I 2050 er vi ti milliarder mennesker. Skal alle få i seg nok og god næring, uten at vi gjør ubotelig skade på planeten, er vi nødt til å legge om både kosthold og måten vi produserer maten på dramatisk, skal vi tro en ny rapport.
37 forskere fra hele verden, alle fremst i sitt felt, har definert et kosthold som er både sunt og bærekraftig, og resultatet ble publisert i en rapport i det prestisjetunge tidsskriftet The Lancet i dag, kl 00:30 norsk tid: «Food in the Anthropocene* : the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems.»
Dette er et grønt kosthold, på mer enn én måte: Mer frukt og grønnsaker, og mindre kjøtt og fisk er resepten fra det faglig tunge forskerpanelet. Mesteparten av proteinene bør komme fra planter.
- Essensen er at de følger opp noe som har vært et hett tema i alle diskusjoner om bærekraftig kosthold den seinere tid, nemlig at vi alle må spise mye mer plantebasert mat, sier Helle Margrete Meltzer i Nasjonalt råd for ernæring til Dagbladet.
Slik skal du spise
I hovedtrekk er det nye kostholdet slik: Vi må halvere inntak av kjøtt og sukker, og doble konsumet av frukt, grønnsaker, belgfrukter og nøtter. På verdensbasis.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger