Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Krise for norske gulrøtter

Halve avlingen er allerede tapt. August blir kritisk for norske grønnsaker: - Helt avhengig av regn nå

Enkelte har tapt halve avlingen.

PROBLEMER I ÅKEREN: Varme og tørke skaper trøbbel for norske avlinger. Noen opplever at halve avlingen er ødelagt. Bildet er åkeren til Odd Hveem, Bilitt, Østre Toten. Selv om han har vannet den to ganger i uka siden i midten av mai trives ikke løken i det varme, tørre været. Foto: Anna Rogneby
PROBLEMER I ÅKEREN: Varme og tørke skaper trøbbel for norske avlinger. Noen opplever at halve avlingen er ødelagt. Bildet er åkeren til Odd Hveem, Bilitt, Østre Toten. Selv om han har vannet den to ganger i uka siden i midten av mai trives ikke løken i det varme, tørre været. Foto: Anna Rogneby Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det begynte veldig bra i juni. Varmt vær kombinert med vanning gjorde at de norske grønnsakene hadde gode forhold, forteller Elisabeth Morthen, administrerende direktør i Gartnerhallen. Nå er hun bekymret for resten av sesongen.

BEGYNTE BRA: Sesongen begynte bra, men nå må vi ha regn, sier Elisabeth Morthen i Gartnerhallen.
BEGYNTE BRA: Sesongen begynte bra, men nå må vi ha regn, sier Elisabeth Morthen i Gartnerhallen. Vis mer

- I juli ble det mer intenst. Ettersom vi ikke fikk hjelp av værgudene, så vi at vannreservene etter hvert ble mindre. Ikke bare ble vannmagasinene mindre, men det naturlige grunnvannet blir også stadig lavere, forklarer Morthen.

- Hva er dere mest bekymret for?

- Nå er vi mest bekymret for de grønnsakene som skal vokse og høstes framover. Det er for eksempel potet, kålrot og sellerirot. De skal bygge seg opp i de kommende ukene. Vi er helt avhengig av regn. Om tørken fortsetter vil vi få store utslag.

- Hvilke grønnsaker er mest utsatt?

- Vi er mest bekymret for lagringsgrønnsakene. Salater og andre grønnsaker som har kort modningstid er enklere å håndtere logistikkmesisig.

Rare grønnsaker i hyllene

Som Dagbladet har skrevet vil det framover bli høstet grønnsaker i uvante størrelser og fasonger. Coop er blant dem som støtter bøndene ved å ville selge dem.

- Vi må kanskje be publikum om å akseptere at for eksempel gulrøtter vil se litt annerledes ut i år. Med slik tørke kan vekstvilkårene gjøre at de ikke blir så lange og rette som vi er vant til, sier Morthen.

- En annen konsekvens av tørka er at bær, moreller og plommer modnes samtidig. Vanligvis har vi en lang sesong i Norge fordi frukt og bær modnes til ulik tid i ulike deler av landet. I år må forbrukerne kjenne sin besøkelsestid om de skal nyte av norske produkter.

- Hva med det som dyrkes inne?

- Man skulle tro at dyrking i drivhus var upåvirket av været. Men, det stemmer nok ikke. Den voldsomme varmen gjør at plantene blir stressa og det kan føre til lavere avlinger også her.

- Vi merker for øvrig at forbruksmønsteret også endrer seg i varmen. Vi har særlig merket oss at salg av poteter og blomkål har går ned i sommer. Folk vil kanskje heller ha salat en blomkålsuppe når sommeren er så varm som i år.

På Toten fortviler bøndene over dårlige avlinger som følge av varmen og tørken.

«Vi får halvert avlingene i år» Einar Dyste, bonde

- Det er første gang på mine 35 år som bonde at jeg opplever dette, sier gårdbruker Einar Dyste. Han kan fortelle at avlingene har fått mye motstand hele sesongen.

Problemene med varmen meldte seg allerede i mai. Av de gulrøttene som ble sådd ville mesteparten ikke engang spire. Gulrota er nemlig avhengig av fuktighet og lavere temperaturer for å komme igang.

- Av de få som spirte var det mange døde etter kort tid på grunn av varmen, forteller Dyste til Dagbladet.

- Da vi skulle ta igjen for det tapte i juni, opplevde vi det samme. Noen åkre spirte ikke i det hele tatt. Når sola steker så kan overflaten bli opp mot 60 grader. Dessuten blir jordoverflaten veldig tørr og hard.

- Det handler også litt om flaks og uflaks. I år var det ikke gunstig å bruke sør-hellinger, for eksempel. Egentlig er nok varmen vel så ødeleggende som mangelen på regn, forklarer han.

- Hva med grønnsakene som skal høstes framover?

- Vi har fortsatt lagringsgrønnsakene. Vi ligger etter, men det fortsatt håp. Men, det må vann til. Forhåpentligvis blir det fuktig i august og september.

- Hvor stort vil du anslå tapet til i år?

- Jeg vil anså at vi får halvert avlingene i år.