Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Plantebaserte kjøtterstatninger:

Gunhilds favoritt-burger i Norge: - Wow, tenk at dette ikke er kjøtt!

Glem ertesmak, svovelduft og gummikonsistens. Nå kommer de virkelig gode kjøtterstatningene.

BEYOND MEAT: Amerikanske Beyond Meats veganske burgere er så like kjøtt i smak og konsistens, at det er lett å la seg lure. Våre testere lot seg begeistre.
BEYOND MEAT: Amerikanske Beyond Meats veganske burgere er så like kjøtt i smak og konsistens, at det er lett å la seg lure. Våre testere lot seg begeistre. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Wow. Bare wow. Her kunne jeg helt klart ha latt meg lure!

TESTPANELET: Tomas Vaigauskas og Pedro Magalhaes fra restaurant Cru i Oslo har smakt på vegetarburgerne for oss.
TESTPANELET: Tomas Vaigauskas og Pedro Magalhaes fra restaurant Cru i Oslo har smakt på vegetarburgerne for oss. Vis mer

Kokkene Tomas Vaigauskas og Pedro Magalhaes fra Restaurant Cru i Oslo ser på burgerne de har foran seg.

Vi er på Munchies i Skovveien i Oslo, som akkurat har lansert en plantebasert burger, Beyond Burger, som lover å se ut som kjøtt, lukte som kjøtt, og smake som kjøtt - og kokkene lar seg imponere over hvor likt kjøtt det faktisk er.

- Det er noe som er annerledes i smaksbildet i hamburgeren, men hadde jeg fått denne servert, ville jeg ikke tenkt at den var vegansk, men tippet at det skyldtes tilbehøret, sier Vaigauskas.

Bedre enn kjøtt?

Det er mange som har prøvd å lage plantebasert mat som minner om kjøtt, men ikke så mange har lykkes. De siste par årene har imidlertid to amerikanske firmaer etablert seg som produsenter av reelle alternativer; Beyond Meat og Impossible Foods.

Impossible Foods er kanskje best kjent, og the Impossible Burger har lurt mang en carnivore, men det blir nok en stund til vi får se denne i Europa. Årsaken er at det i prosessen med å dyrke fram råvarene blir brukt en gjær som er genetisk modifisert.

Impossible Burger hadde også gleden av å bli introdusert til markedet av David Chang (ekstern lenke) på hans restaurant Momofuku Nishi i New York, og det blir ikke bedre enn en anbefaling fra Chang i matverdenen.

Beyond Meat har kanskje ikke Chang i spissen, men kan skilte med navn som Bill Gates og Leonardo DiCaprio på investorlista.

Og da Gunhild Stordalen presenterte resultatene av den store EAT-Lancet-rapporten for pressen et par uker tilbake, var det nettopp Beyond Burger hun trakk fram da hun fikk spørsmål hun ikke trodde det ville bli litt knapt med 14 gram kjøtt om dagen.

- Nå finnes det så mange gode alternativer, at det er vanskelig å smake forskjell, for eksempel Beyond Burger. Til og med Petter liker den, sa Stordalen til Dagbladet.

Hittil har man måttet reise minst til Storbritannia for å smake på den nye burgeren, der man blant annet får den på Friday's, men i februar ble Beyond Burger lansert i Norge.

I første omgang vil den være å få kjøpt på Munchies på Grünerløkka og Solli, og kjøkkensjefen på The Thief tok den sporenstreks inn i sortimentet etter å ha prøvesmakt.

Planen fremover er å utvide til andre og større kjeder, samt dagligvarebutikker, men etterspørselen har vokst så enormt det siste året, at produsenten ikke har kapasitet til å levere nok ennå.

Her er dommen:

Beyond Burger

Pris: 128 kroner

Munchies' Beyond Burger består av burgerbrød med sesamfrø, beyond meat-burger, cheddar, dijon-majones, sylteagurker, chipotleketsjup, salat, tomat og rødløk.

BEYOND BURGER: Du skal se og smake godt etter, for å se at dette ikke er kjøtt.
BEYOND BURGER: Du skal se og smake godt etter, for å se at dette ikke er kjøtt. Vis mer

- Dette er skikkelig godt!

- Wow! Bare wow! Her hadde jeg kunnet la meg lure, om jeg ikke visste at det ikke var kjøtt!

Det er sjelden vi ser testpanel såpass positivt overrasket, men her lar de seg virkelig beigeistre.

De trekker fram en litt søtlig smak, som kan minne litt om koreansk grillsaus, og en fin kominasjon av hot salsa, gode sylteagurker, lett røkt smak fra chipotle - og ikke minst god grillsmak på burgeren.

Burgeren er noe kompakt i konsistensen, men ikke plagsomt, og den er fin med lett sprø stekeskorpe på utsiden.

- Søtt, crunchy, spicy, syrlig, delikat og friskt .. Dette var rett og slett kjempegodt!

- Da vi testet Burger Kings halloumi-burger var noe av det vi kritiserte at det ble for mye majones, eller for mye saus. Her er det mye saus, men det funker! sier Vaigauskas.

Han legger til at Burger King har justert burgerne noe etter vi testet, med mindre saus og mer grønt.

NB - Beyond Burger henvender seg hovedsakelig til dem som vil kutte eller bytte ut noe av kjøttet. Burgeren slik den er laget er ikke vegansk, men den kan gjøres vegansk. Den stekes i tillegg på samme grill som vanlige burgere, men de kan gjøre unntak utenom de travleste periodene og steke den for seg om du spør.

VEGETAR & VEGAN: Vi smakte på de tre vegetaralternativene på Munchies i Oslo. Beyond Burger stiller i en klasse for seg selv. Det er kanskje ikke så rart de helst vil sammenligne seg med vanlige burgere?
VEGETAR & VEGAN: Vi smakte på de tre vegetaralternativene på Munchies i Oslo. Beyond Burger stiller i en klasse for seg selv. Det er kanskje ikke så rart de helst vil sammenligne seg med vanlige burgere? Vis mer


For sammenligningens skyld smakte vi også på de to andre grønne burgerne som er på menyen hos Munchies; Vegetar og Vegan. Selv om Beyond Meat helst vil sammenlignes med kjøttburgere har vi valgt å sammenligne den med de to andre grønnere alternativene, for å se hvordan den plasserer seg i det grønne sjiktet.

Totalpakka til Beyond-Burgeren blåste de andre av banen.

Veggie

Pris: 106 kroner
Inneholder: Bønne/grønnsaksburger med salat, rødløk, tomat, mango og curry-dressing.

VEGETAR: Puffet og crispy panering på burgeren hjalp ikke: dette ble for mushy for testpanelet. I tillegg mangler burgeren syre for god balanse.
VEGETAR: Puffet og crispy panering på burgeren hjalp ikke: dette ble for mushy for testpanelet. I tillegg mangler burgeren syre for god balanse. Vis mer

- Denne burgeren ser skikkelig sexy ut!

Selve vegetarburgeren er panert med sprø kuler, en smart måte å gjøre den veldig myke burgeren litt mer spennende på. Men der stopper det som er sexy. Dette blir altfor mykt og ensartet.

Det lukter og smaker godt av curry, men det mangler balanse. Det er søtt, kunne vært mer syrlig. Og selve burgeren, til og med crispet, blir før mykt.

Vegan

Pris: 102 kroner
Inneholder: Falafelaktig burger med sylteagurker, tahini, hummus, salat og tomat.

VEGAN: Denne falt ikke helt i smak hos testpanelet. Burgeren er steinard, og ikke ordentlig varm i midten. Flere av smakene drukner, og det blir lett ubalansert.
VEGAN: Denne falt ikke helt i smak hos testpanelet. Burgeren er steinard, og ikke ordentlig varm i midten. Flere av smakene drukner, og det blir lett ubalansert. Vis mer

- Denne så veldig bra ut, og første biten er spennende for å kjenne etter teknikkene de har brukt, men så blir det bare kjedelig.

Selve burgeren er ikke varm nok helt igjennom, og altfor hard. Sylteagurkene kunne godt hatt litt mer syrlighet mot resten av tilbehøret. Det blir rett og slett litt flatt. Tahini-smaken drukner, det smaker mest av kikerter.

- Tanken her er god, men det er ikke bra nok balansert. Her smaker vi nesten bare brød og hummus - mini tahinismak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!