste grytene er dem som gjør seg selv

Rett etter frokosten setter hun i gang. Kål, gulrøtter, løk, purre og poteter kuttes og hakkes. I gryta får de følge av mer grønnsaker, litt bønner og kjøtt. Noen ganger andekjøtt, andre dager svinekjøtt.

Først når gryta er satt til koking på lav varme går hun selv ut av døra for å gjøre dagens dont på gården.

Omtrent slik kom den berømte retten garbure i stand nede ved Pyreneene. Det finnes ingen korrekt oppskrift, ettersom bondekonene tok det de hadde til rådighet. Den digre gryta ble også stående på kjøkkenet, og fylt opp ettersom dagene gikk. Fredagens garbure var helt ulik mandagens variant.

Du får en variant med svineknoke her. Den blir best om den får koke i tre, fire timer. Har du ikke så mye tid til rådighet, så kan du kose deg med Khao soi, en thaigryte (som her er litt fornorska). Den er mye kjappere.

Prøv deg også på en av kulinarias giganter, coq au vin; en kylling (eller hane, som navnet tilsier) og en flaske vin er utgangspunktet, men så spandabel trenger man slett ikke være.

En helnorsk elggryte er heller ikke å forakte. Også her gjør det seg med en skvett vin - gjerne rødvin.

Og så et tips: Spiser man garbure på erkefransk vis, så slår man oppi et halvt glass rødvin på slutten, og slurper i seg resten. Bare et tips. Fra utlandet.