Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Eksklusivt:

Gunhild Stordalen: - Petter sier jeg er den dyreste kona som finnes

Men ektemannen er grenseløst stolt av slagkraften EAT har fått.

EAT Forum 2019: "The Science is Clear- It's Time to Act". Gunhild Stordalen holdt tale under EAT Forum. Video: EAT. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er utrolig stolt over EAT-teamet, for denne gangen har jeg ikke gjort så mye mer enn å holde åpningstale.

STOLT: Gunhild Stordalen sier hun er stolt over jobben som EAT-teamet har lagt ned. Foto: Patrick Österberg
STOLT: Gunhild Stordalen sier hun er stolt over jobben som EAT-teamet har lagt ned. Foto: Patrick Österberg Vis mer

Vi møter Gunhild Stordalen på et stort hotellrom. Hun har nettopp åpnet EAT-konferansen med en engasjert tale hvor hun hyllet Greta Thunberg, Indonesia, New Zealand - og norske Hurtigruten.

Kvelden før hadde hun postet på sin egen Instagramkonto at hun var syk, men skulle gjøre alt for å samle krefter til scenen.

Da Dagbladet får en liten halvtime er det en lykkelig, overveldet og sliten Stordalen vi møter. Beskrivelsen er hennes egen.

Åpningspørsmålet er det alle lurer på: - Hvordan går det?

GLANS: De kongelige i Sverige er med på å kaste glans over EAT-arrangementets avslutning. Foto: Scanpix / Danapress
GLANS: De kongelige i Sverige er med på å kaste glans over EAT-arrangementets avslutning. Foto: Scanpix / Danapress Vis mer

- Det er litt vanskelig å svare kort på det, sier hun. Og smiler.

- Som du ser, må jeg stadig ta en check-up, forteller hun og nikker mot den lille bomullsdotten på underarmen som vitner om er ferskt nålestikk.

At hun er lei av spørsmål om helsesituasjonen er lett å skjønne, men hun kommer tilbake til infeksjonen etter hvert. Selv om formen ikke er på topp, er det ikke vanskelig å få henne i tale om spørsmålene som engasjerer henne.

- Hvilke forventninger har du til årets event?

- At kunnskapen og forskningen er så klar som den kan bli om retningen vi skal gå i, gjør jobben litt enklere. Nå er det tid for å handle. Og jeg har faktisk god tro på at vi kan gjøre store framskritt på ganske kort tid, sier hun.

Hun sikter til EAT-Lancet-rapporten som ble publisert med brask og bram i januar. Stordalen kommer stadig tilbake til hvor viktig dette dokumentet er:

- Dette er vitenskapsbaserte mål. Oppgaven som gjenstår er å oversette de globale, vitenskapelige målene til praktiske mål.

- Hvordan da?

- Vi merker oss for eksempel at New Zealand og Indonesia nå legger rapporten til grunn når de skal utforme sin mat- og helsepolitikk.

- Forskningen har gitt den overordnede retningen. Hvordan dette kan implementeres handler om å bryte det ned på ulike sektorer. Hvilke konsekvenser får dette for byer, landbruk og havbruk? Det er neste steg. Veien dit må foregå i et bredt samarbeid mellom mange ulike aktører.

- Det er nå snart et halvt år siden rapporten kom ut. Hvilken rolle ser du for deg at dette arbeidet kan få framover?

- Vi ser allerede at både myndigheter, byer og næringsliv begynner å ta inn målene. Vi trenger også å få disse målene inn i globale avtaler, som Parisavtalen på klima for eksempel.

- Den fikk litt blandet mottakelse. Hva tenkte du om det?

- Vi er først og fremst glad for debatten rapporten skapte. Og egentlig var det jo lite kritikk på det rent forskningsmessige.

- Så var det jo noen misforståelser. For eksempel at det ville true lokale kosthold etc. Men det er jo snarere det motsatte - det er den moderne industrielle matindustrien som ødelegger lokalt kosthold! Det er ikke naturlig for noen befolkning å leve på en diett av pommes frites, McDonald`s og KFC.

- Rapporten er et vitenskapelig dokument som presenterer hvordan vi kan leve friske, lange liv og hvordan dette kan fungere for ti milliarder mennesker innenfor de gitte miljømessige grensene kloden har, sier hun og er vanskelig å stoppe.

- Så var det dette med 14 gram kjøtt, da...

- Ja, folk hang seg opp i 14 gram kjøtt i uka. Og at alle skulle bli veganere. Det er en direkte feiltolkning!

- Hvordan da?

- Det som er utvistelig er at vi må spise mer planter og mindre kjøtt - særlig rødt kjøtt og sukker. På toppen av dette må løse problemet: Hvordan kan vi produsere mye mer av den sunne maten vi trenger mer av?

For mange er EAT en konferanse for en liten, lukket gruppe. Og enkelte røster sier det ikke er stort som skjer. Hva sier du til at EAT bare er prat?

- Vel, prat er helt avgjørende for å komme til handling. Så må vi huske at EAT startet for fem år siden. Og da så folk rart på oss: Hva er det dere snakker om? Og nå har Indonesia, verdens fjerde mest folkerike land, sagt at de skal legge EAT-Lancet-rapporten til grunn for deres neste femårsplan. Da må man faktisk klype seg litt i armen!, sier Stordalen, som tross alt virker svært opplagt, engasjert og påskrudd når hun snakker om sine yndlingstemaer. Hun fortsetter:

- Og for å ta det hjem: Hurtigruten og Umoe-gruppen har begynt å se på hvordan de kan ta dette ut i sine restauranter. Når til og med København, som er ledende på bærekraft, har begynt å vise til rapporten, da har det definitivt skjedd noe, sier hun og legger til:

- EAT er en yngleplass for ideer som blir oversatt til handling. Prat er nødvendig! Mennesker må møtes. Vi kan ikke løse alt på skype og e-mail!

- Konferansen tar opp en lang, lang rekke temaer. Har du noen hjertesaker?

- Godt spørsmål! Men, jeg prøver å være generalist. Det er egentlig min greie. Det er så mange kompliserte forhold og det umulig å være ekspert i alle, sier Stordalen.

Men, kanskje røper hun hva som hun tenker mest på om dagen, likevel:

- For meg er det viktig å løfte blikket. For, det er åpenbart at løsningene på våre utfordringer ligger i matsystemet. Uten tvil. Se bare på hvordan noen går foran og klarer å dyrke mat og samtidig øke karboninnholdet i jorda.

- At vi må gjennom et skifte i energisektoren er det bred enighet om. Men, det er ennå ikke opplest og vedtatt i alle miljøer at matsystemet også må begynne å lagre karbon i jorda og å bli en «net carbon sink» - pluss at maten må bli sunnere! Dette er faktisk avgjørende viktig.

- Hvordan skiller EAT seg i år fra tidligere?

- Den største endringen handler om at vi er større. Vi var 28 land i 2014. Vi var 400 deltakere. Nå er vi 1000 fra over 80 land. At EAT-samfunnet har vokst seg stort reflekterer bare hva som skjer ellers. Nå er forståelsen mye større for at vi må jobbe sammen om helse, miljø, bærekraft og landbruk. Og dessuten: Nå har vi forskningen!

- Hva er du mest stolt over at EAT har fått til?

- I EAT liker vi å gi andre kred. Men, om jeg skal si noe, så har EAT vært med på å skape en helhetlig tenkning omkring disse spørsmålene. Og vi har fått matsystemet på agendaen. Og, at vi også fikk til EAT-Lancet-rapporten, med konkrete og målbare målsetninger for første gang i historien, var viktig. Nå kan man ikke lenger snakke om sunn mat uten å samtidig snakke om bærekraftig mat. Det er vi stolte av.

- Nå skal Choice-hotellene legge om til EAT-dietten også. Har det bare vært enkelt overtale din mann, Petter?

HARD-CORE: - Petter er hard-core-fan, sier Gunhild Stordalen om sin mann. Foto: Andreas Fadum
HARD-CORE: - Petter er hard-core-fan, sier Gunhild Stordalen om sin mann. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Hehe…Vel… eh, endring er jo alltid vanskelig! Men, jeg er jo gift med en ekstremt entusiastisk og endringsvillig mann. Det er også administrerende i Choice-kjeden. De har faktisk vært hard-core fans fra starten. Uten det hadde ikke EAT skjedd, så enkelt er det.

- Nå snakker de faktisk om å starte en restaurant som helt og holdent bygger på prinsippene i EAT-dietten.

- Jasså…?

- To be continued …

- Hva er neste initiativ? Kan vi snakke om det allerede?

- Ja. Det er tre ting vi følger med argusøyne. Det første er utviklingen innen havbruk og mat fra havet. I tillegg følger vi et arbeid som vitenskapelig tar for seg de økonomiske sidene av bærekraftspolitikk. Det kan ha stort potensial å vise at det er mye billigere å gjøre endringer nå enn å tilpasse seg senere.

- Og enda en ting?

- Det tredje er forskning på bærekraftig masseproduksjon - hvordan vil dette se ut? Det er utrolig spennende å se hvordan utvikler seg.

- Du har blitt en veldig dyr kone, sier ryktene?

- Haha! Petter sier faktisk at jeg er den dyreste kona som finnes. Men, jeg tror han synes det er verdt prisen! Han ser jo hva vi får til sammen. Og han er faktisk grenseløst stolt av slagkraften vi har fått.

- Han gleder seg over at vi nå har engasjert alt fra World Economic Forum, World Business Counsil, The Welcome Trust og de ledende universitetene - og når vi sitter med den afrikanske union og ser hvordan de også vil bruke EAT-Lancet-rapporten til å brødfø en voksende befolkning og sørge for å holde dem friske, ja da må man faktisk klype seg litt i armen. Igjen!

Og det er den armen med plaster og bomull.

- Jeg må innrømme at jeg har lyst til å legge meg nedpå - og bare kjenne på at dette faktisk er det største EAT-forumet noensinne, sier hun. Og legger fort til:

- Når det gjelder infeksjonen så er det sånn at jeg ikke vet så mye mer. Men, infeksjoner pleier å kunne behandles. Jeg tror dette kommer til å gå bra! Men, jeg må fortsatt være sykemeldt. Og det er fortsatt litt usikkerhet.

- Men er det en ting jeg har lært de siste årene, er det at det beste jeg kan gjøre er å være optimistisk. Og jeg er optimist. For meg er det ikke noe alternativ.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!