Bocuse d'Or

Gull til norske Christian André Pettersen i Bocuse d'Or Europa

Norske Christian André Pettersen gikk til topps i Bocuse d'Or Europa-finale for andre gang.

GULL: Norske Christian André Pettersen vant gull i europafinalen i Bocuse d'Or. Video: Bocuse d'Or Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Europas beste kokk kommer fra Norge! Christian Andre Pettersen og det norske laget har vunnet den europeiske finalen i Bocuse d'Or for andre gang.

Dermed går han videre til Bocuse d'Or i Lyon, som regnes som VM i kokkekunst.

- Dette er en fantastisk følelse, sier en glad Pettersen fra scenen.

<strong>ØVERST PÅ PALLEN:</strong> Tom Victor Gausdal, Even Strandbråten Sørum, Christian André Pettersen og Gunnar Hvarnes. Skjermdump: Norsk Gastronomi
ØVERST PÅ PALLEN: Tom Victor Gausdal, Even Strandbråten Sørum, Christian André Pettersen og Gunnar Hvarnes. Skjermdump: Norsk Gastronomi Vis mer

I forkant av seremonien sa Pettersen til Dagbladet at målet var å komme til de ti beste, som kvalifiserer seg til Lyon. Hva tenker han nå?

- Det er nå alltid gøy å stå på toppen av pallen, sier en glad Pettersen til Dagbladet på telefon fra Tallinn. Han tar likevel ikke lett på veien videre.

- Nå må vi jobbe enda hardere. Nå må vi virkelig stå på med de tingene vi gjør, ta til etterretning det vi har gjort her, og holde stø kurs.

- Er det noe som kan bli bedre?

- Man kan alltid bli bedre. Og det er mye smådetaljer som kan pusses på, og ting man ser man kan endre litt.

Seieren skal feires med et lite glass champagne og litt mat, før teamet skal tidlig i seng. I morgen tidlig drar de tilbake til Norge og noen velfortjente dager med avslapping før opptrening til finalen i Lyon i juni.

På pallen med ham er coach Gunnar Hvarnes, commis Even Strandbråten Sørum og Tom Victor Gausdal, det norske lagets president - og også en del av dommerpanelet.

Sølv i Bocuse d'Or Europa 2020 gikk til Danmark og Ronni Vexøe Mortensen, mens det svenske laget ved Sebastian Gibrand tok bronse.

Dette er ikke helt ulikt pallen forrige gang den europeiske finalen i Bocuse d'Or ble arrangert, i 2018. Den gang vant også Christian André Pettersen og Norge, med Sverige på andre plass og Danmark på tredje.

Uoffisielt kokke-EM

Den europeiske finalen i Bocuse d'Or arrangeres annet hvert år, denne gang i Tallin i Estland. Finalen er alltid i Lyon, som var Paul Bocuses hjemby.

Den første prisen, for special plate, eller beste tallerkenrett - gikk til Sigurdur Laufdal og Island, mens Davy Tissot og Frankrike fikk pris for sin fatrett. Den finske commisen fikk også pris.

Disse tre landene går også til verdensfinalen i Lyon, sammen med Estland, Sveits, Ungarn og Italia.

Konkurransen har gått over to dager, den startet i går, og i dag, klokka ti over halv ti, var Pettersen i ilden. Første rett ble levert fire timer seinere, og andre rett ble presentert kvart over tre, estisk tid.

Etter presentasjonene, før selve premieutdelingen, tok salen et minutts stillhet for å minnes den finske Bocuse d'Or-presidenten, Matti Jämsén, som gikk bort i går etter kort tids sykeleie, bare 41 år gammel.

<strong>ÅLEMALLE:</strong> Den estiske fisken ålemalle er hovedingrediensen i tallerkenretten. De andre råvarene har det norske laget tatt med seg fra Norge. Foto: Tom Haga / Norsk Gastronomi
ÅLEMALLE: Den estiske fisken ålemalle er hovedingrediensen i tallerkenretten. De andre råvarene har det norske laget tatt med seg fra Norge. Foto: Tom Haga / Norsk Gastronomi Vis mer

- En ukjent fisk

Hovedingrediensen i den første retten, ålemalle, var en ukjent fisk for de noske kommentatorene Harald Osa (fra Bama) og Jimmy Øien (Rest).

- Jeg måtte google for å finne ut hva dette var, forteller Jimmy Øien.

Det var til slutt en kollega som kunne fortelle at det var en veldig vanlig estisk fisk. Den er som en mellomting mellom ål og flyndrefisk, og kan lett bli litt knudrete i konsistensen, noe som kan bli en utfordring.

CAP serverte med myk mandelpotetpuré, perler av vill sopp, friske urter, blomster, sprøbakte potetblad og en saus av ferskvannskreps.

Kokkene har fått tilgang på denne fisken for å bli kjent med råvaren og øve seg i treningen til konkurransen

Spent oppløp

- Det er disse dagene som er verst, når vi venter på å gå inn i boksen og sette ned kniven, sier Christian André Pettersen til Dagbladet.

Pettersen er Norges deltaker i Europeisk finale i Bocuse d'Or, som i år foregår i Tallinn i Estland. Her skal de beste kokkene fra europeiske land konkurrere om en av ti plasser i Bocuse d'Or i Lyon neste år. Finalen i Lyon regnes som den mest prestisjefylte kokkekonkurransen i verden.

- Den ventingen altså ... jeg har trent så lenge, at nå vil jeg bare sette i gang!

<strong>FATRETT:</strong> Hovedingrediensen er estiske vaktler. Foto: Tom Haga / Norsk Gastronomi
FATRETT: Hovedingrediensen er estiske vaktler. Foto: Tom Haga / Norsk Gastronomi Vis mer

Kokken var ikke gammel da han bestemte seg for å vinne Bocuse d'Or. Som niåring overhørte han faren og vennene hans snakke om at Terje Ness hadde fått gull i Bocuse d'Or i Lyon.

- Det var som om pappa – på vegne av hele den norske kokkestanden – også hadde vunnet VM. Jeg husker at jeg tenkte der og da: «Dette skal jeg også få til en dag. Jeg skal gjøre pappa stolt», har Pettersen tidligere sagt til Dagbladet.

Faren, som slet med både alkohol og økonomien, frarådet Pettersen å satse på kokkeyrket. Men stikk i strid med farens ønsker gikk han kjøkkenveien, noe som kunne gått galt. Men faren hjalp ham på rett kjøl, og Pettersen tok ham i hånda og lovet ham at han skulle til topps i Lyon.

- Vil hoppe over sølvet

Faren gikk brått bort, men løftet om gull har ikke blitt mindre viktig. Og Pettersen har vært så nære. For to år siden fikk han gull i Bocuse d'Or Europa, og året etter ble det bronse i verdensfinalen i Lyon.

I tillegg til en rekke norske konkurranser har han vært med i 23 internasjonale konkurranser, der han har tatt tolv gull, ni sølv og to bronse.

Den danske kokken Rasmus Kofoed er et stort forbilde.

Kofoed tok først bronse, så sølv, og til slutt gull i Bocuse d'Or. Nå driver han blant annet Geranium, Danmarks eneste restaurant med tre stjerner i Michelin-Guiden - der Danmarks deltaker jobber. Kofoed er med som coach.

- Men jeg vil gjerne hoppe over sølvet i Lyon!

Norge i Bocuse d'Or

 • Arne Brimi var første norske deltaker i 1987
 • Eyvind Hellstrøm tok en 5. plass i 1989
 • Lars Erik Undertun tok første norske medalje, sølv, i 1991.
 • Bent Stiansen var første nordmann som tok gull, i 1993

Andre medaljevinnere:

 • Odd Solvold, bronse, 1997
 • Terje Ness, gull, 1999
 • Charles Tjessem, gull, 2003
 • Tom Victor Gausdal, sølv, 2005
 • Geir Skeie, gull, 2008 (Europa) og 2009 (Lyon)
 • Gunnar Hvarnes, bronse, 2010
 • Ørjan Johannesen, gull, 2012 (Europa)
 • Ørjan Johannesen, gull, 2015
 • Christopher Davidsen, sølv, 2016 (Europa) og sølv (Lyon)
 • Christian André Pettersen, gull, 2018 (Europa) og bronse (Lyon)

For til syvende og sist er det verdensfinalen som gjelder, skal vi tro Pettersen.

- I Europa skal vi teste oss selv litt, se hvordan stemningen er, og man kan prøve og feile så mye man vil. Det er ti på topp som kommer til VM.

16 nasjoner konkurrerer om de ti finaleplassene.

- Du regner med å komme til VM?

- Noe annet ville vært dumt, det velger jeg nå å tro. Målet mitt nå er å kvalifisere meg.

Ikke bare positivt med favorittstempel

Han mener det er både fordeler og ulemper knyttet til å komme til topps i Europa.

- Da får man et enormt favorittstempel før Lyon. Det er kanskje bedre å være på pallen, men ikke på topp?

I forrige Europa-finale gikk han helt til topps, foran Sverige på annen plass, og Danmark på tredje. Men i Lyon var det danskene som sto på toppen av pallen, med Sverige på annen plass og Norge og CAP på tredje.

- En ting er favorittstempel, men når du har vært med på det før, har man kanskje en annen respekt overfor dommerne.

Annerledes finale

I tillegg er Tom Victor Gausdal, president i Norsk Gastronomi, som er det nye navnet til Bocuse d'Or Norge, og dommer i finalen. Alle har vært gjennom full coronasjekk og karantene, og nå er de klar for å sette i gang.

Det er likevel noen som mangler.

<strong>HEIAGJENG:</strong> På grunn av smittevernhensyn, er det få på tribunene i årets Europa-finale, men flaggene vaier like fullt. Foto: Norsk Gastronomi
HEIAGJENG: På grunn av smittevernhensyn, er det få på tribunene i årets Europa-finale, men flaggene vaier like fullt. Foto: Norsk Gastronomi Vis mer

- Det pleier å være en 4-500 nordmenn som kommer ens ærend for disse konkurransene. De heier og lager mye støy, og det er alltid mye norske flagg på tribunene. Nå vet jeg at det er veldig harde restriksjoner, men det blir nok en annerledes stemning i år.

Men igjen: Vi har jo trent så mye at vi har isolert oss fra støyen, så når klokka setter i gang, så lukker vi oss inne i vår egen boble

Takker samboeren

Oppløpet til Bocuse d'Or har vært en fulltidsjobb det siste året. Pettersen er veldig takknemlig overfor teamet - og spesielt samboer Ellen Ims:

- Vi har vært sammen siden 2009, så hun har vært utrolig tålmodig og vært med å støtte meg. Det kreves mye å bo med en konkurransekokk, og hun har vært utrolig tålmodig.

Det siste året har hun også blitt mer og mer involvert i teamet.

<strong>ROSER SAMBOER:</strong> Christian André Pettersen og Ellen Therese Ims. Foto: PRIVAT
ROSER SAMBOER: Christian André Pettersen og Ellen Therese Ims. Foto: PRIVAT Vis mer

- Man ser glansbildefasaden, men bak fasaden er det tunge dager og enormt mye arbeid. Da er det viktig å vite at man har en solid plattform hjemme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer