SUNNEST: Vi har sett på næringsinnholdet i grove, halvstekte brød. Foto: Erik Helgeneset / Bramat.no
SUNNEST: Vi har sett på næringsinnholdet i grove, halvstekte brød. Foto: Erik Helgeneset / Bramat.noVis mer

Ernæringstest av halvstekte brød

Halvstekte brød er ikke like grove som andre brød, men ett får terningkast seks

Vi har testet næringsinnholdet i halvstekte brød.

(Bramat.no): Halvstekte/lettstekte brød er brød du kjøper vakuumpakket i butikken, og som skal stekes i ovnen hjemme før de spises.

Vi har sammenliknet næringsinnholdet i halvstekt brød som finnes i de største matvarekjedene. Loff og baguetter er ikke med i testen.

Ikke like grove som andre brød

Fordelen med halvstekt brød, er at vi kan kjøpe inn flere brød av gangen, for eksempel når vi er på hyttetur. Mange liker også smaken og lukten av nystekt brød.

Skal du tenke sunnhet, bør du kanskje heller gå for annet enn halvstekt brød. Ikke fordi de er så usunne, men fordi det finnes flere sunne alternativer blant de ferske brødene. Velger du et ferskt brød, kan du få brød som inneholder mer fiber og mindre salt enn de halvstekte gjør.

5 gode grunner til å spise mer fiber

Mer salt i halvstekt brød

Kun ett av brødene i denne testen har lavt nok saltinnhold til å kunne få et nøkkelhullsmerke. Nøkkelhullsmerkede brød kan nemlig ikke inneholde mer enn 1 gram salt per 100 gram brød.

De fleste av oss får i oss for mye salt, og for de av oss som spiser en del brød er salt faktisk en stor kilde til salt. Derfor er det lurt å sjekke saltinnholdet når du kjøper brød. Halvstekte brød inneholder generelt litt mer salt enn andre brødtyper.

Slik spiser du mindre salt

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av umettet fett, sukker, fiber, salt og grovhetsprosent. Fiber og grovhetsprosent teller dobbelt, ettersom dette er viktige faktorer for å avgjøre hvor sunt et brød egentlig er. Mye fiber, umettet fett og grovhetsprosent har trukket opp, mens innholdet av sukker og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Vi har valgt å ikke gi lavere terningkast enn 3 ettersom alle disse brødene er sunnere enn lysere typer brød. Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Tren med slynge
Kosthold ved høye triglyserider
Helt vilt god makrell