Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Matprisens kokkepris:

Hadde ikke drømt om å vinne: - Jeg er jo ikke kokk ... ennå!

Astrid måtte lære å lage mat da hun bodde alene et helt år på en svensk seter uten strøm og vann.

KOKKEPRISEN: Astrid Regine Nässlander lager mat på det Instagram-vennlige hotellet Manshausen i Steigen i Nordland. Foto: Steve King / Santina Crolla
KOKKEPRISEN: Astrid Regine Nässlander lager mat på det Instagram-vennlige hotellet Manshausen i Steigen i Nordland. Foto: Steve King / Santina Crolla Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en stor ære!

Astrid Regine Nässlander var mer enn litt overrasket over å bli tildelt kokkeprisen under den årlige Matprisen-utdelingen i kveld.

- Dette er kjempeoverraskende! At jeg i det hele tatt ble nominert kom veldig brått på – og jeg hadde ikke drømt om å vinne denne prisen, sier hun til Dagbladet.

Vi har riktignok en prat med Nässlander i forkant av utdelingen, da hun var en av dem som fikk vite resultatet i sin egen klasse på forhånd, så hun kunne ta turen ned - men hun er like fullt både overrasket og beæret.

Det er kanskje ikke så rart. Det var langt fra selvsagt at det var kokk hun skulle bli. Og hun er strengt tatt heller ikke kokk, helt offisielt.

- Hehe… Nei, ikke ennå. Jeg har gjort mye rart. Men, mest utbytte har jeg av to år på universitet i Danmark hvor jeg studerte dyrking og jord. Ja, og jeg lærte også svært mye av å bo på en seter i Sverige helt alene i ett år.

Bodde alene på svensk seter i ett år

Selv om fagbrevet ikke er tatt, er det Nässlander som har ansvaret for maten på eventyrer Børge Ouslands hotell Manshausen, som hun er vertskap for sammen med Jesper Hansen.

Manshausen-hotellet ligger i idylliske Steigen i Nordland, og er kjent for sin spektakulære beliggenhet, enkle, men lekre design - og etter hvert også den gode maten Nässlander tryller fram av de lokale råvarene.

Veien dit har ikke vært rett fram.

- Gnisten har alltid vært der, for smaken, men også for kvaliteten av råvarer og dyrevelferd, men det er ingen tvil om at de siste to åra på Manshausen har definert meg som kokk i høy grad.

- Hva har bidratt til at du har blitt den kokken du er i dag?

- Reisen både ut i det københavnske matmekkaet og reisen inn i verdiene mine som ble sterkere for hvert måltid jeg laget på vedkomfyren i Värmland.

Det er kanskje ikke så rart da, at hun er kjent for å trylle fram ukompliserte, men velsmakende retter. Så langt det lar seg gjøre bruker hun lokale råvarer, og eller er det i hovedsak andre norske råvarer - bare en sjelden gang må hun til utlandet for å hente ingredienser.

Ifølge jurymedlem Heidi Bjerkan, kokk og eier av Credo og Vippa, er nettopp den lokale tilknytningen og tilstedeværelsen i kjøkkenet en av årsakene til at Nässlander gikk av med seieren.

- I år var det mange som kunne ha vunnet, men Nässlander er på alle måter en verdig vinner, sier Heidi Bjerkan, kokk og eier av Credo og Vippa.

Hun trekker fram nettopp det at Nässlander tar tak i maten fra landsdelen sin på en forbilledlig måte, når vi spør henne om hvorfor nettopp Nässlander fortjente Kokkeprisen-utmerkelsen.

Vokste seg ut av seteren

Nässlander er en ekte skandinavisk borger. Faren er dansk, moren er fra Nord-Norge og mormor er svensk. Hun har bodd i alle tre landene, men lengst i Danmark. For to år siden flyttet hun til Nord-Norge.

- Hvordan endte du opp på den innerste, nøgne ø?

- Jesper, min 210 cm høye samboer, hadde nettopp flyttet opp til meg i setra, det var vinter, hytta var for lav til at han kunne stå oppreist inne, og vi manglet en jobb. Manshausen hadde lagt ut en annonse om at de manglet folk på Facebook. Det så spennende ut, så vi kontaktet Børge Ousland.

Tre uker seinere kjørte de opp i Nässlanders gamle Volvo, og nå har paret vært der i to år. De er på vei inn i et tredje - og flere kan det bli.

- Hvor kommer gjestene dine fra?

- Det er mange nordmenn, men det kommer også veldig mange gjester fra utlandet. De kommer i første rekke for å se arkitekturen på Manshausen. Maten jeg serverer, er egentlig bare en bonus.

- Hvordan kommer man seg til Manshausen?

- Fly til Bodø og ta hurtigbåten halvannen time til Nordskot. Så kommer jeg eller Jesper og henter deg på kaia!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!