STORE PRISFORSKJELLER: Det kan være gode penger å spare på å kjøpe vin i flyplassenes taxfree-butikker, viser vår høstliste. Foto: NTB/Scanpix
STORE PRISFORSKJELLER: Det kan være gode penger å spare på å kjøpe vin i flyplassenes taxfree-butikker, viser vår høstliste. Foto: NTB/ScanpixVis mer

Beste taxfree-kjøp høst 2017

Halv pris: Ekspertenes beste taxfree-kjøp

Skal du ut og fly? Se hva ekspertene mener du bør plukke med deg av de aller mest prisgunstige oktobervinene fra taxfreehyllene.

(Dagbladet): Nordmenn på reisefot legger igjen millioner av kroner i taxfree-butikkene på landets flyplasser i løpet av høstferieukene. I disse dager er det ekstra mange som etter endt flytur kjøper med seg en vinflaske eller seks før de går for å finne bagasjen og komme seg hjem.

Du trenger ikke drikke dårlig vin selv om lommeboken er slunken: 10 gode viner til under 100 kroner

VALGETS KVAL: Som Vinmonopolet selger også taxfreebutikkene i perioder vin på tilbud. Foto: NTB/Scanpix
VALGETS KVAL: Som Vinmonopolet selger også taxfreebutikkene i perioder vin på tilbud. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

For det er ingen tvil om at det kan være penger å spare på å kjøpe vin på flyplassen framfor på polet. Mange penger. Enkelte av taxfreevinene selges til under halvparten av polprisen.

Pristest nye Oslo Lufthavn: Her er det billigst øl, vin og mat på Gardermoen

I oktober skal du dessuten holde øynene åpne for ekstra gode priser på en rekke viner, blant annet på populære produkter som champagne og chablis.

Dagbladets oversikt (under) viser 15 av vinene du sparer mest på å kjøpe i taxfreebutikken framfor på polet akkurat nå, enten du flyr fra Oslo, Kristiansand, Bergen, Stavanger eller Trondheim.

Møt høststormene med en amerikaner

Vi spurte tre vineksperter om å velge sine favoritter på den prisgunstige høstlista, og fikk høyst ulike svar. Her er det gode kjøp både for den som liker eksklusive burgundere, sødmefylte amerikanere og krydrede spanjoler, mener våre eksperter.

GÅR FOR HVITT: Sommelier Ingvild Haugbråten Foto: Privat
GÅR FOR HVITT: Sommelier Ingvild Haugbråten Foto: Privat Vis mer

- Jeg går for en hvit og variert høst, og finner lett tre gode viner på lista, sier Ingvild Haugbråten, sommelier og arrangør av Smaksfestivalen på Elverum.

Chablis-vinen øverst på taxfreelista er et superkjøp, mener hun:

- En god chablis er aldri feil! Fra nest øverste kvalitetsnivå leverer her vinhuset Laroche en stor vin fra gamle vinstokker, og en av sine flotteste vinmarker. Perfekt til våre unike, norske råvarer fra et rent og kaldt hav. Prøv den også til smørstekte og mer høstlige varianter av havets goder.

En champagneflaske bør man alltid ha på lur, og gjerne en Piper-Heidsieck Cuvee Brut, mener hun:

- Champagne er undervurdert både som aperitiff og som matvin. Den gode følelsen begynner så fort man hører lyden av korken, og det er ingen grunn til at det ikke skal være en viss kvalitet når man åpner en flaske musserende, enten det er til mat eller som sosialt glidemiddel. Dette er et godt valg. Nyt hverdagsøyeblikkene, oppfordrer Haugbråten, som til slutt tar turen helt til USA i sitt siste valg fra lista:

- Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay er full av varme, blå himmel og tropisk stemning. Møt gjerne høststormene med denne solfylte bestselgeren fra California. En aromatisk, moden og fyldig høstvin, med en herlig sødme som perfekt vil matche mange norske, krydrede oktoberretter, fastslår Elverums-sommelieren.

HØSTFERIE: De første ukene i oktober er ekstra travle i taxfree-butikkene. Mange benytter anledningen til å handle prisgunstig vin, kosmetikk og sjokolade. Foto: NTB/Scanpix
HØSTFERIE: De første ukene i oktober er ekstra travle i taxfree-butikkene. Mange benytter anledningen til å handle prisgunstig vin, kosmetikk og sjokolade. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Gode kjøp fra Italia

Sommelier Thomas Sommerin Hoff fester seg spesielt ved to italienske viner på lista:

- Italienerne er glade i chardonnaydruen, og spesielt Sicilia har lange tradisjoner for å lage god vin basert på chardonnay. Druen er kanskje mest kjent fra flotte viner laget i franske Burgund, men blir også til nydelig vin i vulkansk jordsmonn på Sicilia.

VELGER ITALIENSK: Sommelier Thomas Sommerin Hoff. Foto: Privat
VELGER ITALIENSK: Sommelier Thomas Sommerin Hoff. Foto: Privat Vis mer

- Planeta Chardonnay er derfor et godt kjøp i taxfreebutikken. Dette er en vin med litt sødme, som samtidig har fin syre. Og har du vinkjeller, er dette en vin som bare blir bedre med tiden, og kan lagres i opp mot fem år, tipser Hoff.

Den andre italienske vinen han vil anbefale, sparer du hele 141 kroner på å kjøpe på taxfree framfor på polet.

- J. Biondi Santi Sassoalloro 2011 er en kvalitetsrødvin fra Toscana med faste tanniner og god lengde på smak. Også denne vinen egner seg bra for lagring. Den er laget på Italias mest dyrkede drue, sangiovese. Et godt kjøp som passer til høstmat av både okse og lam.

Fyrrig spanjol til god pris

Er du av dem som liker spanske rødviner, skal du spesielt merke deg en av vinene på lista, som selges til nesten halv pris i forholdt til polpris:

- Spanske Cune leverer i sin Viña Real Reserva nydelige toner av mørke bær og krydder. Dette er en frisk vin med saftig frukt, fin syre og rolige tanniner, sier Tom Amriati-Løvås, vinskribent i drikkemagasinet DrinkFeed.

Han trekker også fram den italienske rødvinen J. Biondi Santi Sassoalloro 2011.

TAR EN SPANSK: Vinskribent Tom Amriati-Løvås. Foto: Privat
TAR EN SPANSK: Vinskribent Tom Amriati-Løvås. Foto: Privat Vis mer

- En behagelig og fyldig vin som flommer av mørk frukt, solbær og lett vanilje. Den har også flotte tanniner som følger gjennom en lang og fruktig ettersmak.

Amriati-Løvås' tredje anbefaling er tysk og hvit:

- Leitz Dragonstone er en herlig riesling med alt mulig av gule frukter: Sitrus, fersken, eple, stikkelsbær og mer til. Fin syre som balanserer en fyldig sødme. En vin som både er god alene og til alt av sjømat uten fløtesaus.